15 Φεβ 2012

Μάθημα Ελληνικών Νο 6: με ποιές πτώσεις συντάσσεται η πρόθεση «μετά»

Ετοιμαζόμουν να γράψω τούτο το αρθρίδιο εκνευρισμένος από την ανάγνωση του ν. 4045/2012, όταν διάβασα την είδηση ότι οι Γερμανοί ζητούν υπογραφές και από Παπαρρήγα, Τσίπρα κ.λπ. φοβούμενοι ότι αν αυτοί σχηματίσουν αύριο κυβέρνηση, δεν πρόκειται οι τοκογλύφοι να πάρουν..
πίσω τον μπερντέ.  Αν η είδηση δεν αληθεύει, ίσως αληθεύει η άλλη είδηση ότι η εκταμίευση του δανείου θα γίνει μετά τις εκλογές. Συμπέρασμα: ουδεμία εμπιστοσύνη προς τα πολιτικά λαμόγια που μας κυβερνούν, τα οποία δυο χρόνια τώρα αντί να διαπραγματεύονται με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού, παίζουν κρυφτούλι με στόχο την προσωπική επιβίωση και τη μίζα που θα πάρουν, όταν θα καταφέρουν να μας ισοπεδώσουν.
               Ίσως κάποιος αναρωτηθεί: ώστε θα πάρουμε το δάνειο μετά των εκλογών; Όπως λέμε «μετά των εορτών». Πρέπει, λοιπόν, όσο δυσάρεστη και πολυσήμαντη κι’ αν είναι η ανωτέρω είδηση, να συνεχίσουμε να μιλάμε σωστά ελληνικά, ώστε αφ’ ενός να συνεννοούμεθα αφ’ ετέρου να μην προκαλούμε ακουστικοαισθητικά προβλήματα στους συνομιλητές μας.
               Διάβασα που λέτε στον ν. 4045/2012, με τον οποίο κυρώθηκε ο απολογισμός οικονομικού έτους 2010 του κράτους, δύο στήλες με κονδύλια. Η μία στήλη έχει τον τίτλο «ΕΣΟΔΑ ΠΡΟ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΩΝ» και η άλλη  «ΕΣΟΔΑ ΜΕΤΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΩΝ». Πρόκειται περί προφανούς σφάλματος στη δεύτερη στήλη, αφού η πρόθεση «μετά»  συντάσσεται με αιτιατική, όταν έχει έννοια χρονική, όπως εν προκειμένω. Όταν, όμως, χρησιμοποιείται με την έννοια του «με», «μαζί», τότε ασφαλώς συντάσσεται με γενική [προσκαλείσθε μετά συζύγων, μην κυκλοφορείτε μετά πολιτικών, το υπουργικό συμβούλιο απέδρασε μετά των κλοπιμαίων].
Το γραμματικό αυτό σφάλμα εγείρει ένα ερωτηματικό: τόσοι και τόσοι, πλην των βουλευτών που ψήφισαν φυσικά,  διάβασαν αυτόν τον νόμο και, μάλιστα, καλώς αμειβόμενοι υπάλληλοι της Βουλής. Ούτε ενός δεν πόνεσε το ματάκι; Αλλά όταν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μάς ενημερώνουν για ηχητικά μηνύματα ανακοινώνοντας ότι το τάδε μήνυμα ελήφθη από τον δείνα αριθμό «μετά μεσημβρίας» και ουδείς ευαισθητοποιείται, το ΕΣΡ ας πούμε, γιατί να μη θεωρείται πλέον φυσικό  - κ. Αμνούλα  μου - να συντάσσεται η πρόθεση «μετά» μόνον με γενική;
Σωτήριος Καλαμίτσης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη