6 Φεβ 2012

Άρθρο Βαρτζόπουλου για το ΥΜΑΘ

Για την ανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης επέλεξε να αρθρογραφήσει (στη Μακεδονία της Κυριακής) ο υφυπουργός Υγείας και τ. πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος...
Λέτε να το έβαλε στο μάτι;


Διαβάστε το άρθρο του:


Γιατί σήμερα το ΥΜΑΘ είναι άκρως απαραίτητο
Του Δημήτρη Βαρτζόπουλου*
Ζήτησα από τη διεύθυνση της ιστορικής «Μακεδονίας» να μου δώσει τη δυνατότητα να γνωστοποιήσω στο κοινό της Βορείου Ελλάδος κάποια σοβαρότατα ζητήματα, τα οποία βιώνω στην Πρωτεύουσα, από την ημέρα που ανέλαβα κυβερνητικά καθήκοντα (και ευχαριστώ θερμά την ιστορική εφημερίδα που μου την δίνει). Το ήθελα γιατί αισθάνομαι ότι πραγματικά ο πολίτης δικαιούται να ξέρει τα στοιχεία, που συγκροτούν το υφισταμένη πολιτική πραγματικότητα και είναι πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα. Μετά βεβαιότητος δεν έχουμε δει ποτέ:
- Το πρώτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα, 26 μόλις μήνες μετά από μία περιφανή εκλογική νίκη, να έχει χάσει την καλή μαρτυρία, τόσον της ελληνικής κοινωνίας, όσον και των ευρωπαίων εταίρων και να ευρίσκεται ταυτοχρόνως ενώπιον αδήρητης ανάγκης αλλαγής, όχι μόνον ηγεσίας, αλλά και φυσιογνωμίας.
- Το δεύτερο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα να βαδίζει με τόλμη σε δρόμους συνεννοήσεως, εθνικής ευθύνης και σοβαρότητος, νομίζω ασυνήθους για τα ελληνικά ειωθότα
- Όλα αυτά να διαδραματίζονται ενώπιον μιάς κοινωνίας, η μικρομεσαία αστική τάξη της οποίας δοκιμάζει για πρώτη φορά, από την κατοχή και μετά, το φάσμα πραγματικής οικονομικής εξαθλίωσης.
Ωστόσο είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση Παπαδήμου στερείται του βασικωτέρου στοιχείου κάθε ουσιαστικής μεταπολίτευσης, την συνεκτική ιδεολογία.
Τέτοια ιδεολογική έστω σύγκλιση δεν υπάρχει στην σημερινή Κυβέρνηση. Πέραν των συγκεκριμμένων στόχων, που οδήγησαν στην δημιουργία της, σύγκλιση υπάρχει πραγματικά μόνον στην μορφή άσκησης της πολιτικής, την σοβαρότητα, την εγκράτεια, την ευθύνη. Όχι στο περιεχόμενο της πολιτικής, την αντιμετώπιση δηλαδή του σύνολου των αναγκών της καθημερινότητος του λαού με νέο τρόπο. Η σημερινή Κυβέρνηση δεν είναι η Νέα Μεταπολίτευση. Είναι η –αναγκαία- μετάβαση στην Νέα Μεταπολίτευση των Κυβερνήσεων του Α. Σαμαρά.
Στα καθ’ ημάς η κατάσταση αυτή εντοπίζεται στην παντελή έλλειψη έστω και του στοιχειώδους ενδιαφέροντος για τη Βόρεια Ελλάδα. Ως αίτιο και αιτιατό αυτού λειτουργεί η κατάργηση της Γραμματείας Μακεδονίας- Θράκης.
Έτσι, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σπουδαιότητα η επανίδρυση του Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης, για την οποία δεσμεύθηκε ο Αντώνης Σαμαράς. Ενός υπουργείου- εργαλείου για την τοπική ανάπτυξη και όχι ενός θεσμού- οικογενειακού κειμηλίου, ικανό μόνο να εκπροσωπεί την κεντρική εξουσία σε εορτές και επετείους, όπως δυστυχώς το είχε καταντήσει το ΠΑΣΟΚ.
Η Νέα Δημοκρατία έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο προβλέπει την ευθεία διασύνδεση του ΥΜΑΘ με τα παραγωγικά υπουργεία, ούτως ώστε να ενδυναμωθεί η Ανάπτυξη μέσω της υποβοήθησης των επενδύσεων και των επιχειρηματικών δράσεων.
Ο κόσμος της αγοράς γνωρίζει πολύ καλά τι εννοώ Οι άνθρωποι που σπαταλούν άπειρες εργατοώρες και χρήματα για να διεκπεραιώσουν μέχρι και απλά θέματα μέσα στα γραφεία (και τους διαδρόμους) των υπουργικών καταστημάτων ξέρουν καλύτερα από τον καθένα τη σπουδαιότητα των θέσεών μας. Που αποτελούν σήμερα μονόδρομο.

*Υφυπουργός Υγείας, τ. Πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη