28 Νοε 2011

Γιατί καταργούν το ΕΚΕΠΥ της Θεσσαλονίκης και όχι της Αθήνας;

Η ...μαγική εικόνα του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας

Περίπου 30 νοσοκομειακοί γιατροί που εφημέρευαν από τον Απρίλιο του 2011 έως και το τέλος Νοεμβρίου στο Συντονιστικό Όργανο του Τομέα Υγείας που μετεξελίχθηκε σε Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), είναι απλήρωτοι εδώ και επτά μήνες .
Το ΣΟΤΥ ένα από τα σημαντικότερα όπως αποδείχθηκε «εργαλεία» για..
την καλύτερη οργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας κλείνει οριστικά όπως ανακοινώθηκε το Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη.
Κι όμως η κατάργησή του έχει ανακοινωθεί από τον Απρίλιο του 2011 ενώ τον ίδιο ακριβώς μήνα είχε εκδοθεί προκήρυξη η οποία είχε σταλεί σε όλα τα νοσοκομεία και καλούσε όσους νοσοκομειακούς γιατρούς ήθελαν να υποβάλλουν αίτηση για να κάνουν εφημερίες στο καταργηθέν Συντονιστικό Όργανο!!!

Μια καλή αρχή, ένα άδοξο τέλος
Το Συντονιστικό Όργανο του Τομέα Υγείας (Σ.Ο.Τ.Υ) συστήθηκε τον Απρίλιο του 2004 για τις ανάγκες του του Τομέα Υγείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.
Το Φεβρουάριο του 2007 μετεξελίσσεται σε Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας.
Στόχοι του μεταξύ άλλων είναι: Ο συντονισμός της λειτουργίας των υποσυστημάτων του τομέα υγείας, η υλοποίηση δράσεων σχετικά με τη Δημόσια Υγεία και η αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.
Στην ουσία, το έργο του ΕΚΕΠΥ αφορά τον καλύτερο και ευκολότερο συντονισμό των νοσοκομείων και των κλινικών που εφημερεύουν, των κρεβατιών που είναι ελεύθερα σε κάθε μονάδα έτσι ώστε η διακομιδή των περιστατικών και κυρίως των επειγόντων να γίνεται στο λιγότερο χρονικό διάστημα. Όπως μπορεί κανείς να καταλάβει το Συντονιστικό αυτό Όργανο παίζει έναν σημαντικό ρόλο.
Για άγνωστους λόγους ή μάλλον λόγω των γενικευμένων περικοπών τον Απρίλιο του 2011 λήφθηκε η απόφαση για τη διακοπή λειτουργίας του ΕΚΕΠΥ στη Θεσσαλονίκη , ωστόσο το ίδιο διάστημα προκηρύχθηκαν θέσεις για γιατρούς προκειμένου να εφημερεύσουν στο κατηργημένο ΕΚΕΠΥ. Όπως είναι γνωστό, οι εφημερίες του ΕΚΕΠΥ καλύπτονται από γιατρούς Κέντρων Υγείας, νοσοκομείων κ.ά
Μέχρι τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές οι γιατροί που εφημερεύουν στο ΕΚΕΠΥ γνωρίζουν πως η υπηρεσία στην οποία εργάζονταν θα καταργηθεί από την 1η Δεκεμβρίου, αλλά δεν γνωρίζουν ούτε πώς ούτε εάν θα πληρωθούν τις εφημερίες που έκαναν εδώ και 7 μήνες, το διάστημα δηλαδή που τυπικά η συγκεκριμένη υπηρεσία είχε καταργηθεί....
Μήπως μπορεί κανείς να εξηγήσει αυτό το απίστευτο αλαλούμ στις πλάτες εργαζόμενων και ασθενών; Μήπως κανείς ξέρει ποιο σκεπτικό ακολουθεί ο παραπάνω...σχεδιασμός; Αν αυτή η υπηρεσία δεν χρειάζεται, τότε γιατί το ξήλωμά της ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη ενώ παραμένει στην Αθήνα;

Σ.Μ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη