6 Οκτ 2011

i-Jobs. Μία νεκρολογία για τον Στιβ Τζομπς!

Από τον Θέμη Καρτσιώτη*

Είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω τον πρώτο Macintosh στην Ελλάδα, στο 19ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης το 1984, ως εκπρόσωπος της τάξης μου, με τη συμβολή της τότε αντιπροσωπείας Δυναμορφική ΕΠΕ (Ζαργάνης) με ελάχιστες διαθέσιμες εφαρμογές και να νoιώσω το αεράκι της..
τεχνολογίας, μαζί με τους συμμαθητές μου να μπαίνει στις μαθητικές καρδιές μας από τα «παράθυρά» του.
Είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω το πρώτο i-phone στην Ελλάδα, με τη συμβολή της VODAFONE (Σοφοκλέους) στην 73η ΔΕΘ το 2008, ως ...
Διευθύνων Σύμβουλος της διοργανώντριας HELEXPO και να νιώσω στα δάκτυλά μου, μαζί με τους επισκέπτες της, τη μαγεία της επικοινωνίας.
Είχα την ευκαιρία να στηθώ στην ουρά τον Απρίλιο του 2010 στο κατάστημα της Apple στην 5η Λεωφόρο του Manhattan για να πάρω στα χέρια μου ένα από τα πρώτα i-pads, συνεπαρμένος από εκείνη την ανεπανάληπτη παρουσίαση ένα μήνα πριν στο San Francisco, και να ζήσω την επανάσταση στην καθημερινότητά μου.
Γυρνώντας πίσω το χρονόμετρο της σκέψης μου αναρωτιέμαι σήμερα είναι τυχαία όλα αυτά; Επειδή δεν είχα καμιά σχέση με την Apple, με τις γραφιστικές τέχνες, με τους υπολογιστές, επαγγελματικά ή επιστημονικά, προσπαθούσα να καταλάβω τι ήταν αυτό που έφερε τα προϊόντα του στο διάβα μου. Τι είναι αυτό που στην Ελλάδα κάνει σήμερα την απώλειά του σημαντική. Είναι η μαχητικότητα και η έμπνευση, η δημιουργικότητα και η καινοτομία που λείπει από την πατρίδα μας.
Όπως ο Γκάλης μας έμαθε το μπάσκετ και το έβαλε στην καθημερινότητα μας, έτσι και ο Jobs μας έμαθε την τεχνολογία και την έβαλε στην καθημερινότητα τη δική μου και εκατομμυρίων Ελλήνων.
Με μεγάλη συγκίνηση τον αποχαιρετώ κι εγώ μαζί με τα δισεκατομμύρια ανθρώπων που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πήραν το μήνυμά του και ένιωσαν τη δύναμη του προτύπου του, στη σκέψη τους, στα χέρια τους, στη δουλειά τους, στη ζωή τους.
Πρότυπο υψηλό, που έκανε τις δυσκολίες και τις ατυχίες αφορμή για αναγέννηση και νέο ξεκίνημα, σε μια εποχή που ο άνθρωπος και ιδιαίτερα ο Έλληνας το χρειάζεται όσο ποτέ. Ανάλογες δράσεις και πορείες θα χαρακτηρίζονται στο εξής απ’ αυτό το πρότυπο και θα φέρουν τον τίτλο: iJobs.

Θέμης Καρτσιώτης, Χημικός Μηχανικός.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη