5 Απρ 2012

Πείτε τα κυρία μου !

Γνωρίζετε το κουσούρι, που έχουμε όλοι στο taxalia, με την πράξη. Πόσο βαριόμαστε τον ξύλινο πολιτικό λόγο, με τις γενικότητες και πόσο στριμώχνουμε τους πολιτικούς να μιλήσουν επί του πρακτέου. Προσωπικά, ως Βασίλης, ως ένας από τους διαχειριστές, κόλλησα αυτό το "ελλάττωμα", να θέλω να ακούω τους πολιτικούς να μου αναλύουν λεπτομερώς τα σχέδια τους, από τη μακρά ενασχόλησή μου με το ποδόσφαιρο και την αθλητική βία. Συμμετείχα που λέτε σε κάποιες επιτροπές, στις οποίες ...
κάθε φορά, που είχαμε ένα δυσάρεστο συμβάν, έβγαιναν όλοι και εξήγγειλαν τις γνωστές μπούρδες για "θεσμική θωράκιση του ποδοσφαίρου", "αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου", "αποβολή από το πρωτάθλημα των παραβατών" κλπ. Τότε, πεταγόμουν πάντα και με στόμφο, απευθυνόμουν σε αυτόν που εξήγγειλε το "αυστηρό μέτρο" και του έλεγα πάντα το ίδιο: "δηλαδή αυτό θα το εφαρμόσουμε και στον Ολυμπιακό;"
Η επίκληση του Ολυμπιακού, ήταν αρκετά ...τρομακτική. Αρχικά, μου λέγανε "μα φυσικά, δεν γίνονται εξαιρέσεις συνάδελφε, ο νόμος θα εφαρμοστεί σε όλους". Οπότε τους κοιτούσα βαθιά στα μάτια και τους ξανάλεγα εμφατικά: "δεν ρωτάω για την γενικευμένη εφαρμογή, αλλά για τον Ολυμπιακό. Τον Ο-λ-υ-μ-π-ι-α-κ-ό-. Θα ρίξετε τον Ολυμπιακό από την Α΄Εθνική, αν δεν βάλει τις κάμερες; (ήταν το θέμα των ημερών τότε) ή αν δεν σας δώσει τις φωτογραφίες;"

Έτσι λοιπόν, οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκα επί πολλά χρόνια, άρχισαν να σοβαρεύονται. Η επίκληση του Ολυμπιακού, είχε ευεργετικά αποτελέσματα.
Έκοψαν τις πολλές θεωρητικές μ.....ίες γιατί καταλάβαιναν ότι δεν θα μπορούσαν να ρίξουν τον Ολυμπιακό για κανένα λόγο, ποτέ, όποια παράβαση κι αν έκανε ! Απλά, επειδή φοβόμασταν. Επειδή τρέμαμε στην ιδέα ότι θα χρειαστεί να εφαρμόσουμε το νόμο στον Ολυμπιακό. 

Και μετά την προσωπική μου εξομολόγηση, να σας παρουσιάσω ένα σχόλιο, μιας αναγνώστριας, που μου άρεσε πολύ, επειδή αγγίζει την πρακτική πλευρά των πραγμάτων. Αναφέρεται στο πρόγραμμα ελέγχου των μεταναστών (στη συγκεκριμένη περίπτωση του Καμμένου, αλλά ξεκαθαρίζω ότι τα ίδια ακριβώς ερωτήματα ισχύουν και για τον Σαμαρά και για τον Βενιζέλο, τον Κουβέλη, τη Χρυσή Αυγή κι όποιον άλλο λέει ότι θα το ελέγξει).

Δείτε τι ωραία τα λέει η κυρία:

Θα ήθελα πολύ να ενημερωθούμε από τον κ. Καμμένο ή τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματός του ή οποιονδήποτε άλλο υπεύθυνο για τη μεταναστευτική πολιτική, για τους τρόπους με τους οποίους θα εφαρμόσουν στην πράξη αυτά που διακηρύσσουν. Έχουν ποτέ έλθει σε επαφή, όχι θεωρητικά αλλά από την πλευρά της Διοίκησης, με τις διαδικασίες που περιγράφουν; Γνωρίζουν τη σχετική νομοθεσία (η οποία ως επί το πλείστον είναι εφαρμογή ευρωπαϊκής νομοθεσίας, βλ. οδηγίες και κανονισμοί) και πώς αυτή εφαρμόζεται ή πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη; Από αυτά που διαβάζω, μάλλον και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει σοβαρό έλλειμα γνώσης (εκτός από το κλασσικά καθημερινό φαινόμενο του ελλείματος σοβαρότητας)....

Καλό θα ήταν, επειδή ευαγγελίζεται νέα ήθη και έθιμα, ο κ. Καμμένος και οι συνεργάτες του - εάν ήθελαν βεβαίως να κάνουν τη διαφορά - πριν συντάξουν τις διακηρύξεις τους επί συγκεκριμένων πολιτικών, να έλθουν σε επαφή με ανθρώπους (κοινούς θνητούς, "τεμπέληδες και ανίκανους" δημοσίους υπαλλήλους, επαγγελματίες ιδιώτες, εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, εκπροσώπους Μ.Κ.Ο.) που ασχολούνται σε καθημερινή βάση με το μεταναστευτικό, να δουν τα πραγματικά προβλήματα εφαρμογής των συγκεκριμένων νομοθεσιών και τα διαδικαστικά, γραφειοκρατικά ζητήματα που πρέπει να ξεπεραστούν για να φτάσει "στην απέλαση ή στην επαναπροώθηση"....   ή "στην έκδοση δικαστικής απόφασης" (μήπως να μας πει ποιός θα στρέφεται κατά ποιου, ή ποιά θα είναι η βάση της αγωγής που θα γίνεται)  ή στην αναγκατική εκτέλεση σε βάρος του αλλοδαπού Δημοσίου (άραγε γνωρίζει ο κ. Καμμένος πως ή εάν μπορεί να γίνει τέτοιου είδους εκτέλεση και για ποιούς λόγους, ή έστω απλά να μας πεί ποιό Υπουργείο είναι αρμόδιο για αυτήν τη διαδικασία; Αμφιβάλλω.....).
Σε κάθε περίπτωση, το σχόλιό μου αυτά αποτελεί κάλεσμα erga omnes και όχι μόνο για τον κ. Καμμένο και τους πέριξ αυτού. Διότι καλά είναι τα λόγια προς άγραν ψήφων, όταν όμως έρχεται η ώρα να υλοποιήσουμε τα προγράμματα (όποια και να είναι αυτά - καλά ή κακά), τότε τα βρίσκουμε σκούρα και ψάχνουμε ηλίθιες εναλλακτικές που προφανώς, όχι μόνον δε λύνουν το πρόβλημμα, αλλά το ανακυκλώνουν, συνήθως δε το μεγαλώνουν κιόλας.

Λαμπρινή Κωλέττα
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη