30 Μαρ 2012

Διαμαντοπούλου-Μπαμπινιωτης: 2

Γράφει ο "Ελεύθερος Τύπος"
Σοβαρή κυβερνητική κρίση, ενώ η βόμβα του οικονομικού κραχ των Πανεπιστημίων που ενεργοποίησε το άγριο κούρεμα των...
αποθεματικών τους ήταν έτοιμη να εκραγεί στις αυλές των δύο μεγάλων κομμάτων μερικές εβδομάδες προ των εκλογών, απείλησε να προκαλέσει η οξύτατη αντίδραση της υπουργού Ανάπτυξης κ. Α. Διαμαντοπούλου εναντίον της πρωτοβουλίας Μπαμπινιώτη να παγώσει τη θεμελιώδη διάταξη του νόμου των ΑΕΙ. H εκδήλωση της κρίσης απετράπη χθες, με ηττημένη την κ. Διαμαντοπούλου, η οποία δέχθηκε σφοδρότατη προσωπική επίθεση από το διάδοχό της με σκληρές αιχμές για τον αριθμό των συμβούλων και των κινητών που χρησιμοποιούσε στο υπουργείο Παιδείας, και κερδισμένους τον κ. Μπαμπινιώτη και τους πρυτάνεις που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον του νόμου. Με την παραίτησή του ανά χείρας εμφανιζόταν μέχρι το τέλος της χθεσινής ημέρας ο υπουργός Παιδείας, κ. Γ. Μπαμπινιώτης. Προσκεκλημένος στο βραδινό δελτίο της ΝΕΤ ο καθηγητής δήλωσε «έτοιμος να διευκολύνει την κατάσταση» ανά πάσα στιγμή, παρά το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής τον είχε καλύψει από το μεσημέρι. Η επιμονή του κ. Μπαμπινιώτη κατέδειξε ότι το θέμα για πολλούς λόγους δεν πρέπει να θεωρείται λήξαν. Η κ. Διαμαντοπούλου, η οποία χθες μετρούσε «συμμάχους» τόσο στην πολιτική σκηνή (ΔΗ.ΣΥ., Κ. Μητσοτάκης που μίλησαν για «κατάλυση της Δημοκρατίας») όσο και στα ΜΜΕ, για όσους τη γνωρίζουν είναι βέβαιο ότι δεν θα παρακολουθήσει φρόνιμη την «αποκαθήλωσή» της. Η αποδέσμευση των προϋπολογισμών των ΑΕΙ για το 2012 από την εκλογή Συμβουλίων πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά. Ο κ. Μπαμπινιώτης θα καταθέσει στη Βουλή τροπολογία με τρία σκέλη, εκ των οποίων τα δύο εκτιμάται ότι δεν είναι σφραγισμένα από τυχόν διαρροές κατά την ψηφοφορία. Το ένα απελευθερώνει τις απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και το άλλο τους προϋπολογισμούς των ΑΕΙ. Το τρίτο σκέλος της τροπολογίας θα ψηφιστεί ομόφωνα καθώς ρυθμίζει την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση ειδικών κατηγοριών υποψηφίων, κυρίως των παιδιών πολυμελών οικογενειών.

Η χθεσινή ημέρα αναλώθηκε σε οργιώδες παρασκήνιο προσωπικών συναντήσεων και τηλεφωνικών επικοινωνιών: του πρωθυπουργού με τους κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Μπαμπινιώτη ο οποίος είχε από νωρίς το μεσημέρι απειλήσει με παραίτηση και της κ. Διαμαντοπούλου με τον κ. Παπαδήμο και τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος από τη μία πλευρά διαβεβαίωνε την υπουργό Ανάπτυξης ότι δεν έχει λόγους να φοβάται ανατροπή του νόμου και από την άλλη προσκαλούσε τους πρυτάνεις σε μεγάλη εκδήλωση για την επιστημονική κοινότητα που διοργανώνει την Τετάρτη στο Μουσείο Μπενάκη το ΠΑΣΟΚ με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρό του.

Το παρασκήνιο πυροδότησε δήλωση του κ. Μπαμπινιώτη, ο οποίος, σφόδρα ενοχλημένος από τις επιθέσεις εναντίον της πρωτοβουλίας του, αντεπιτέθηκε: «Ο σημερινός υπουργός Παιδείας (χωρίς υπουργικό μισθό, χωρίς συμβούλους, χωρίς κινητά τηλέφωνα κ.λπ.) ούτε ψάχνει για δουλειά, ούτε διεκδικεί αξιώματα, ούτε εξαρτάται από κανένα κόμμα, ούτε θα πολιτευθεί. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη του υπουργείου Παιδείας» -υπογράμμισε- «το μόνο που προσπαθώ είναι να λύσω υπαρκτά προβλήματα που απασχολούν την ελληνική οικογένεια σε μια κρίσιμη περίοδο. Η εξέλιξη των πραγμάτων τις επόμενες ημέρες θα δείξει αν έχει νόημα να συνεχίσω αυτή την προσπάθεια».

Μετά την παραπάνω δήλωση του κ. Μπαμπινιώτη επικοινώνησε μαζί του ο πρωθυπουργός επιχειρώντας, αφενός, να κλείσει το θέμα Μπαμπινιώτη, αφετέρου, να καθησυχάσει την κ. Διαμαντοπούλου, με σαφή στόχο να αποτρέψει μία προεκλογική κυβερνητική κρίση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής κάλυψε τον υπουργό Παιδείας θυμίζοντας ότι προτού ο κ. Μπαμπινιώτης προβεί σε ανακοινώσεις είχε συναντηθεί με τον κ. Παπαδήμο. Συγχρόνως, όμως, διέρρευσε ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε από τον υπουργό Παιδείας σαφή εικόνα για τη σύνθεση της ομάδας εργασίας που συστάθηκε για να μελετήσει «προβλήματα δυσλειτουργίας» του νόμου των ΑΕΙ. Η σύνθεση της ομάδας εργασίας, όπου υπερτερούν οι πρυτάνεις που σήκωσαν πρώτοι τα λάβαρα εναντίον του νόμου, ήταν μεταξύ των βασικών επιχειρημάτων της κ. Διαμαντοπούλου στη συνομιλία της με τον κ. Παπαδήμο. Κατά ορισμένες πληροφορίες ζητήθηκε από τον κ. Μπαμπινιώτη να «διευρύνει» την ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή πρυτάνεων που διάκεινται πιο φιλικά στο νόμο από τον κ. Μυλόπουλο του Αριστοτέλειου και τον κ. Ρέμελη της Θράκης.

Το σκηνικό θόλωσε ξανά όταν η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Φ. Γεννηματά δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να ξηλώνουμε ό,τι ψηφίσαμε πριν από μερικούς μήνες», δημιουργώντας εικόνα διγλωσσίας.

«Η ομάδα εργασίας έχει μια και μόνο εντολή. Να μελετήσει ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την πλήρη εφαρμογή του νόμου. Η αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα εφαρμόσει αυτό το νόμο χωρίς καμία παρέκκλιση», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος.

Διαφορετική εικόνα για τη δουλειά της ομάδας εργασίας εμφανίστηκε να διατηρεί η σύνοδος των πρυτάνεων σε δήλωση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Τρ. Αλμπάνη: «Η μικτή Επιτροπή σύντομα θα υποβάλει προτάσεις, αναφορικά με τις δυσλειτουργίες του Νόμου 4009/2011 για ορισμένες από τις οποίες, ως γνωστόν, σύσσωμα τα ελληνικά Πανεπιστήμια έχουν ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας». Ο προεδρεύων της συνόδου δεν χαρίστηκε στην κ. Διαμαντοπούλου: «Η ακραία στάση της προηγούμενης ηγεσίας, με τη διακοπή κάθε διαλόγου και επικοινωνίας εδώ και ένα χρόνο, με τη συστηματική δυσφήμιση και με τη μη αξιοποίηση του παραγόμενου έργου των Πανεπιστημίων, δεν δύναται να εκτιμηθεί ότι αποτελεί προσφορά, ιδιαίτερα στις κρίσιμες συνθήκες που βιώνει η χώρα».

Την απομάκρυνση του κ. Μπαμπινιώτη από το υπουργείο Παιδείας ζήτησε χθες το προεδρείο της ΟΙΕΛΕ. Η Ομοσπονδία που αντιδρά στην απελευθέρωση των απολύσεων στα ιδιωτικά σχολεία κήρυξε 24ωρη απεργία για τη Δευτέρα, ενώ απέστειλε στον υπουργό Παιδείας εξώδικο με το οποίο ζητεί την είσοδο οικονομικού επιτρόπου στα Αρσάκεια για να ελέγξει «παράνομες περικοπές στις αποδοχές των εκπαιδευτικών, αυθαίρετες εντάξεις στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και καταγγελίες για κρούσματα μαύρης εργασίας» στα σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, όπου ο κ. Μπαμπινιώτης ασκεί διοίκηση από τη δεκαετία του ’80. Για όσο διάστημα είναι υπουργός βρίσκεται σε αναστολή καθηκόντων.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη