2 Φεβ 2012

Επαναχρηματοδότηση των Επιχειρήσεων, επιμήκυνση των δανείων με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ

Eρώτηση για το θέμα από τον βουλευτή Σάββα Αναστασιάδη
Οι περιπτώσεις μικρομεσαίων επιχειρηματιών της Βόρειας Ελλάδας, που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια που πήραν με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ, καθημερινά πολλαπλασιάζονται. Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με τα άλλα δάνεια, η ΕΤΕΑΝ ΑΕ δεν επιτρέπει στις επιχειρήσεις αυτές το..
δικαίωμα της ρύθμισης της οφειλής τους. Σύμφωνα με όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, προβλέπεται η αποπληρωμή των δανείων της Α΄ και Β΄ φάσης, σε έξι εξαμηνιαίες δόσεις, παρότι οι Τράπεζες το επιθυμούν και οι επιχειρήσεις προτίθενται να βάλουν επιπλέον εξασφαλίσεις, αν αποφασισθούν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για παράταση αποπληρωμής των δανείων του ΤΕΜΠΜΕ.
 Η βαθιά ύφεση που ταλανίζει την ελληνική οικονομία εδώ και δύο χρόνια , έχει καταστήσει αδύνατη για τους περισσότερους δανειολήπτες, την ομαλή αποπληρωμή των δανείων. Τα αυξανόμενα κρούσματα με δανειολήπτες ΤΕΜΠΜΕ στη Θεσσαλονίκη, που εκπέμπουν κραυγή αγωνίας, επιβεβαιώνει ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, Παντελής Φιλιππίδης, ο οποίος καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία συνεννόησης με τις τράπεζες για τη διευθέτηση του προβλήματος. Υποτίθεται ότι το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αντί γι΄αυτό η σημερινή πολιτική της ΕΤΕΑΝ οδηγεί υγιείς επιχειρήσεις στο λουκέτο, χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία και την δραματική μείωση των δημοσίων εσόδων από τη φορολογία. 
 Με δεδομένα τα ανωτέρω , ερωτάται ο κ. Υπουργός 1) Είναι στις προθέσεις σας να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η ΕΤΕΑΝ ΑΕ να διαπραγματευτεί με τις Τράπεζες την παροχή περιόδου χάριτος σε όλα τα εγγυημένα δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ για ένα διάστημα , όπως γίνεται με όλα τα άλλα δάνεια , προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων; 2) Είναι στα σχέδιά σας η στήριξη της επιχειρηματικότητας με νέα προγράμματα, γιατί αυτά δεν στηρίζονται από την ΕΤΕΑΝ; 

Ο Ερωτών Βουλευτής Σάββας Ι. Αναστασιάδης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη