30 Μαρ 2012

Τρ.Μηταφίδης: "Να πληρώσουν οι Τράπεζες"

Πρόταση ψηφίσματος
Για τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια
Oι «μνημονιακές» κυβερνήσεις διαμόρφωσαν εφιαλτικές συνθήκες για τους εργαζόμενους με πολύ σοβαρές συνέπειες ακόμα και για την επιβίωσή τους.
Η πρόταση μας αποσκοπεί στην προστασία των εργαζομένων, συνταξιούχων, επισφαλώς εργαζομένων και ανέργων, που..
είναι υπόχρεοι αποπληρωμής δανείων και αδυνατούν να τα αποπληρώσουν.
Ο αριθμός των πραγματικών ανέργων έφτασε στο 1.300.000, ενώ 400.000 άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο φτώχειας και 500.000 δεν έχουν απολύτως κανένα εισόδημα
Η αφαίμαξη του εισοδήματος των δημόσιων υπαλλήλων έφτασε σε ορισμένες περιπτώσεις και στο 60%. Οι συντάξεις για τους απόμαχους της δουλειάς μετατρέπονται σε επιδόματα πείνας.
Ένας στους δυο νέους μέχρι 25 χρόνων είναι άνεργος και μία στις δυο γυναίκες δεν βρίσκει εργασία. Η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην αύξηση αυτοκτονιών κατά 40%.
ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Όλη την προηγούμενη δεκαετία οι τράπεζες με τα ληστρικά τους επιτόκια θησαύρισαν, κερδίζοντας δισεκατομμύρια Ευρώ από τα δανειακά βάρη των εργαζομένων, που προσπαθούσαν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες με δάνεια, μπροστά στην έλλειψη κοινωνικής πολιτικής από τις κυβερνήσεις.
Το 2007 η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε στις τράπεζες 5 δις € και το ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα 150 δις € εγγυήσεις και ρευστό για να συνεχίσουν το «θεάρεστο» έργο τους.
Οι δανειστές μας, σε περίοδο εξαθλίωσης των εργαζομένων, την αναχρηματοδότηση των τραπεζών με άλλα 50 δις €, που θα πληρώσουν, φυσικά, οι φορολογούμενοι.
Ο υπουργός οικονομικών αρνείται κάθε νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση και διαγραφή εκείνων των δανείων που οι δικαιούχοι τους αποδεδειγμένα δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν, επειδή υπέστησαν με βίαιο και αιφνιδιαστικό τρόπο μεγάλη μείωση των εισοδημάτων τους, μέχρι και εξαφάνιση κάθε εισοδήματός τους εξαιτίας των κυβερνητικών και μνημονιακών πολιτικών.
Αντίθετα με μεγάλη ευκολία και με διαδοχικούς νόμους διοχέτευσε ανυπολόγιστα ποσά δημοσίου χρήματος στις τράπεζες.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
Επειδή ζούμε με «δανεικό χρόνο» και εκατομμύρια εργαζόμενοι βρίσκονται αβοήθητοι στο έλεος  των τοκογλύφων τραπεζιτών, απαιτείται αμέσως λύση.
Διεκδικούμε:
1. Την απομείωση των δανειακών υποχρεώσεων, σε ετήσια ή μηνιαία βάση, αντίστοιχη της μείωσης των αποδοχών, για κάθε εισόδημα (αθροιστικά εάν είναι οικογενειακό), που προέρχεται αποδεικτικά από σχέση μισθωτής εργασίας (πλήρους ή μερικής), από μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών, συντάξεις και επιδόματα ανεργίας και το οποίο μειώθηκε εξαιτίας απόλυσης, απώλειας της οποιασδήποτε μορφής εργασίας ακουσίως (κλείσιμο επιχειρήσεων, συγχώνευση κ.ά.), άσκησης «δημοσιονομικών» περιοριστικών πολιτικών, επιβολής χαρατσιών, κατάργησης επιδομάτων ανεργίας.
2. Η μηνιαία καταβολή δόσεων σε καμιά όμως περίπτωση δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30% των μηνιαίων ατομικών ή οικογενειακών αποδοχών.
3. Η δανειακή υποχρέωση διαγράφεται συνολικά και οριστικά όταν το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει αυτό που λογίζεται ως «όριο φτώχειας» (υπέρτερο αγαθό ή αξιοπρεπής διαβίωση και η υγεία). Με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το «όριο φτώχειας» ορίζεται για ένα άτομο στα 7.000 ευρώ και για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών στα 15.000 ευρώ.
4. Απομειώνονται ισόποσα έως του ποσού καταβολής δόσεων, που δεν υπερβαίνει αυτή του 30% των μηνιαίων αποδοχών και δεν οδηγεί τα εναπομείναντα εισοδήματα κάτω από το «όριο φτώχειας», όσα δάνεια χορηγήθηκαν με ευθύνη των τραπεζών, αγνοώντας τα υγιή πιστοδοτικά δεδομένα (χαλάρωση πιστωτικών κριτηρίων).
Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν μπορούν να συμπεριλάβουν και άλλες εγγυήσεις πέρα από αυτές που συμφωνήθηκαν μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη στην αρχική σύμβαση.
Η πρότασή μας κατατίθεται ως συμβολή στη δράση των συνδικάτων, των λαϊκών συνελεύσεων και κοινωνικών πρωτοβουλιών ΓΙΑ ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» - ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ
ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ "ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ"
 MAΣ ΕΝΩΝΕΙ ΟΛΟΥΣ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη