15 Δεκ 2011

Μια καλή ιδέα, για τον εορτασμό των 100 χρόνων ελεύθερης Θεσσαλονίκης

Το 2012, η Θεσσαλονίκη θα γιορτάσει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της. Το πώς θα γιορτάσει, στο γκρίζο σήμερα και διαφαινόμενο μαύρο αύριο, ανέλαβαν να σχεδιάσουν αρκετές -κατά την ελληνική συνήθεια- επιτροπές. Άλλη από την Περιφέρεια, άλλη από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και..
μάλλον αργά κατάλαβαν ότι έπρεπε να συντονιστούν.
 Έστω και αργά, αυτό έγινε και είναι καλό. Μια τέτοια επέτειος δίνει την ευκαιρία επικέντρωσης του ενδιαφέροντος στην πόλη με θετικές συνέπειες γι αυτή όπως την τουριστική προβολή της, την τόνωση της οικονομίας της και την παρηγορητική ανάταση του ηθικού της χειμαζόμενης κοινωνίας της.
 Πολλά και ενδιαφέροντα δρώμενα, πολιτιστικού κυρίως χαρακτήρα, ανακοινώθηκαν μέχρι σήμερα και μπορεί κανείς να ανατρέξει στις ανακοινώσεις των θεσμικών φορέων για να τα πληροφορηθεί. Πολλά και ενδιαφέροντα αλλά στα συνηθισμένα -θα έλεγα καθιερωμένα- πλαίσια γιορτασμών. Άποψη του γράφοντος είναι ότι η επέτειος αυτή έχει και μια ιστορική συνισταμένη που δεν καλύπτεται από τη μέχρι τώρα σχεδίαση των εκδηλώσεων.
 Μια ιστορική διάσταση που μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί και μπορεί να αποδώσει πολλά οφέλη -οικονομικά και άλλα- στην πόλη πέρα από την ανάδειξη των δράσεων που είχαν σαν αποτέλεσμα την απελευθέρωσή της. Με βάση αυτήν την άποψη, υιοθετώντας την ιδέα ενός φίλου, προτείναμε από τον Μάιο του 2011 εγγράφως στον ΥΕΘΑ (Ευ.Βενιζέλο) και στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, να εξετάσουν τη δυνατότητα παρουσίας στην πόλη του Θωρηκτού ΑΒΕΡΩΦ.

To γιατί πρέπει να γίνει αυό, το εξηγεί πολύ όμορφα ο Κωστής Γκοτζής, στο πολύ καλό blog του:
http://pitylos.blogspot.com/2011/12/2012.html
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη