28 Φεβ 2012

Με το φόβο του πλειστηριασμού ζουν 80.000 οικογένειες

Τον κίνδυνο να χάσουν άμεσα το σπίτι τους αντιμετωπίζουν 80.000 οικογένειες, αν δεν παραταθεί η αναστολή των πλειστηριασμών και μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2012, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ένωσης Καταναλωτών και Δανειοληπτών Ελλάδας. Μάλιστα, η αγωνία των δανειοληπτών φούντωσε στο..
άκουσμα της είδησης ότι η τρόικα πιέζει για διαδικασίες-εξπρές στην εκδίκαση των υποθέσεων αναγκαστικής εκτέλεσης. Το νομοσχέδιο για τη «δίκαιη δίκη», που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, ότι η αίτηση ανακοπής από πλευράς του ιδιοκτήτη του ακινήτου για τη ματαίωση (ή μη) της αναγκαστικής εκτέλεσης θα συζητείται υποχρεωτικά μέσα σε εξήντα ημέρες από την κατάθεσή της. Μέχρι σήμερα, αυτές οι υποθέσεις εκδικάζονταν ακόμη και δύο χρόνια από την κατάθεση της αίτησης. Τώρα, εφόσον ψηφιστεί ο νόμος, οι ιδιοκτήτες θα γνωρίζουν μέσα σε μόλις δύο μήνες αν γλιτώνουν ή αν χάνουν το σπίτι τους.

Κινδυνεύουν 80.000 σπίτια
«Τι ενδιαφέρει την τρόικα αν κάποιος θα χάσει το σπίτι του και πότε; Αν οι πολιτικοί μας ανεχτούν μια τέτοια ρύθμιση για επίσπευση των πλειστηριασμών, θα πρέπει να ντρέπονται!» λέει με οργή, μιλώντας στη «ΜτΚ», ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών και Δανειοληπτών, Θόδωρος Θανόπουλος. Στη συγκεκριμένη οργάνωση έχουν καταφύγει περί τους 2.000-3.000 ανθρώπους που κινδύνευαν να χάσουν τα σπίτια τους λόγω χρεών, προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που προστατεύει την πρώτη κατοικία.
Ακόμη κι όσοι δεν εντάσσονται στον συγκεκριμένο νόμο καλύπτονται από την αναστολή εκτέλεσης των πλειστηριασμών μέχρι 31.12.2012 (για την πρώτη κατοικία, εφόσον η οφειλή δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ). Όλοι περιμένουν, ωστόσο, ότι θα δοθεί και νέα παράταση, όπως συμβαίνει από το 2009, αν και οι πιέσεις της τρόικας για επιτάχυνση των δικών για τους πλειστηριασμούς φουντώνουν την ανησυχία.
«Λογικά, θα δοθεί νέα παράταση. Σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη...» προβλέπει ο κ. Ιωάννης Παπαιωάννου, νομικός σύμβουλος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος. «Η αναστολή των πλειστηριασμών έδινε μιαν ανάσα σε χιλιάδες δανειολήπτες, που δεν έχουν ενταχθεί στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Αλλά, εδώ που φτάσαμε, όλα τα φοβάμαι -ακόμη και την κατάργηση της αναστολής των πλειστηριασμών», τονίζει από την πλευρά του ο κ. Θανόπουλος. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι, αν για κάποιον λόγο δεν δοθεί παράταση στην περίοδο χάριτος, «θα βγουν άμεσα στον πλειστηριασμό 80.000 σπίτια. Ο κόσμος είναι σε απόγνωση».

Τρέμουν μήπως καταργηθεί ο νόμος
Εδώ και μερικές ημέρες, τα τηλέφωνα δεν σταματούν να χτυπούν -τόσο στα γραφεία της Ένωσης Καταναλωτών «Η Ποιότητα Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ) όσο και του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος. Στην άλλη άκρη της γραμμής βρίσκονται απελπισμένοι δανειολήπτες, που φοβούνται μήπως χάσουν τα σπίτια τους -και μάλιστα εντός διμήνου!
«Ο κόσμος έχει θορυβηθεί: έρχονται με τα αποκόμματα των εφημερίδων στο χέρι...» σημειώνει η Ζηνοβία Καδηγιαννάκη, μέλος της ΕΚΠΟΙΖΩ Θεσσαλονίκης. «Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι υπάρχει ‘περίοδος χάριτος’ ώς τα τέλη του έτους, αλλά φοβούνται μήπως και αυτό ανατραπεί, όπως τόσα άλλα…».
Πάντως, ακόμη κι αν δεν δοθεί νέα περίοδος χάριτος, υπάρχουν κάποιοι οφειλέτες που είναι καλυμμένοι για την πρώτη κατοικία: οι υπερχρεωμένοι! Έτσι, ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προστατεύει την πρώτη κατοικία από τον πλειστηριασμό: μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι, από τα 1.900 άτομα που απευθύνθηκαν στην ΕΚΠΟΙΖΩ Θεσσαλονίκης, περισσότερα από 1.400 προσπαθούσαν να προστατέψουν το ακίνητό τους από τον πλειστηριασμό με το να ενταχθούν στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Ακόμη κι αυτοί, όμως, δεν αισθάνονται πια καμία ασφάλεια: «Τρέμει το φυλλοκάρδι μου. Τι θα γίνει, αν ξαφνικά ανατραπεί και αυτός ο νόμος;» λέει με αγωνία η Ε.Γ. (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της «ΜτΚ»), που εντάχθηκε στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. «Το 2007 κόπηκαν 'μαχαίρι' τα μεροκάματα και άρχισα να τραβάω χρήματα από τις κάρτες μου, για να πληρώνω τα δάνεια. Το 2009 έμεινα άνεργη και συνέχισα να τα πληρώνω με το επίδομα ανεργίας. Εδώ και ενάμιση χρόνο σταμάτησα να πληρώνω και εντάχθηκα στον συγκεκριμένο νόμο. Το σπίτι μου είναι ό,τι μου έχει απομείνει: δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι ότι μπορεί να κινδυνεύσει», εξομολογείται.

Από το κόσκινο της τρόικας περνούν όλες οι υποθέσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζήτησε ήδη αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των αγωγών και των δικαστικών αποφάσεων που αφορούν πλειστηριασμούς, ώστε να αποτυπώσει με στοιχεία την αποτελεσματικότητα της ελληνικής δικαιοσύνης. Πάντως, όπως σημειώνει ο νομικός Αντώνης Κουδρόγλου, στην περίπτωση των αναγκαστικών εκτελέσεων η δικαιοσύνη λειτουργεί ήδη με μεγάλη ταχύτητα, καθώς πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης αναγκαστικής εκτέλεσης οι ενδιαφερόμενοι συνήθως καταθέτουν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που εκδικάζεται άμεσα, ώστε ο ιδιοκτήτης να πετύχει προσωρινή αναστολή εκτέλεσης του πλειστηριασμού για κάποιο χρονικό διάστημα.
Ήδη, σε διάστημα δεκατεσσάρων μηνών έχουν κατατεθεί στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης 1.337 υποθέσεις πλειστηριασμών, ενώ συζητήθηκαν 1.058 (κάποιες αφορούν το συγκεκριμένο και ορισμένες άλλες προηγούμενο διάστημα). Σε άλλες 663 περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και πέτυχαν αναστολή εκτέλεσης του πλειστηριασμού, πριν η υπόθεση φτάσει να εξεταστεί ενώπιον δικαστηρίου.



Ρεπορτάζ της Σοφίας Χριστοφορίδου 

Εφημερίδα "Μακεδονία" 26-02-2012
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη