Απαντώντας στο άρθρο του συναδέλφου στο taxalia που αναρωτιέται αν η Ελλάδα έχει έλλειμμα ρευστότητας ή επιχειρηματικότητας (εξαιρετικό άρθρο, διαβάστε το πρώτα εδώ: http://taxalia.blogspot.com/2012/02/blog-post_75.html), θέλω να ξεκαθαρίσω ότι -κατά τη γνώμη μου- η Ελλάδα, δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας ή επιχειρηματικότητας, αλλά περίσσευμα...
.
γραφειοκρατίας.
Το θέμα το έθιξε ο Φώτης σε άρθρο του πολύ γλαφυρά (διαβάστε το! http://taxalia.blogspot.com/2012/02/h_20.html).
Έχουμε λοιπόν περίσσευμα νόμων και εγκυκλίων, που σκοτώνουν την επιχειρηματικότητα και κατά συνέπεια και τη ρευστότητα.
Στις επιταγές της τρόικας, συμπεριλαμβάνεται μια πολύ σπουδαία που διέλαθε της προσοχής των περισσότερων: "καταργήστε τη φορολογική νομοθεσία σας, καταργήστε τον κώδικα βιβλίων και στοιχείων και κάντε από την αρχή ένα απλό, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα".
Αν δεν το κάνουμε, δεν θα βρούμε ποτέ τον πάτο του βαρελιού, όπως αρέσει στους πολιτικούς μας να λένε (αλλά δεν κάνουν τίποτε, διατηρώντας άθικτη τη γραφειοκρατία, που δεν αντιμετωπίζεται με μετατροπή των "χαρτιών" σε ηλεκτρονικές φόρμες, αλλά με κατάργηση).
Απλά είναι τα πράγματα: Μειώστε παντού τα χαρτιά, τα δικαιολογητικά. Π-α-ν-τ-ο-ύ!
Τα πολλά δικαιολογητικά θέλουν και πολλούς δημοσίους υπαλλήλους να τα εκδίδουν, να τα παραλαμβάνουν, να τα ελέγχουν κ.λ.π.
Αν θέλεις 80 χαρτιά για να βγάλεις ένα επαγγελματικό Ι.Χ. για την εταιρεία σου και 20 μέρες σε ουρές, από εφορίες μέχρι διευθύνσεις συγκοινωνιών καμία ανάπτυξη δεν θα έρθει.
Στην Αμερική παίρνεις ένα τηλέφωνο στην εφορία και τους αναγγέλεις ότι απέκτησες φορτηγάκι. Ένα λεπτό δουλειά. Εδώ θες τρείς μήνες....
Ξεκινήστε λοιπόν με φόρα από την επόμενη βδομάδα και καταργήστε. Πετσοκόψτε, εξαφανίστε, εξαϋλώστε το 90% των νόμων! Μόνο κακό κάνει η πολυνομία και γεννά διαφθορά!
Σ.Γεωργιάδης