24 Μαΐ 2012

«Διαβασμένος» στην Ευρώπη ο Σαμαράς

Για πρώτη φορά, οι υπόλοιποι ηγέτες του ΕΛΚ, αποδέχτηκαν τρόπους για την ενίσχυση της Ανάπτυξης. Η αποδοχή των προτάσεων Σαμαρά.
Στροφή 180 μοιρών έκαναν οι ευρωπαίοι ηγέτες, μέλη του ΕΛΚ κατά τη χθεσινή Σύνοδο στις Βρυξέλλες, υποδεχόμενοι με ενθουσιασμό, σειρά προτάσεων του Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο επί μια περίπου
διετία κρατούσαν στην… απομόνωση.

Η αλλαγή κλίματος και διάθεσης απέναντι στις εισηγήσεις του Αντώνη Σαμαρά, αποδεικνύεται από το γεγονός πως για πρώτη φορά, σε κείμενο συμπερασμάτων του ΕΛΚ, έγινε προσωπική αναφορά στην Ελλάδα και τον Αντώνη Σαμαρά και εκφράστηκε η στήριξη στις προσπάθειές του, για ένα ολοκληρωμένο μείγμα πολιτικής που θα εξαλείφει το έλλειμμα, ενώ ταυτόχρονα θα αποκαθιστά την ανάπτυξη στην Ελληνική οικονομία, όπως και την εμπιστοσύνη.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται -επίσης για πρώτη φορά- ότι οι υπόλοιποι ηγέτες του ΕΛΚ,αποδέχονται τρόπους για να ενισχύσουν τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας έτσι το σημερινό πρόγραμμα

Οι έξι προτάσεις Σαμαρά
Ο Πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στους 15 Πρωθυπουργούς και Αρχηγούς κρατών τόνισε τηνανάγκη να επιτύχει η Ελλάδα τους στόχους της, υποκινώντας, ταυτόχρονα, άμεση ανάκαμψη, διευκρινίζοντας πως χωρίς αυτήν, οι στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν.

«Παρά τις αυξήσεις φορολογικών συντελεστών τα τελευταία δύο χρόνια, τα φορολογικά έσοδα του 1ου τριμήνου του 2012 έχουν πέσει κατά 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010», το παράδειγμα που παρουσίασε, εξηγώντας που τελικά οδηγούν οι αλλεπάλληλες αυξήσεις φορολογικών συντελεστών .

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε τροποποιήσεις του Μνημονίου ενώ κατέθεσε και μια σειρά νέων προτάσεων, υπέρ της Ανάπτυξης, όπως:

1. Project bonds (Ομόλογα έργων), διότι θα δώσουν πρόσθετη ρευστότητα για μεγάλα έργα.

2. Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – ενεργότερη παρουσία. 
Η εμμονή σε τόσο αυστηρά τραπεζικά κριτήρια δυσκολεύει την προσπάθεια για αναθέρμανση της οικονομίας σε αυτή την κρίσιμη φάση. Ειδικά στην Ελλάδα, χρειάζεται ενεργότερη στήριξη για τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους και τις ΜΜΕ. Συμμετοχή, επίσης, σε ένα Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.
3. Ειδικό εργαλείο ρευστότητας για την Ελλάδα
Θα μπορούσε να λάβει διάφορες μορφές. Πρώτα με χρήση των επιπλέον 10 δισεκ. ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επίσης, με στήριξη ενός νέου Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου μεταξύ άλλων, με κεφάλαια από το ΕΣΠΑ, την ΕΤΕπ και τις αποκρατικοποιήσεις. Με έμφαση στην χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
4. Ταμείο άμβλυνσης κοινωνικών επιπτώσεων του Μνημονίου
Λόγω της πρωτοφανούς αύξησης της ανεργίας, αλλά και των επιπτώσεων που μπορεί να έχουν μελλοντικές διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο, χρειάζεται ειδική στήριξη των πληττομένων από αδιάθετους κοινοτικούς πόρους, πέραν του ΕΣΠΑ.
5. Ειδικές Οικονομικές Ζώνες.
Εξέταση δημιουργίας ζωνών με φορολογικά και άλλα κίνητρα για εγκατεστημένες επιχειρήσεις, με σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων. Υπάρχει, ήδη, η περίπτωση της Πολωνίας, που διατηρεί, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ειδικό καθεστώς μετά την ένταξή της.
6. Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Εγγύησης Καταθέσεων
Δημιουργία ενός Μηχανισμού Εγγύησης Καταθέσεων σε Ευρωπαϊκή κλίμακα, σύμφωνα και με τη σχετική πρόταση Μόντι, που θα αποτρέψει την «αιμορραγία» καταθέσεων από το Νότο προς το Βορρά της Ευρώπης.
www.newsbomb.g
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη