21 Μαρ 2012

Το κοινωνικό πρόσωπο του ΟΑΣΘ, υπάρχει;

Ίσως αυτή η συμπεριφορά που θα αναφέρω παρακάτω να ενδιαφέρει μόνο όσους βρίσκονται στη δική μου θέση. Η καταγγελία μου αφορά τον ΟΑΣΘ. Δεν καταγγέλλω όλους τους υπαλλήλους του αλλά αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις χωρίς να καταλαβαίνουν τον άλλον. 

Βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη από τα φοιτητικά μου χρόνια. Κλείνω κοντά 20 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είμαι άνεργος όπως..
παρά πολλοί συμπολίτες. Με κάποια διαλλείματα πρόσκαιρης μαύρης εργασίας.
Καθώς δεν διαθέτω Ι.Χ., οι μετακινήσεις μου γίνονται με την αστική συγκοινωνία και ποτέ όλο αυτό το διάστημα δεν παρανόμησα κατά του ΟΑΣΘ. 

 Όμως στις 17 Φεβρουαρίου του 2012, στη διαδρομή από τα ΚΤΕΛ προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχο του εισιτηρίου μου από τον ελεγκτή του ΟΑΣΘ παράβαση. 
Συγκεκριμένα, είχα εκ παραδρομής διπλο-ακυρώσει ένα παλιό εισιτήριο (δεν είχα προσέξει την παλαιότερη αχνή ακύρωση). 
 Χωρίς διαμαρτυρία έδωσα όλα τα στοιχεία μου στον υπάλληλο του ΟΑΣΘ για να βεβαιώσει την παράβαση και να επιβάλει το πρόστιμο των 48 ευρώ (για το εισιτήριο των 0,90). 
Εκείνος μου είπε ότι εξηγήσεις θα μπορούσα να δώσω στα γραφεία του οργανισμού. Τι εξηγήσεις να δώσω; Ένας φίλος μου είπε να πάω και να κάνω ένσταση θυμίζοντας μου την ανάλογη περίπτωση του κ. Βούγια (όπου στο ΜΕΤΡΟ των Αθηνών είχε κάνει ένσταση και δικαιώθηκε για την δική του παράβαση). Βέβαια οι αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα είναι δημόσιες όχι ιδιωτικές όπως στη Θεσσαλονίκη. 
O Πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Θ. Χρήστος Στεφανίδης
 Για να μην πολυλογώ. Έκανα ένσταση στον ΟΑΣΘ εξηγώντας ότι δεν μπορώ να πληρώσω το σύνολο του ποσού λόγο μακροχρόνιας ανεργίας. Δεν ζήτησα την ακύρωση του προστίμου, αλλά τη μείωσή του. Αντί αυτού η εισήγηση της Διευθύντριας Διασφάλισης Εσόδων (Ευαγγελίας Β. Παπαβασιλείου) και του Υπεύθυνου Διαχείρισης Προστίμων (Θεόδωρου Σολωμού) ήταν η παρακάτω: «Προτείνεται η μη ακύρωση του προστίμου, ο επιβάτης είχε παρανόμως προακυρωμένο εισιτήριο κατά τον έλεγχο. Λόγω ότι είναι άνεργος εισηγούμαστε πληρωμή στο αρχικό ποσό των 48 ευρώ – Δεν έχει άλλο πρόστιμο». Και η εισήγηση αυτή έγινε δεκτή από το Γενικό Διευθυντή του ΟΑΣΘ (Ανδρέας Ζερβούλιας). 
Παραθέτω και τα αντίγραφα των έγγραφων σε εικόνες. 

 Σημειώνω ότι η ένστασή μου κατατέθηκε πριν περάσουν οι 20 ημέρες (στις 24/2/2012), όπου έχουμε διπλασιασμό του προστίμου. Συνεπώς τα 48 ευρώ που ονομάζονται αρχικό ποσό στην εισήγηση θα τα πλήρωνα στην ώρα τους αν δεν έκανα χρήση του δικαιώματος της ενστάσεως. Όπως και τα πλήρωσα τελικά, αφού αυτή απορρίφθηκε. Ήθελα να 'ξερα ο ΟΑΣΘ σε ποιούς εγκρίνει τις ενστάσεις; 

 Ο τόπος περνάει δύσκολα. Αποφάσισα να δημοσιοποιήσω αυτήν τη συμπεριφορά γιατί πιστεύω ότι όταν περάσει η οικονομική κρίση, οι πολίτες θα πρέπει να θυμούνται ποιοί τους συμπαραστάθηκαν στα δύσκολα και ποιοί τους ρούφηξαν το αίμα κοιτώντας μόνο το συμφέρον τους. Για τους διοικούντες τον ΟΑΣΘ που μπορεί να θεωρήσουν ότι η καταγγελία μου είναι ψεύτικη, επισυνάπτω τα έγγραφα με όλους τους κωδικούς για να διασταυρώσουν τα στοιχεία. Έχω κρύψει τα στοιχεία μου γιατί δεν θεωρώ ότι έχει νόημα η δημοσιοποίησή τους (είναι όμως στη διάθεση του taxalia και ο ΟΑΣΘ μπορεί να τα βρει από τους κωδικούς των εγγράφων). 
Είμαι σίγουρος ότι ανάλογη συμπεριφορά έχουν αντιμετωπίσει και άλλοι συμπολίτες μου που μπορεί να βρίσκονται σε δυσκολότερη θέση από εμένα. Ίσως οι μόνοι που εξαιρούνται είναι όσοι έχουν μπάρμπα στην Κορώνη, βουλευτή, δήμαρχο, αστυνομικό ή κάποιον συγγενή ή γνωστό μέσα στον ΟΑΣΘ. Για τους άλλους ο νόμος, είναι νόμος. Έχω την ατυχία να ονομάζομαι Φ. Σ. και όχι Βούγιας.



Σημείωση taxalia: Είμαστε βέβαιοι, ότι ο Πρόεδρος του Οργανισμού Χρήστος Στεφανίδης, θα επιληφθεί και θα λύσει το πρόβλημα αυθημερόν. Έχει δείξει πολλές φορές την ευαισθησία του σε τέτοια θέματα, όταν τα δημοσιεύουμε στο taxalia και είμαστε βέβαιοι, ότι δεν γνωρίζει το ζήτημα. Για έναν οικογενειάρχη που είναι άνεργος τόσα χρόνια, θα βρεθεί η προσήκουσα λύση. Με επίδομα ανεργίας 359 ευρώ, πολύς κόσμος βρίσκεται σε αδιέξοδο.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη