22 Νοε 2011

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν για τη δημόσια υγεία

Έκτακτη σύσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Απόστολου Τζιτζικώστα με σκοπό τη λήψη μέτρων για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, μετά και την σημερινή καταγραφή των μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης,  συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος  Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης Θωμάς Ψαράς, εκπρόσωπος του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, ο Αστυνομικός Διευθυντής Τροχαίας Θεσσαλονίκης Θόδωρος Τυριακίδης, εκπρόσωποι της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Μιχάλης Τζόλλας, η εντεταλμένη Περιφερειακή σύμβουλος Βιομηχανίας Ιωάννα  Τζακη και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η διατήρηση των υψηλών τιμών στις συγκεντρώσεις των αιωρουμένων σωματιδίων για 5η συνεχή ημέρα στους σταθμούς Καλαμαριάς και Πανοράματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και σε δυο από τους σταθμούς του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη παρόμοιων μετεωρολογικών συνθηκών και για αύριο 23/11, επιβάλει τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων. Συγκεκριμένα στη σύσκεψη αποφασίστηκε :

Η τροχαία να φροντίσει για τη συνεχή ροή των αυτοκινήτων στις βασικές αρτηρίες του κέντρου: Εγνατία – Λαγκαδά – Τσιμισκή – Μητροπόλεως – Λεωφ. Νίκης, ώστε να μη δημιουργείται μποτιλιάρισμα.
Οι Δήμοι να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για το καθαρισμό-πλύσιμο των δρόμων, σε ώρες που δε θα εμποδίζεται η κυκλοφορία και να διαφυλάξουν ότι δε θα υπάρχει το φαινόμενο του διπλοπαρκαρίσματος.
Οι πολίτες να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις, ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες, και κατά το δυνατόν να αποφεύγεται το κέντρο της πόλης.
Οι Δημόσιες Υπηρεσίες οφείλουν να μειώσουν την κυκλοφορία των οχημάτων στις απολύτως απαραίτητες.
Οι Βιομηχανίες οφείλουν να διατηρήσουν τις εκπομπές τους στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες ημέρες και να αποφεύγονται διακοπές και εκκινήσεις μονάδων.
 Η Διεύθυνση Προστασίας Περιβάλλοντος της Περιφέρειας να φροντίσει για τον έλεγχο της απαγόρευσης ανοιχτών εστιών καύσης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Να ελεγχθεί η απαγόρευση εκκαπνισμού εστιών καύσεων (πλοία) στο Λιμένα της Θεσσαλονίκης από τον ΟΛΘ.
Επίσης αποφασίστηκε να γίνουν όλες οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες προκειμένου να υπάρξει ετοιμότητα για την εφαρμογή δακτυλίου στον αστικό ιστό της πόλης όπως ακριβώς ορίζεται από τον νόμο, σε περίπτωση που θα υπάρξει επανάληψη του φαινομένου με  αυξημένη ένταση.

 

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ακολούθησε συνέντευξη τύπου κατά την οποία ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης αφού παρουσίασε τα μέτρα που αποφασίστηκαν δήλωσε :

«Ο λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε η σημερινή έκτακτη σύσκεψη είναι γιατί τα καιρικά φαινόμενα που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη, θα παραταθούν μέχρι μεθαύριο Πέμπτη, γεγονός που οδηγεί στην ανάγκη να λάβουμε μέτρα προκειμένου να μην έχουμε μεγαλύτερη αύξηση στις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων μικροσωματιδίων.

Θέλω να διαβεβαιώσω σε όλους τους τόνους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία και πως δεν πρέπει να υπάρχει πανικός. Τα μέτρα που αποφασίσαμε, εφόσον εφαρμοστούν σωστά από όλους τους φορείς, θα οδηγήσουν σε μια άμβλυνση του φαινομένου και με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών από την Πέμπτη, θα εκλείψει οριστικά η ύπαρξη του φαινομένου.

Από την πρώτη στιγμή που υπήρξε το πρόβλημα, ενημερώσαμε τους πολίτες για τις υψηλές τιμές αιωρούμενων σωματιδίων που παρατηρήθηκαν στην Θεσσαλονίκη και συστήσαμε τον περιορισμό των περιττών μετακινήσεων ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες. Σήμερα προχωράμε στη δεύτερη φάση της κινητοποίησής μας με συγκεκριμένα μέτρα που απαιτούνται μέχρι να υπάρξει εξασθένιση του καιρικού φαινομένου που έχουμε τις τελευταίες ημέρες και που προκαλεί την αύξηση στις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων μικροσωματιδίων.

Ένας ακόμα παράγοντας που ευθύνεται για την αύξηση των μικροσωματιδίων είναι το ότι πολλοί συμπολίτες μας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχουν στραφεί στην καύση ξύλων ως μέσο θέρμανσης με αποτέλεσμα να αυξάνονται σημαντικά τα ποσοστά αερίων ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Θέλω κλείνοντας να τονίσω για μια ακόμη φορά πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας από τους πολίτες και πως καλό θα ήταν όλοι οι υπεύθυνοι να προχωρούν σε υπεύθυνες τοποθετήσεις για να μην πανικοβάλλονται οι πολίτες».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη