30 Σεπ 2011

SMS για απαλλαγή από το Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑ). Τι ισχύει

Επειδή υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, αλλά και μεγάλη παραπληροφόρηση:
Αναλυτικές και κατανοητές οδηγίες για να υπαχθείτε στο χαμηλό τέλος του 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό ή να απαλλαγείτε πλήρως, από το http://taxalia.blogspot.com , με βάση τον σχετικό νόμο και τις οδηγίες του Υπουργείου.
Δείτε αναλυτικά τι ισχύει:



ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α’: Μειωμένο τέλος 0,5 ευρώ το τετραγωνικό πληρώνουν:
1)      Πολύτεκνοι (τέσσερα παιδιά και άνω τα οποία τον βαρύνουν φορολογικά) με εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ
2)      Ολικώς τυφλοί
3)      Άτομα που έχουν κινητικές αναπηρίες τουλάχιστον 80% (προσοχή: μόνο κινητικές αναπηρίες. Με πιο απλά λόγια, άτομα που είναι καθηλωμένα σε αναπηρικό καροτσάκι. Αν κάποιος έχει αναπηρία από άλλη αιτία, π.χ. ψυχολογικούς λόγους, δεν απαλλάσσεται ακόμη κι αν έχει ποσοστό άνω του 80%).
4)      Άτομα που έχουν –και το δηλώνουν στη φορολογική δήλωση- υπό την προστασία τους ολικώς τυφλούς ή άτομα με κινητικές αναπηρίες άνω του 80%

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β’: Πλήρης απαλλαγή, δεν πληρώνουν καθόλου:
1)      Άνεργοι ιδιοκτήτες που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, ή στο γραφείο ευρέσεως ναυτικής εργασίας ή στο λογαριασμό ανεργίας προσωπικού ημερήσιων εφημερίδων ή τεχνικών τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με τις εξής προϋποθέσεις:
Α. Πρέπει να είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή να θεωρούν το καρτελάκι ανεργίας για πάνω από 12 μήνες ή
Β. Να έχουν πάρει επίδομα ανεργίας  για 6 τουλάχιστον από τους τελευταίους 12          
μήνες. Για παράδειγμα κάποιος που έμεινε άνεργος τον Μάιο και παίρνει επίδομα ανεργίας, δεν απαλλάσσεται, γιατί δεν έχει συμπληρώσει εξάμηνο επιδοτούμενης  ανεργίας, ούτε 12μηνο ανεργίας.
Γ. Να μην έχουν εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ συν 4.000 για κάθε τέκνο. Για παράδειγμα αν είστε μακροχρόνια άνεργος με ένα παιδί κι έχετε εισόδημα από ενοίκια π.χ. 17.000 ευρώ, πληρώνετε κανονικά.

Όλοι οι παραπάνω, ακόμη κι αν είναι άνεργοι, τυφλοί, πολύτεκνοι, πληρώνουν κανονικά αν
  1. Η αξία της ακίνητης περιουσίας τους (σύμφωνα με το Ε9) ήταν το 2008, μεγαλύτερη των 150.000 ευρώ (συν 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο  τέκνο)
  2. Αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης είναι άνω των 3.000 ευρώ (π.χ. όσοι μένουν στη παραλία της Θεσσαλονίκης, όπου η τιμή ζώνης είναι μεγαλύτερη πληρώνουν κανονικά, χωρίς καμιά εξαίρεση).
  3. Αν το ακίνητό τους είναι μεγαλύτερο των 120 τ.μ. πληρώνουν κανονικά για τα τετραγωνικά πάνω από τα 120 και μέχρι τα 200.

Οι παραπάνω πρέπει να στείλουν γραπτό μήνυμα (SMS) μέχρι την Κυριακή 2 Οκτωβρίου (έχουν τρείς μέρες δηλαδή όλες κι όλες).
 H Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων αφού επεξεργαστεί τα στοιχεία, θα απαντήσει σε όλα τα μηνύματα για το αποτέλεσμα της αίτησης με γραπτό μήνυμα (sms), είτε ότι η αίτηση έγινε δεκτή είτε ότι έχει απορριφθεί.
Στη συνέχεια η ΓΓΠΣ, παραδίδει ηλεκτρονικό αρχείο στη ΔEH και στους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος για τα πρόσωπα που απαλλάσσονται του ειδικού τέλους ή που δικαιούνται μειωμένο τέλος, με τον αντίστοιχο αριθμό παροχής. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν υποβάλλει γραπτό μήνυμα μέχρι τις 2 Oκτωβρίου θα καταβάλει την πρώτη δόση και δύναται με την ίδια διαδικασία να το υποβάλει εκπρόθεσμα μέχρι την 30η Nοεμβρίου 2011 και εφόσον η αίτηση γίνει δεκτή, θα ληφθεί υπόψη στον πρώτο λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔEH μετά την έγκριση της αίτησης.
Tυχόν επί πλέον καταβληθέν ποσό θα τύχει συμψηφισμού στους επόμενους λογαριασμούς της ΔEH και των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος.

Πώς στέλνω το γραπτό μήνυμα

Στέλνω στον αριθμό 54160 
τη λέξη ΕΤΑ (κενο) ΑΦΜ του δικαιούχου (κενό) αριθμό παροχής
Δείτε την εικόνα:


Ποιός νόμος τα λέει αυτά;

ο οποίος δεν έλαβε αρίθμηση, καθώς δεν δημοσιεύθηκε ακόμη στο ΦΕΚ, αφού ψηφίστηκε στις 27-9-2011.

Και τι λέει ο νόμος; (κλικ για μεγέθυνση)


δείτε κι ένα σχετικό βίντεο για να είστε ακόμη πιό ενημερωμένοι:
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη