5 Νοε 2011

Η "καθοριστική συμβολή" Παπανδρέου πυκνώνει την πολιτική ομίχλη

Της Μαρίνας Μάνη | ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Η φράση του Γιώργου Παπανδρέου «ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την απόφασή μου να συμβάλλω καθοριστικά για κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας» πύκνωσε, αντί να διαλύσει, την..
ομίχλη για τις προθέσεις του.

Κι αυτό, διότι δεν επανέλαβε τη χθεσινοβραδινή του φράση «ακόμη και με άλλον πρωθυπουργό», ενώ περιορίσθηκε να επισημάνει στον Κάρολο Παπούλια, πριν ξεκινήσει η συζήτησή τους, «δεν είμαι κολλημένος στην καρέκλα».

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις βρίσκεται σε εξέλιξη ένα «άγριο» παρασκήνιο που αφορά στο εάν ο ίδιος θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και, κυρίως, στο εάν είναι εφικτή η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ανάγκης.

Ο... ακόμη πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου (ο οποίος ενώ τις τελευταίες ημέρες «έπεφτε», έλαβε τελικά ψήφο εμπιστοσύνης από 153, αντί 152, βουλευτών με το «ναι» της Λούκας Κατσέλη) φωτογράφισε μία πολύμηνη κυβέρνηση και όχι ένα βραχύβιο μεταβατικό σχήμα που θα διασφαλίσει τη δανειακή σύμβαση και θα οδηγήσει τη χώρα ομαλά σε εκλογές εντός διμήνου όπως ζήτησε και ζητά ο Αντώνης Σαμαράς.

«Πακέτο» δανειακή σύμβαση και εφαρμογή της

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε δύο φορές πως στόχος μίας τέτοιας κυβέρνησης είναι «η ψήφιση της συμφωνίας Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου και της εφαρμογής των ‘βημάτων’ που απορρέουν από αυτήν», με την επισήμανση ότι όλο αυτό το «πακέτο» συνιστά προϋπόθεση για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι και ο Ευ. Βενιζέλος απαρίθμησε χθες τη νύχτα (όπως και προχθές στην κοινοβουλευτική ομάδα) τα «δέκα βήματα» εφαρμογής της συμφωνίας που δεν μπορούν να ολοκληρωθούν πριν την άνοιξη.

Κατόπιν αυτών αναμένεται η νέα απάντηση Σαμαρά, από την οποία θα εξαρτηθεί η στάση των άλλων (πλην της Αριστεράς) κομμάτων.


Πηγή:www.capital.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη