16 Φεβ 2012

Απελευθερώνονται 25 επαγγέλματα σε 15 μέρες !

Της Δήμητρας Καδδά στο capital.gr

Η τρόικα ζητά  «απελευθέρωση» σε βενζινάδικα, ξεναγούς, ΤΑΞΙ, ΚΤΕΛ, οδικές μεταφορές, φορτοεκφορτές, φοροτεχνικούς έως το τέλος του Φεβρουαρίου,  ως προαπαιτούμενο για το PSI.

Εντολή να αναθεωρήσουν δεκάδες νόμους, προεδρικά διατάγματα και εγκυκλίους στις 15 ημέρες που απομένουν έως το τέλος Φεβρουαρίου  έλαβαν  τα αρμόδια υπουργεία με στόχο την..
άρση κάθε φραγμού εισόδου σε 25 επαγγέλματα. Πρόκειται για το πρώτο «κύμα» απελευθέρωσης,  που είναι προαπαιτούμενο για το PSI.

Θα ακολουθήσουν νέα... κύματα απελευθέρωσης σε δικηγόρους, βενζινάδικα, τεχνικά επαγγέλματα,  ενεργειακούς επιθεωρητές, υπαίθριο εμπόριο, και άλλους κλάδους που θα προκύψουν μετά  από μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη υπό την εποπτεία της τρόικας αλλά και της Ομάδας Δράσης.  

Έως το τέλος Φεβρουαρίου βάση του μνημονίου, πρέπει να καταργηθούν περιορισμοί εισόδου στους εξής κλάδους:
1. ΤΑΞΙ
2. ΚΤΕΛ
3. Οδικές μεταφορές
4. Ξεναγούς
5. Φορτοεκφορτωτές/ φορτωτές για χερσαίες επιχειρήσεις σε κεντρικές αγορές 
6. Ορκωτοί εκτιμητές
7. Λογιστές. Φοροτεχνικοί 
8. Αναλογιστές
9. Τουριστικοί οδηγοί 
10. Μεσίτες ακινήτων 
11. Ιδιώτες ιατροί
12. Ιδιώτες οδοντίατροι
13. Ιδιωτικοί όμιλοι ιατρών και οδοντιάτρων
14. Ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα
15. Ιδιωτικά κέντρα φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης 
16. Μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης εκτός νοσοκομείων και κλινικών
17. Οδοντοτεχνικά εργαστήρια. 
18. Καταστήματα οπτικών και φακών επαφής.
19. Κέντρα φυσιοθεραπείας.
20. Κέντρα αισθητικής.
21. Επιχειρήσεις υπηρεσιών αδυνατίσματος/διατροφής.
22. Εταιρείες προσωρινής απασχόλησης  (εξαλείφονται τα προκαθορισμένα μέγιστα ποσοστά, καταργείται η απαίτηση για ελάχιστο αριθμό εργαζομένων και επιτρέπεται τη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών)
23. Ιδιωτικά συμβουλευτικά γραφεία για θέματα εργασίας 
24. Σφαγεία. (Προεδρικό Διάταγμα θα καταργεί την οικονομική δοκιμασία για το άνοιγμα σφαγείων)
25. Οδικές μεταφορές  (προσδιορισμός του κόστους έκδοσης νέων αδειών  που θα υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των οχημάτων του οδικού μεταφορέα και δεν υπερβαίνει θα το σχετικό διοικητικό κόστος). 

Η δουλειά δεν τελειώνει τότε. Στην συνέχεια η τρόικα ζητά να αρθούν πολλοί περιορισμοί σε σημαντικά επαγγέλματα από τα οποία θα κριθεί η επόμενη δόση. Το μνημόνιο αναφέρει ότι: 

* Μέσα στον Μάρτιο  θα ανακοινωθεί έκθεση για τη λειτουργία των τακτικών υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών (ΚΤΕΛ) με προτάσεις απελευθέρωσης.  

* Μέχρι το τέλος Μαρτίου  θα αρθούν τα εμπόδια εισόδου στην αγορά των ταξί (περιορισμοί στον αριθμό των αδειών και στην  τιμή  των νέων αδειών).

* Θα απελευθερωθούν πλήρως  έως τον Μάρτιο τα ωράρια των πρατηρίων υγρών καυσίμων, με παράλληλη εφαρμογή του τρέχοντος συστήματος υποχρεωτικής νυκτερινής λειτουργίας, εκ περιτροπής, σε ορισμένο αριθμό πρατηρίων υγρών καυσίμων ανά νομαρχία, πέραν των κανονικών ωρών λειτουργίας.  Επίσης έως τον Ιούνιο θα μειωθεί η ελάχιστη απόσταση μεταξύ σταθμού υγρών καυσίμων και χώρων των οποίων η χωρητικότητα ξεπερνάει τα 50 άτομα, θα καταργηθεί η απαίτηση κατασκευής ανεξάρτητης κυκλοφοριακής σύνδεσης για πρατήρια καυσίμων εντός έκτασης υπεραγοράς, και θα επιτραπεί σε πολίτες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου να ανοίξουν πρατηρίων υγρών καυσίμων στην Ελλάδα. 

* Δικηγόροι. Τον Απρίλιο θα οριστούν προκαταβαλλόμενα ποσά για κάθε διαδικαστική ενέργεια ή παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου, θα επανεξεταστούν οι  εισφορές  στις επαγγελματικές οργανώσεις, , αποσυνδέεται η  φορολογία οι  εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και οι  καταβολές προς τις επαγγελματικές ενώσεις από τις δικηγορικές αμοιβές. Έως τον Σεπτέμβριο επανακαθορίζονται οι εισφορές των δικηγόρων και των μηχανικών προς τις επαγγελματικές τους οργανώσεις, θα  καταβάλλονται περιοδικά και δεν θα συνδέονται με τις τιμές που χρεώνονται από τα επαγγέλματα.

* Έρχεται προσχέδιο νόμου έως το τέλος Φεβρουαρίου για την  μεταρρύθμιση του κώδικα περί δικηγόρων για τους  όρους εισδοχής και επανεισδοχής και τις προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος. Θα πρέπει να ψηφιστεί  έως το τέλος Ιουνίου 2012. 

* Εως το τέλος Ιουνίου  καταργείται η υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου για την υπογραφή πράξεων ενώπιον συμβολαιογράφου για μία σειρά νομικών συναλλαγών και  το ελάχιστο ποσό που οφείλεται σε δικηγόρους που αμείβονται αποκλειστικά για υπηρεσίες που παρέχουν με έμμισθη εντολή.  

* Ενεργειακοί επιθεωρητές. Έως τον Ιούνιο θα καταργηθεί η ελάχιστη αμοιβή  και θα αντικατασταθεί η πάγια αμοιβή ανά τετραγωνικό μέτρο με τη μέγιστη αμοιβή.

* Με νόμο που θα ανακοινωθεί εντός του Μαρτίου  θα αρθεί η απαγόρευση της αναγνώρισης των επαγγελματικών τίτλων που προέρχονται από διπλώματα τα οποία απονέμονται βάσει συμφωνίας δικαιόχρησης. Οι κάτοχοι των διπλωμάτων που απονέμονται βάσει συμφωνίας δικαιόχρησης, από άλλα Κράτη Μέλη θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εργάζονται στην Ελλάδα υπό τους ίδιους όρους όπως και οι κάτοχοι ελληνικών πτυχίων. 

* Έρχονται επίσης παρεμβάσεις που θα συμφωνηθούν με την τρόικα για τις  υπαίθριες αγορές και υπαίθριο εμπόριο με στόχο την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών.     

* Καταργείται έως τον Μάρτιο  η διάταξη  που προβλέπει ότι τα προσύμφωνα σύστασης εταιριών θα πρέπει να προτείνονται αρχικά από τους συμβολαιογραφικούς και δικηγορικούς συλλόγους προτού το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας μπορέσει να εκδώσει τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπεται σε αυτό. 

* Έως τον Μάρτιο εκδίδονται αποφάσεις  για το βαθμό όχλησης,  για  τυποποιημένους περιβαλλοντικούς όρους σε  βιομηχανικές δραστηριότητες.

* Στα τεχνικά επαγγέλματα παίρνουν προθεσμία έως τον Μάρτιο τα Προεδρικά Διατάγματα για τις προϋποθέσεις έκδοσης άδειας τεχνικών βιομηχανίας, υδραυλικών, τεχνικών υγρών και αερίων καυσίμων, ψυκτικών και χειριστών μηχανημάτων, ηλεκτρολόγων και , οι διατάξεις για  τους Πιστοποιημένους Επιθεωρητές.

Επίσης, μέχρι το τέλος Μαρτίου το υπουργείο Οικονομικών θα δημοσιεύσει στο διαδίκτυο την έκθεση που θα περιλαμβάνει πλήρη  κατάλογο των επαγγελμάτων αλλά και  το χρονοδιάγραμμα για  την εξάλειψη όλων των εμποδίων που απομένουν. Στόχος είναι να εκλείψουν έως το τέλος του 2012.  

Οι επαγγελματικοί φορείς έως τον Ιούνιο θα πρέπει επίσης στην ιστοσελίδα τους να δημοσιεύουν  ετήσιες λογιστικές καταστάσεις,  αμοιβή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου,  τα ποσά των ισχυουσών εισφορών, στατιστικά  για τις επιβαλλόμενες κυρώσεις,  για   παράπονα από καταναλωτές και κανόνες σχετικά με το ασυμβίβαστο.




Πηγή:www.capital.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη