6 Οκτ 2011

Σκληρή απάντηση Γιάννη Ζουρνά σε Σίμο Δανιηλίδη

Γιάννης Ζουρνάς: «Οι αιρετοί δεν είναι ούτε εισαγγελείς ούτε αστυνομικοί για να απαγορεύουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων».
Αναφορικά με το ζήτημα της πρόσφατης διήμερης κατάληψης του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης από τους εργαζόμενους του Συνδέσμου ΟΤΑ και σε απάντηση της νέας δήλωσης του Δημάρχου Νεάπολης – Συκεών και προέδρου της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Σίμου Δανιηλίδη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης Γιάννης Ζουρνάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

O XYTA Μαυρορράχης παρά τα περί του αντιθέτου ισχυριζόμενα από τον κ. Δανιηλίδη λειτούργησε κανονικά κατά το τριήμερο Παρασκευή 30/9 και Κυριακή 2/10 και αυτό αποδεικνύεται από τα επίσημα ζυγολόγια του Συνδέσμου ΟΤΑ όπου μάλιστα φαίνεται καθαρά η είσοδος απορριμματοφόρων και του Δήμου Νεάπολης – Συκεών. Η κατάληψη του ΧΥΤΑ πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4/10 από τους εργαζόμενους στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης της 5ης Οκτωβρίου με απόφαση της ΠΟΕ ΟΤΑ και περιλάμβανε καταλήψεις στους ΧΥΤΑ όλης της χώρας συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής όπου παρά τα σοβαρότατα προβλήματα υγιεινής που δημιουργήθηκαν σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο, κανείς αιρετός , ούτε της ΝΔ ούτε του ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησε να ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα όπως έκανε μόνο για τη Θεσσαλονίκη ο κ. Δανιηλίδης..

Πέρα από αυτά η συμπεριφορά των εργαζομένων στη διάρκεια της διήμερης κατάληψης ήταν άψογη τόσο για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των υποδομών του ΧΥΤΑ όσο και στο θέμα της προβλεπόμενης από τη σχετική νομοθεσία διαδικασίας εισόδου απορριμματοφόρων με νοσοκομειακά απορρίμματα και λαϊκών αγορών όπως αυτό αποδεικνύεται από τα επίσημα ζυγολόγια του Συνδέσμου ΟΤΑ και τα οποία είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

Επομένως σε ποια αιτιολόγηση θα μπορούσε να στηριχτεί η κατά τον κ. Δανιηλίδη «απαραίτητη» επέμβαση της δικαιοσύνης – ενδεχομένως και της αστυνομίας – όταν όλα δείχνουν και είναι απολύτως νόμιμα και εντός των επιτρεπτών ορίων υπεράσπισης θεμελιωδών κοινωνικών κατακτήσεων από τους εργαζόμενους όπως το δικαίωμα στην εργασία;

Σε ότι αφορά στις αναφορές του κ Δανιηλίδη στην εργατική νομοθεσία και στην σύνδεση της κατάληψης δημόσιου χώρου με κάποια απεργιακή κινητοποίηση λέμε απλά ότι αυτό αποτελεί αποκλειστικά και μόνο δικό του εφεύρημα με το οποίο σίγουρα θα γελάνε όλοι οι εργατολόγοι και θα εξοργίζονται οι συνδικαλιστές που γνωρίζουν και τη νομοθεσία και τον «πρότερο δημόσιο βίο» του καθενός από μας.

Όσο δε για τις φράσεις «ψεύδεται» και «να κοιταχτεί στον καθρέφτη» που χρησιμοποίησε για το πρόσωπό μου ο κ. Δανιηλίδης του επισημαίνω απλώς ότι θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτικός και ως προς την αμφισβήτηση της εντιμότητας ανθρώπων που ουδέποτε έδωσαν την παραμικρή αφορμή γι’ αυτό και γιατί ο ίδιος έχει καταδικαστεί σε 26 μήνες φυλάκισης με αναστολή από το εφετείο για συμμετοχή σε υπόθεση ψευδορκίας μάρτυρα κατά εξακολούθηση και η αναστολή τελειώνει στις 19 Μαρτίου του 2012.

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω και προς τον κ. Δανιηλίδη και προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι εκείνο που προέχει σήμερα στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων που υπηρετώ με συνέπεια επί οκτώ χρόνια από τη θέση του προέδρου του Συνδέσμου ΟΤΑ δεν είναι ούτε η «απαγόρευση» των απεργιακών κινητοποιήσεων ούτε η «αστυνόμευση» των διαθέσεων των ούτως ή άλλως άγρια χτυπημένων από την οικονομική κρίση εργαζόμενων.

Εκείνο που έχει ανάγκη η περιοχή μας και όλη η χώρα είναι η με την καλή έννοια άσκηση πίεσης προς την κεντρική κυβέρνηση για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη προώθηση των ρυθμίσεων και των έργων που έχουν ενταχθεί στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων προκειμένου να προστατευτεί επί της ουσίας τόσο η δημόσια υγεία όσο και το πολύπαθο περιβάλλον. Εμείς ως αιρετοί εκπρόσωποι των πολιτών στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν είμαστε ούτε εισαγγελείς, ούτε αστυνομικοί για να απαγορεύουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, αλλά είμαστε εδώ για να προωθούμε τις καταλληλότερες λύσεις προκειμένου μέσα από τα έργα υποδομής και τις παρεμβάσεις μας να προστατευτούν και η δημόσια υγεία και η ποιότητα ζωής των πολιτών.

Γιάννης Ζουρνάς
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη