30 Νοε 2011

Διαφήμιση, ο σύγχρονος τύρρανος

του Βλάση Γωγούση
 «Χράπ», «ντούκ», «φλάστ», πέφτουν οι μπουνιές και τα μανιασμένα χτυπήματα στο κεφάλι του άτυχου βουλευτή που βρέθηκε κοντά στην διαδήλωση. 
-« Διακόπτουμε για διαφημίσεις», λέει –την ίδια στιγμή με πλατύ χαμόγελο - η (όμορφη) τηλεπερσόνα, και αυτοστιγμεί παρουσιάζεται στην οθόνη μια πανευτυχής 50ρα να παίζει με χάρη ….
.τένις !!
 -«Για τις δύσκολες μέρες κάθε γυναίκας ,τα πειό μαλακά, τα πειό απορροφητικά ,τα πιο…. άοσμα», διαφημίζει μια αισθησιακή φωνή( αόρατη) αλλά την ίδια στιγμή φανερώνεται ένα ….αιδοιόπανο !!!. «Λεπτό, σκερτσόζικο ,κατάλευκο ( είναι πρίν τη….χρήση ( ! ) , μετά δεν το δείχνει ! ) και….. 30% φθηνότερο!!» ( το πανί ,υποθέτω, όχι το…. άλλο !). ¨

Όπως καταλάβατε , αγαπητοί μου φίλοι/ες , το δελτιο ειδήσεων διακόπηκε απότομα ύστερα από «άνωθεν» ,εντολή ,εντολή απ` το περίφημο κοντρόλ! Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ΚΑΡΤΕΛ, δεν υπάρχει ισχυρότερο ΤΡΑΣΤ, από τις μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες, φίλοι μου ! 4,5,6 κάπου τόσες είναι. Αυτές αποφασίζουν για το τι σκουπίδια θα δούμε στην τηλεόραση ,ποια ώρα θα τα δούμε, ποια τραγούδια θα ακούσουμε , ποιες εφημερίδες θα διαβάσουμε, ποιο αντηλιακό μαυρίζει ασφαλέστερα και ποια κρέμα μικραίνει τα.....οπίσθια !!. Αντίπαλες, ανταγωνιστικές αλλά σαν μια γροθιά σφιγμένη γίνονται οι διαφημιστικές όταν πρόκειται να έρθει η …..μεγάλη ΣΤΙΓΜΗ ! «ΤΩΡΑ,ΤΩΡΑ »,τσιροκοπάνε την ίδια στιγμή ¨ τα`…ακουστικά που είναι τρυπωμένα στα ταλαίπωρα αυτιά των εκφωνητών. 

 Τελεσίγραφο προς τους …. καναλάρχες : «Σας πληρώνουμε ,σας χρυσώνουμε , χωρίς εμάς θα τα κλείσετε, αλλά –προσέξ`τε - μόλις ακούσετε το…. σφύριγμα ,την ίδια στιγμή ,ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ θα διακόπτουν την εκπομπή ,αλλιώς δεν έχει διαφήμιση, Και συ, ταλαίπωρε τηλεθεατή ,αρπάζεις ,την ίδια στιγμή το τηλεκοντρόλ σου και προσπαθείς ν` αλλάξεις κανάλι, αμ ,δε!! ΟΛΑ διαφημίσεις έχουν, πολλές φορές την ΙΔΙΑ ακριβώς. Θέλετε και το ΚΛΟΥ της παράστασης; Το μισό κόστος της διαφήμισης εκπίπτει από τα κέρδη των επιχειρήσεων ,το άλλο μισό ανεβάζει την τιμή του προϊόντος. Στο τέλος τα πληρώνουμε όλα εμείς. 
Από και βγήκε το : « και κερατάς και…. διαφημισμένος !!» 
Αυτά!! 

 Δρ Βλάσης Γωγούσης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη