Όταν κάποιος προβάλλει απόψεις, κάνοντας φτηνό λαϊκισμό.
Κύριε Γωγούση Βλάση, στο άρθρο σας με τίτλο "Λοβέρδος που σας χρειάζεται !" (εδώ), κάνετε αναφορά στο ωράριο εργασίας των Αιμοδοσιών των Νοσοκομείων «ΑΧΕΠΑ» και «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης. Είμαι η διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Ιπποκρατείου και οφείλω να σας...
δώσω κάποιες απαντήσεις επί αυτού. Δεν θα τοποθετηθώ για το άλλο νοσοκομείο.
Θα ξεκινήσω λοιπόν από την αναφορά σας στο όνομα του κ. Υπουργού, ο οποίος κάποιους μήνες πριν ήρθε απροειδοποίητα στο νοσοκομείο μας, ώρα 15.30 και το μοναδικό τμήμα που επισκέφτηκε ήταν το Κέντρο αιμοδοσίας.
Την ώρα αυτή, συνάντησε στην αιμοδοσία την υπογράφουσα (ως μη όφειλα, αλλά ο φόρτος εργασίας είναι τέτοιος που πολλάκις αποχωρώ στις μεταμεσονύκτιες ώρες χωρίς να πληρώνομαι), σε πλήρη ανάπτυξη το τμήμα (είναι καθημερινό και σας προκαλώ να έρθετε απροειδοποίητα για να το διαπιστώσετε μόνος σας) και έθεσε ερώτηση σχετικά με το ωράριο αιμοληψιών.
Του απάντησα ότι οι αιμοληψίες γίνονται από το πρωί στις 8.00-14.00 και 17.00-20.00. Το ωράριο αυτό αποφασίστηκε γιατί ο αιμοδότης θα πρέπει να είναι ξεκούραστος και μακριά από ένα μεσημεριανό γεύμα για να αιμοδοτήσει. Επίσης ένας εργαζόμενος 8 ωρών έχει μεγάλες πιθανότητες να λιποθυμήσει αφού θα είναι νηστικός από το πρωί και κουρασμένος. Σε λίγες περιπτώσεις που στην αιμοδοσία έρχονται άτομα εκτός του προτεινόμενου ωραρίου, εξετάζονται από το γιατρό και αν πληρούν τις προϋποθέσεις που μας ορίζουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες αιμοδοτούν, αφού ΥΠΑΡΧΟΥ ΠΑΝΤΑ ΔΥΟ ΓΙΑΤΡΟΙ στην διάθεση του πολίτη.
Ο κύριος υπουργός μας συνεχάρη για την έντονη δραστηριότητα της αιμοδοσίας εκείνη την ώρα, αφού πολλοί εργαζόμενοι (γιατροί, νοσηλευτές, τεχνολόγοι) προσπαθούσαν να επαναδιοργανώσουν τον χώρο για την επανέναρξη του απογευματινού ωραρίου .
Από πλευράς μου, υπάρχει η εντολή – και γίνεται πράξη – όποιος αιμοδότης έρχεται στην αιμοδοσία και είναι κατάλληλος, να αιμοδοτεί οποιαδήποτε ώρα ανεξαρτήτου ωραρίου και υπουργικών εντολών.
Κάτι ακόμη που δεν ξέρετε ή εσκεμμένως παραβλέπετε να αναφέρετε, είναι ότι μετά τις 15.00 το προσωπικό που εκτελεί την βάρδια του είναι λιγότερο από το πρωινό και έχει ως καθήκον να παραλάβει τους ασκούς του αίματος (100 – 200) που παραδίδονται από το εξωτερικό συνεργείο αιμοδοτικών εξορμήσεων, οι οποίοι χρειάζεται να υποστούν διαχωρισμό και επεξεργασία, προκειμένου να παραδοθούν την επομένη μέρα στην διακίνηση.
Και η δουλειά αυτή, πιστέψτε με, είναι μεγάλη και χρονοβόρα.
Κύριε Γωγούση, έχοντας την πένα στα χέρια σας, δεν έχετε το δικαίωμα να γράφετε ότι θέλετε χωρίς πρώτα να το έχετε διασταυρώσει. Και επιτέλους θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι κάθε κανόνας δεν τίθεται γιατί κάποιος αργοσχολεί ή αδιαφορεί, όπως αφήνεται να εννοηθεί με το άρθρο σας, αλλά για να μπορέσει καλύτερα και ασφαλέστερα να εξυπηρετεί τον πολίτη, το νοσοκομείο και τους εργαζομένους.
Θα ήμουν πιο ευτυχής αν θέλατε να κάνατε ένα ρεπορτάζ σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα Αιμοδοσίας της χώρας, και να σταθείτε δίπλα μας με την πένα σας και τις προτάσεις σας, ώστε να μας βοηθήσετε να γίνουμε ακόμη καλύτεροι. Πριν ενημερωθείτε να μην κρίνετε και κατακρίνετε.
Dr Γωγώ Παπαϊωάννου
Συντονίστρια Διευθύντρια Κέντρου Αιμοδοσίας «Ιπποκρατείου» Θεσσαλονίκης
.........
(Διευκρίνιση taxalia: Ο κ.Γωγούσης, πασίγνωστος-συνταξιούχος πια- γιατρός της Θεσσαλονίκης, δεν έχει καμία άμεση σχέση με το taxalia. Το blog φιλοξενεί τις απόψεις του, όπως χιλιάδων άλλων. Για προσωπική επικοινωνία μαζί του, έχει και facebook)