14 Μαρ 2012

"Φτάνει πιά με τους πατριώτες, καιρός να μιλήσουμε για την Πατρίδα"

Απόσπασμα από την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία της Χρύσας Αράπογλου στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ
Η επιτυχής πορεία του κουρέματος και της δανειακής υποστήριξης, δεν αρκεί σε μια χώρα όπου στο Βόρειο Έβρο δε συναντάς νέο, στα δυτικά σύνορα μετράς ερειπωμένα χωριά, το Αιγαίο ζει σε συνθήκες αποκλεισμού, ο υδροφόρος θεσσαλικός κάμπος εξαντλείται χωρίς περίσκεψη, το κέντρο της Αθήνας τείνει να γίνει μαύρη τρύπα στον ιστό της πιο..
παλιάς πρωτεύουσας, η Θεσσαλονίκη χάνει τη βιομηχανία και  το εμπόριό της.
.Η ελληνική Περιφέρεια χάνει την παραγωγική της δύναμη,  ανθρώπους και πόρους.
  
Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Χρειαζόμαστε ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΧΩΡΑ. Και δυστυχώς με λίγους κατοίκους.
 Επιτέλους ας δουλέψουμε με την κουλτούρα των Σχεδίων και των κάθετων πολιτικών
Η λέξη στο σύγχρονο κόσμο, αρκετά αόριστη για να χωρά δημόσιες και παραγωγικές νοοτροπίες και λειτουργίες αλλά και ιδιαιτέρως δυνατή για να εμπνέει συλλογικότητες και ατομικές διαφοροποιήσεις και πειραματισμούς είναι <ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ>.
Καινοτομία και εκσυγχρονισμός στην παραγωγή.
Καινοτομία στη διάθεση προϊόντων και στην αναζήτηση αγορών.
Καινοτομία του ξεχασμένου αυτονόητου στην αγροτική παραγωγή της μικρής και ευλογημένης ελληνικής  καλλιέργειας και μοναδικής βιοποικιλότητας που είναι ταυτότητα, ποιότητα, υψηλή τυποποίηση και βέβαια δεν είναι ούτε οι επιδοτήσεις αλλά ούτε και ο χορός των φωτοβολταικών.
Καινοτομία και αριστεία στην έρευνα και την εκπαίδευση.
Καινοτομία στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Καινοτομία στη χωροταξία των πόλεων – απομάκρυνση από το μοντέλο των επεκτάσεων-υιοθέτηση των σύγχρονων απόψεων για τις συμπαγείς πόλεις.
Καινοτομία στη δημόσια αντίληψη του τι θεωρούμε επένδυση. Σημαντικές οι προοπτικές μεγάλων επενδύσεων αλλά η συζήτηση για τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα κάποτε να γίνει συγκεκριμένη. Έχουμε το πιο δυνατό εθνικό brand name παγκόσμια. Μνημειακός πλούτος, Ιστορία, πολυνησία, Διασπορά, διακεκριμένοι Έλληνες, υψηλής αξίας διατροφή, ανθρώπινο δυναμικό, ορυκτός πλούτος, γεωθερμία,  πρέπει να αποτελέσουν τον κορμό καθετοποιημένων επιχειρησιακών σχεδίων που θα δώσουν ορμή στην τοπική και την εθνική ανάπτυξη.
Μαζί και πέραν του μνημονίου ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης με διατρέχουσα την έννοια και μέτρο αποδοτικότητας την καινοτομία.
Καινοτομία στον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.
Καινοτομία για τα μέτρα μας, λογική κατάκτηση για άλλους στην αλλαγή της δημόσιας διοίκησης. Δεν αρκεί να μειώνουμε αριθμητικά και οριζόντια το δημόσιο τομέα αλλά να παρουσιάζουμε τεκμηριωμένες καταγραφές και επιστημονικές αλλαγές στα οργανογράμματα και τα επιχειρησιακά σχέδια.
Καινοτομία στον τρόπο λειτουργίας της πολιτικής. Και χωρίς το μνημόνιο είναι ολοφάνερο ότι η μεταβιομηχανική εποχή έχει ανάγκη από καινοτομίες στη συλλογική μας λειτουργία, στη λειτουργία των κομμάτων και για την ουσία και για την εικόνα μας.
  Η ελπίδα και η πίστη δεν είναι έννοιες μεταφυσικές. Είναι η κινητήρια δύναμη ατόμων και λαών που πιστεύουν στη δύναμή τους. Η σύγχρονη ανάπτυξη βασίζεται στην ηθική και υλική ενίσχυση των καλών ιδεών. Και το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε είναι η πίστη και η ενθάρρυνση ότι θα τα καταφέρουμε. Και αυτό είναι χρέος στη νέα γενιά. Μόνον εάν τα παρακρατήματα από τα εισοδήματα γίνουν κεφάλαιο ενθάρρυνσης της νέας γενιάς θα έχουμε πετύχει.
Χρειάζεται ΣΧΕΔΙΟ,
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΘΕΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ/ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ , ΔΟΥΛΕΙΑ, ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ. ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ.

Τα σκαριά που σπάσαμε, τα αμπέλια που ξεριζώσαμε, η γεωργία του 20% που θεωρούσαμε μειονεξία, ο πολιτικαντισμός των επιδοτήσεων είναι θέματα που κάποιοι δεν τα καταλαβαίναμε την εποχή της δανεικής ευφορίας αλλά κάθε αντίδρασή μας χαρακτηρίζονταν αναχρονισμός….Όσοι πέρασαν από υπουργεία και τα άφησαν ρημαγμένα, όσοι ξέχασαν τις πολιτικές των επιδοτήσεων και του πλαστού ευδαιμονισμού που υπηρέτησαν με αυταρέσκεια και αλλαζονεία, γνωστοί <αναντικατάστατοι>, δεν δικαιούνται άλλης ευκαιρίας.
ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ.
ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ


ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Ο κόσμος κινητοποιείται για την Ελλάδα. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε ξεχωριστά
το κίνημα του Save Greece  του  Hollywood, την Αντι Μακ Ντάουελ και τον Αντριάνο Τσελεντάνο, τον Γκοντάρ για την άρνησή του να πάει στις Κάννες και για την υπενθύμιση της παγκόσμιας κληρονομιάς της Αριστοτελικής σκέψης, τον Ρόμπιν Γουίλιαμς, τον Μαρκ Μαζάουερ που έγραψε ότι <οι Έλληνες καλούνται για μια ακόμη φορά να πολεμήσουν για το μέλλον του κόσμου> και τον Τζον Χόλογουει και τον Γουίλιαμ Γουόλ και τον Μάριο Σέκι και τον Τιερί Φορμέ και τον Μαρτέν Στεφένς, τον Κώστα Γαβρά και τον  Μίλαν Κούντερα, το Ντανιέλ Κον Μπετίτ που φώναξε ότι < Η λύση ή θα να είναι συλλογική ή δεν θα υπάρξει καθόλου>, και τον Χάνες Ζβόμποντα, και τον  Ζόζεφ Ντόουλ και τον Λόθαρ Μπίσκι, και τον Μάριο Μόντι, τον Πιερλουίτζι Μπερσάνι  και τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και βέβαια τον Φρανσουά Ολάντ, τους χιλιάδες διαδηλωτές στις πόλεις της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της Αμερικής που φώναξαν < είμαστε όλοι Έλληνες>, τον Χέλμουτ Σμίτ που ξέσπασε <να τους πάρει ο διάολος αν δε σώσουν την Ελλάδα>,
Τους ιταλούς δημάρχους και τον Guardian , τον Le Monde, τη  Le Figaro.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Να προσκληθούν από το ΠΑΣΟΚ σε μια μεγάλη πολιτική / ακαδημαική συνάντηση για την Ελλάδα, για τη Δημοκρατία, για τα μεγάλα θέματα του μέλλοντος.
Και για να τους ευχαριστήσουμε για την αλληλεγγύη τους.

Ευχαριστώ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη