Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΙΒΑΝ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ - ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ Για το αποτέλεσμα των εκλογών στην ΚΕΔΕ
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Αισοδοξία για το 2020!

Προβλήματα με το πρόγραμμα 'ΗΛΙΟΣ'

3 Φεβ 2012

Οι υπεύθυνοι των Τομέων Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτές κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης και Σταύρος Καλαφάτης έκαναν την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ»:


«Σοβαρά ερωτήματα γεννώνται σε σχέση με την πρόοδο του Προγράμματος «ΗΛΙΟΣ». Το Πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» είναι μια καλή ιδέα, καθώς προβλέπει την εκμετάλλευση ηλιακής ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 10 GW και εξαγωγή της σε χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, κυρίως τη Γερμανία, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για το 2020.

Ωστόσο, πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο στόχος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ στην Ελλάδα το 2020 είναι 2,5 GW. Επομένως, απαιτεί σοβαρή προεργασία.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προχώρησε καταρχήν στην ανακοίνωση του Προγράμματος «ΗΛΙΟΣ» και η Ευρωπαϊκή Ένωση το συμπεριέλαβε στο κείμενο- δήλωση της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου 2011. Για να υλοποιηθεί, όμως, το πρόγραμμα, θεωρούμε ότι το Υπουργείο πρέπει να διευκρινίσει πρώτα μια σειρά από ζητήματα, προκειμένου οι εξαγγελίες να μην μείνουν στα χαρτιά. Συγκεκριμένα το ΥΠΕΚΑ πρέπει να απαντήσει:

1. Ποιες κινήσεις έχουν γίνει ώστε να διασφαλιστεί το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών χωρών για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, πριν ξεκινήσει το εγχείρημα υλοποίησης του Προγράμματος «ΗΛΙΟΣ», με δεδομένο ότι η διαπραγμάτευση με τις ευρωπαϊκές χώρες είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο.
2. Ποια προεργασία έχει γίνει ως προς τα ενδεχόμενα εμπόδια που μπορεί να προκύψουν λόγω του ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου (τιμή της προς πώληση ενέργειας, ζητήματα ανταγωνισμού και αντίδραση από ανταγωνιστές για ενδεχόμενη διακριτική μεταχείριση του προγράμματος). Και αν ναι, ποιες κινήσεις έχουν γίνει για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.
3. Σχετικά με τη μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας έχει γίνει κάποια μελέτη – προετοιμασία για το δίκτυο μεταφοράς της Ελλάδας (δυναμικό- χωρητικότητα); Αντίστοιχα ποια προετοιμασία έχει γίνει σε επίπεδο διακρατικών συμφωνιών με τις χώρες μέσα από τις οποίες θα μεταφερθεί η ενέργεια. Έχει προϋπολογιστεί το κόστος για τις υποδομές μεταφοράς της ενέργειας.
4. Έχει γίνει πρόβλεψη, ώστε κατά την υλοποίηση του Σχεδίου «Ήλιος» να αξιοποιηθεί η ελληνική βιομηχανία φωτοβολταϊκών.
Με βάση αυτό το σκεπτικό, καταθέσαμε σήμερα ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής».
Share
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη