3 Απρ 2012

Εκδηλώσεις για το 1912 : Τερατώδεις Μπουταρισμοί και …πράσινες απεραντολογίες αντί για εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης!

- Φοβερή πρόταση για έκθεση... τεράτων στο πλαίσιο του "Θεσσαλονίκη 2012"!!!
- Τη σχέση των τεράτων με την απελευθέρωση μόνο ο Μπουτάρης μπορεί να την εξηγήσει!

Aφου επιτέλους και με τρεις μήνες καθυστέρηση ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων για το 1912 και αφού ξεκαθαρίστηκε ποιος φορέας θα το υλοποιήσει μετά το φιάσκο της επιτροπής Ανδρεάδη φτάσαμε μπροστά στη γνωστή πλέον …Μπουτάρεια λογική για το τι σχέση μπορεί να έχουν τα αεροπλάνα με τους αραμπάδες.
Έχουμε λοιπόν και λέμε για το...
περιεχόμενο του επετειακού προγράμματος που ανακοινώθηκε και κινείται στη φιλοσοφία του «εκδηλώσεις να κάνουμε και ας είναι ότι νάναι» και αποτελείται από πέντε άξονες με θέματα:
- Την ιστορία και τον επετειακό εορτασμό
- Τις τέχνες και τον πολιτισμό
- Το περιβάλλον και το αστικό τοπίο
- Την νεανική επιχειρηματικότητα και
- Τις προτάσεις από την πόλη και για την πόλη
Δεν γνωρίζουμε ποιοι εγκέφαλοι σκέφτηκαν και …σχεδίασαν αυτό το μεγαλοφυές …monster plan αλλά σίγουρα θα μάθουμε κάποια στιγμή – φαντάζομαι – πόσο μας κόστισε.
Και για να μην μακρηγορούμε έχουμε και λέμε πρώτον η νεανική επιχειρηματικότητα όσο σημαντική κι αν είναι για τη χώρα μας και την πόλη μας τι σχέση έχει με την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τους Τούρκους το 1912.
Οι τέχνες και ο πολιτισμός του σήμερα που ούτως ή άλλως προβλήθηκαν και πρόσφατα με τη Μπιενάλε και θα ξαναπροβληθούν σε λίγους μήνες με τα Δημήτρια γιατί έπρεπε να καταλάβουν τόσο χώρο στο πρόγραμμα για την επέτειο του 1912.
Το περιβάλλον και το αστικό τοπίο αν δεν συνδέονται ως θέματα με την διαχρονική εξέλιξη της Θεσσαλονίκης τόσο αρχιτεκτονικά όσο και περιβαλλοντικά γιατί θα πρέπει να απασχολήσουν τις επετειακές εκδηλώσεις και τι στο καλό μπορούμε να επιδείξουμε ως επτυχία στον τομέα αυτόν. Το τσιμέντο και την άσφαλτο ή τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Φτάνοντας δε στον υποτιθέμενο πυρήνα των εκδηλώσεων κατά το διάστημα της 26ης και 28ης Οκτωβρίου εντοπίζουμε την πιο ταιριαστή και απολύτως εναρμονισμένη με το κεντρικό θέμα των εκδηλώσεων δράση που είναι η καλλιτεχνική έκθεση με τίτλο “GREEK MONSTERS” – ελληνικά τέρατα δηλαδή – και θέμα τα τέρατα της ελληνικής μυθολογίας.
Ναι πολύ καλά διαβάζετε και δεν κάνετε λάθος, τις μέρες που διαδραματίστηκαν τα κύρια γεγονότα του 1912 οι …φωστήρες του Μπουτάρη θα εγκαινιάσουν μια έκθεση γλυπτών και εικαστικών με θέμα τα τέρατα που αναφέρονται στην ελληνική μυθολογία και που σύμφωνα πάντα με τους Μπουταρικούς …ειδήμονες έχει τεράστια για να μην πω τερατώδη σχέση με τα γεγονότα του 1912 και την θριαμβευτική είσοδο του ελληνικού στρατού στη Θεσσαλονίκη.
Δηλαδή δεν ήταν ο Βενιζέλος και ο Κωνσταντίνος οι πρωταγωνιστές των βαλκανικών πολέμων αλλά η «Γοργώ» οι «Άρπυιες» και η «Λερναία Ύδρα» - γιατί δεν κάνουν και μια αναφορά στον Ηρακλή και τον Θησέα να γουστάρουμε – και φυσικά ούτε λέξη για την Θεσσαλονίκη του Κάσσανδρου, του Βυζαντίου και των αναστεναγμών των κρατουμένων στο Γεντί Κουλέ ως ελάχιστη έστω αναφορά στη διαχρονική της διαδρομή
Ούτε μια εκδήλωση δεν θα γίνει στο Διοικητήριο, το γνωστό Κονάκι όπου ήταν η έδρα του Τούρκου διοικητή του γνωστού Ταξίν Πασά που με την προτροπή της – ίσως – κρυπτοχριστιανής συζύγου του- κάποιοι λένε ότι ήταν και ελληνικής καταγωγής «στους Έλληνες να τη δώσουμε τη Σαλονίκη πασά μου, γιατί από αυτούς την πήραμε» πήρε τη μεγάλη απόφαση να παραδώσει τα κλειδιά στον αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο και να προλάβει στο τσακ Βουλγάρους και Σέρβους που έτρεχαν για να φτάσουν πρώτοι και να την κατοχυρώσουν για λογαριασμό τους.
Δεν τους συγκινεί τους νεόκοπους μεγαλοπαράγοντες της πόλης ούτε η ύπαρξη της αγροικίας Παπαγεωργίου στο τότε Τόψιν και σημερινή Γέφυρα και όπου είχε εγκατασταθεί το αρχηγείο του ελληνικού στρατού και ουσιαστικά συμφωνήθηκε η παράδοση της πόλης ανάμεσα σε τούρκους και Έλληνες και σήμερα στεγάζεται το Μουσείο Βαλκανικών Αγώνων.
Ούτε κάποια εκδήλωση στην αρχαία αγορά, στο Μοδιάνο ή στο Καπάνι, στο λιμάνι έστω για να ατενίσουμε νοερά προς το Καραμπουρνάκι και να φανταστούμε την ανατίναξη και τη βύθιση του «Φετιχ Μπουλέντ» από τον ναύαρχο Βότση και τα παλικάρια του.
Τίποτε από όλα αυτά δεν πρόκειται να γίνει και ας προτάθηκαν και εκδηλώσεις με κάθε άλλο παρά ελληνοκεντρικό χαρακτήρα όπως η συζήτηση με την συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στα τότε γεγονότα και η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για το σήμερα και το αύριο των Βαλκανίων.
Μήπως όμως αυτά πρέπει να γίνουν προκειμένου να ξεχάσουμε αντί να θυμηθούμε τα γεγονότα του 12 και αντί από τις εκδηλώσεις να μείνει στη μνήμη μας ο ηρωϊσμός και αυταπάρνηση του ελληνικού στρατού, έστω και η καταστροφική - παρ’ ολίγο - αντιπαράθεση Βενιζέλου – Κωνσταντίνου, να μείνουν στη μνήμη μας τα …τέρατα της μυθολογίας και η «εφαρμογή πράσινων πρακτικών ανάπτυξης» που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Μπουταρικής διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης;
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη