28 Απρ 2012

Να στηρίξουμε τους εμπόρους

της Έλενας Ράπτη
Υποψήφιας Βουλευτή ΝΔ στην Α΄Θεσσαλονίκης

Εδώ και καιρό το εμπορικό κλίμα στη Θεσσαλονίκη είναι βαρύ. Εταιρείες, κάποτε εύρωστες και ισχυρές, λυγίζουν από τις συνέπειες της ύφεσης και των υποχρεώσεων. Όλο το πλαίσιο του εμπορίου υπήρξε επί δεκαετίες εχθρικό προς την επιχειρηματικότητα, η οποία ...
ενοχοποιήθηκε και καταδιώχθηκε. Είναι βέβαιο πως χρειάζεται μια ριζική αλλαγή.
Η φορολόγηση των επιχειρήσεων είναι αναγκαίο να μειωθεί. Με μικρότερους συντελεστές φορολόγησης θα ευνοηθεί η επανεπένδυση και ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, θα μειωθεί η εξάρτηση από τον τραπεζικό δανεισμό. Ο κώδικας βιβλίων και στοιχείων πρέπει επίσης να απλοποιηθεί και ταυτόχρονα να καταργηθούν πολλές του διατάξεις που δημιουργούν ένα δαιδαλώδες πλαίσιο συναλλαγών και υποχρεώσεων και που τελικά δημιουργούν φορολογικούς παραβάτες.

Οι εργοδοτικές εισφορές πρέπει να μειωθούν. Επιβαρύνουν υπέρμετρα τις επιχειρήσεις και δημιουργούν αρνητικό περιβάλλον για την αύξηση της απασχόλησης. Οι ασφαλιστικές εισφορές των εμπόρων και επαγγελματιών είναι επίσης υψηλές σε σχέση με τις παροχές και τη χορηγούμενη σύνταξη. Η δυνατότητα τμηματικής καταβολής του ΦΠΑ επιβάλλεται να θεσμοθετηθεί όχι ως ρύθμιση ληξιπρόθεσμης οφειλής αλλά ως ρύθμιση ρεαλιστική και αναγκαία σε μια αγορά που πουλά με πίστωση 8 και 10 μηνών και υποχρεώνεται να καταβάλλει το ΦΠΑ άμεσα. Ακόμη και όταν δεν τον εισπράξει ποτέ.
Οι θεσμοί της πολιτείας και η νέα κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσουν και νομοθετήσουν σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς. Να στηρίξουν άμεσα τον εμπορικό κόσμο. Αν θέλουμε να υπάρχει μια ελπίδα εξόδου από την κρίση.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη