23 Ιουν 2012

Το τελευταίο, αλλ’ όχι έσχατο, σημείο της διακήρυξης της 21ης του Ιούνη

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Ήταν αναμενόμενα τα πρώτα σημεία της «προγραμματικής συμφωνίας» της Trilateral Government που διαδέχθηκε τον πρωθυπουργό της Trilateral Commission.
Το τελευταίο, όμως, σημείο είναι το σημαντικότερο κατ’ εμέ. Ορθώς, λοιπόν, το παρετήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας αυστηρή κριτική.
Σύμφωνα με το έβδομο σημείο, λοιπόν, θα τροποποιηθεί ο Κανονισμός τής Βουλής, ώστε να ..
προσαρμοστεί η νομοθετική λειτουργία και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος στις ανάγκες της λειτουργίας κυβερνήσεων συνεργασίας.
Ξαναδιάβασα τον Κανονισμό και δεν κατόρθωσα να εντοπίσω διατάξεις του, οι οποίες δυσχεραίνουν τη νομοθετική λειτουργία και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο επί ημερών κυβερνήσεων συνεργασίας. Ποιές δυσλειτουργίες παρουσιάστηκαν άραγε επί της κυβερνήσεως συνεργασίας των δύο κομμάτων που στήριζαν τον Λουκά ως πρωθυπουργό; Σίγουρα, λοιπόν, κάτι βρωμάει. Πάντως, αφού απεφάσισαν να τροποποιήσουν τον Κανονισμό, προτείνω στα τρία μικρομέγαλα κόμματα που συνθέτουν τη σημερινή κυβέρνηση να τον τροποποιήσουν στα ακόλουθα σημεία
α] να απαγορεύεται επί ποινή αφαιρέσεως του λόγου η ανάγνωση εκθέσεων ιδεών, τις οποίες διαβάζουν υπουργοί – μονίμως δε ο τέως πρωθυπουργός ΓΑΠ - και βουλευτές για να πουλάνε μούρη στους ψηφοφόρους τους. Η υφιστάμενη απαγόρευση δεν είναι ικανή να εξαλείψει αυτή την κακή εικόνα των αντιπροσώπων του Έθνους που διαβάζουν κείμενα γραμμένα, ως επί το πλείστον, από άλλους, τα οποία μάλιστα διαβάζουν με τρόπο που δείχνει ότι δεν κατανοούν ακόμη και οι ίδιοι αυτά που διαβάζουν.
β] να καταστεί πιο ευέλικτη η διαδικασία άρσης της βουλευτικής ασυλίας δια καταργήσεως των προσταδίων που έχουν θεσπισθεί και τα οποία απλά και μόνον καθυστερούν επί μήνες, ακόμη και χρόνια, την απόφαση για άρση της ασυλίας. Ούτε η διΰλιση της αιτήσεως του Εισαγγελέα από την Επιτροπή Δεοντολογίας είναι αναγκαία, αλλ’ ούτε και ο έλεγχος της αιτήσεως από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προσθέτει κάτι εκτός από τη δημιουργία ακόμη ενός εμποδίου στο δρόμο προς την άρση της ασυλίας. Τα πράγματα είναι απλά: ο αρμόδιος εισαγγελέας υποβάλλει το αίτημα απ’ ευθείας στη Βουλή, η οποία και αποφαίνεται αφού ακούσει τον ενδιαφερόμενο βουλευτή και οποιονδήποτε άλλον αγορητή.
Όλα τα άλλα μάλλον εκ του πονηρού είναι. Το αμαρτωλό, άλλωστε, παρελθόν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προδικάζει εν προκειμένω μετά βεβαιότητος το μέλλον. Έχω πάψει προ πολλού να πιστεύω σε καλές πολιτικές προθέσεις.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη