7 Απρ 2012

Επιμένει στο θέμα της SIEMENS η Χρύσα Αράπογλου

«Η ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΗΣ SIEMENS ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η SIEMENS ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»


Τη δέσμευση ότι θα εξετάσει την δυνατότητα επαναλειτουργίας του εργοστασίου της SIEMENS στη Θεσσαλονίκη - στο πλαίσιο της Σύμβασης που επικυρώθηκε χθες από τη Βουλή, στην οποία μεταξύ άλλων προβλέπονται επενδύσεις ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ εντός του 2012, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται η περιοχή - εξέφρασε χθές ο Υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της βουλευτού Α’ Θεσσαλονίκης Χρύσας Αράπογλου.
Η Βουλευτής είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα, η οποία επρόκειτο να συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής την προηγούμενη Δευτέρα. Μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο η συζήτηση αναβλήθηκε προκειμένου να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία στο πλαίσιο και της γενικότερης συζήτησης για την επικύρωση της συμφωνίας με την Siemens από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
«…Η ανάπτυξη δεν είναι μία αφηρημένη έννοια, δεν είναι μία γενική πρόθεση, η ανάπτυξη είναι συγκεκριμένες πολιτικές, πολιτικές συγκράτησης και πολιτικές σχεδιασμού...» τόνισε στην ομιλία της η κ. Αράπογλου. «…Η Θεσσαλονίκη βιώνει μία αποβιομηχάνιση καταγεγραμμένη πια σε όλες τις στατιστικές. Έχει ανεργία που ξεπερνά το 25% ενώ έκλεισαν και εμβληματικές βιομηχανικές μονάδες τα τελευταία χρόνια -δεν μιλώ για την υπόλοιπη οικονομία- όπως είναι: Η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων που εάν υπήρχε πολιτική θα μπορούσε να συνεχίσει τη λειτουργία της, η ΒΙΑΜΥΛ που χάθηκε επειδή δεν έγινε η διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ισογλυκόζη και πήγε στη Βουλγαρία, η Siemens, ένα εργοστάσιο κόσμημα στη Θεσσαλονίκη, που έκλεισε το 2009, όταν απολύθηκαν και οι τελευταίοι εργαζόμενοι. Ταυτοχρόνως, η μητρική εταιρεία την ίδια περίοδο ανακοίνωσε την πρόθεση της να κλείσει τρία εργοστάσια, ένα στην Κουριτίμπα της Βραζιλίας, ένα στη Λειψία και ένα στη Θεσσαλονίκη. Ξεσηκώθηκαν η Βραζιλία και η Γερμανία και συνέχισαν να λειτουργούν τα εργοστάσια, ενώ έκλεισε η Siemens της Θεσσαλονίκης, με 70 εκατομμύρια ευρώ εξαγωγές, εκείνη την εποχή, υλικού υψηλής τεχνολογίας, υψηλή εξειδίκευση προσωπικού, στα όρια της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης…»
Κατά τη χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή η κυρία Αράπογλου με επιμονή ζήτησε να λάβει απάντηση από τον αρμόδιο Υπουργό ο οποίος και δεσμεύτηκε να εξετάσει το θέμα και να δώσει απάντηση τις επόμενες μέρες. Όπως δήλωσε η Βουλευτής: «ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ, Η ΣΘΕΝΑΡΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΘΕΜΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ»
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη