5 Απρ 2012

Με μια υπογραφή… «καθάρισε»!

Της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου
 melkar4@yahoo.gr

 Μιλούσα με ένα φίλο Ελληνοαμερικάνο για το ατύχημα που είχε ο λογιστής του κι αναγκάστηκε να υποβάλλει ο ίδιος τα φορολογικά της επιχείρησής του.
 Μετά τον κάλεσε η εφορία γιατί είχε κάνει 24 λάθη! Προσήλθε στην αρμόδια υπηρεσία, όπου μία υπάλληλος τον ενημέρωσε για τα λαθη του και του ζήτησε να υπογράψει ένα χαρτί ότι
έλαβε γνώση αυτών. Ρώτησε για τα πρόστιμα που θα πληρώσει και η υπάλληλος του απάντησε… μηδέν!
 Δηλαδή τίποτα! Του εξήγησαν ότι τα λάθη αυτά ήταν επουσιώδη, δεν έβλαψαν τα δημόσια έσοδα των ΗΠΑ, απλώς έκανε λάθος εγγραφές στις στήλες των ποσών. Τον προειδοποίησαν όμως, να προσλάβει λογιστή, διότι αν τα επαναλάβει μετά την γνώση που έλαβε, θα του επιβληθεί πρόστιμο… ογδόντα δολαρίων!
 Τώρα ας δούμε τί θα συνέβαινε στην Ελλάδα. Ο εφοριακός διενεργεί έλεγχο στα βιβλία. Γιατί ο ΦΠΑ γράφτηκε σε λάθος στήλη; 500 ευρώ πρόστιμο.
 Γιατί η ημερομηνία στο τιμολόγιο είναι διορθωμένη; 400 ευρώ πρόστιμο.
 Γιατί ο εκτυπωτής δεν εκτύπωσε καθαρά; 400 ευρώ πρόστιμο.
Γιατί το καρμπόν δεν πατήθηκε καλά; 500 ευρώ πρόστιμο. Γιατί το ολογράφως δεν φαίνεται; 500 ευρώ πρόστιμο. Ο έλεγχος αφορά 3-4 χρόνια, τα τιμολόγια πολλά και έτσι ράβεται το «κοστούμι»… 50000 ευρώ το πρόστιμο. Μετά αρχίζουν τα …παζάρια!
 Ο υπουργός τα γνωρίζει αυτά και κλείνει το μάτι: φέρνει ένα νομοσχέδιο
 «Τρέξτε όλοι για περαίωση».
 Όλα ξεκινούν από μία μικρή λεπτομέρεια. Από αυτήν την λεπτομέρεια κτίστηκαν βίλες, εξοχικά, πισίνες, αγοράστηκαν υπερπολυτελή αυτοκίνητα και βγήκαν λεφτά στο εξωτερικό.
 Ο εφοριακός διαθέτει υποκειμενική ευχέρεια επιβολής προστίμων. Δηλαδή βάζει ότι θέλει και ότι του καπνίσει. Αν δε θεωρήσεις ότι δεν παρανόμησες και δεν δεχθείς εκβιασμούς, τότε η μόνη λύση που σου μένει είναι η διοικητική δικαιοσύνη.
 Σ αυτή την περίπτωση εχουμε και λέμε:3 χρόνια για προσδιορισμό δικάσιμης,1 χρονο αναβολή 1 χρονο για απόφαση,3 χρονια για εφετείο,1 χρόνο απόφαση εφετείου, 2 χρονια για συμβούλιο επικρατείας, 1 χρόνο για απόφαση.
Δηλαδή : 3+1+1+3+1+2+1=12 χρόνια. 
Στο μεταξύ αρνούνται να σου σφραγίσουν τιμολόγια, δεν σου δίνουν φορολογική ενημερότητα, κινδυνεύεις με ποινικές κυρώσεις, χάνεις την οικονομική ελευθερία σου κτλ.
 Στα κάστρα του μεσαίωνα ο κόμης τραβούσε έναν μοχλό, και ο ανεπιθύμητος έπεφτε μέσα σε ένα σκοτεινό πηγάδι όπου τον περίμενε αργός θάνατος.
 Στην Ελληνική πραγματικότητα, εάν είσαι επιχειρηματίας ή έμπορος και αρνηθείς να υποκύψεις σε εκβιασμούς θα μείνεις… ξεχασμένος στο πηγάδι των διοικητικών δικαστηρίων για 11 ολόκληρα χρόνια!
 Σε αυτή την λεπτομέρεια δεν κρύβεται ο διάβολος, κρύβονται ολόκληρες λεγεώνες δαιμόνων.
Είναι ο λόγος που οι Έλληνες έχουν λεφτά στις τράπεζες του εξωτερικού ή κάτω από τα στρώματα και δεν κάνουν δουλειές και δεν ανοίγουν θέσεις εργασίας...
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη