13 Ιουν 2012

Να μην καταρρεύσει το ευρώ εξαιτίας μας…

Άρθρο του Παναγιώτη Κοκκόρη

Είναι αλήθεια ότι οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία δεν είναι θετικές. Η ισπανική οικονομία ενώ την ίδια στιγμή ο οίκος αξιολόγησης Moodys...
 προειδοποίησε ότι η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και η ενδεχόμενη προσφυγή της Ισπανίας στο μηχανισμό διάσωσης θα τον οδηγήσουν σε επανεξέταση του αξιόχρεου πολλών κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
Τα πράγματα μοιάζουν να οδηγούνται στα άκρα και όταν συμβαίνει αυτό ο χώρος για συμβιβαστικές λύσεις περιορίζεται και η πιθανότητα να υπάρξουν δραματικές αποφάσεις αυξάνουν.
Σημείο κλειδί των εξελίξεων είναι οι ελληνικές εκλογές και το αποτέλεσμα που θα προκύψει. Εκείνο που θεωρείται περισσότερο από βέβαιο είναι ότι εάν υπάρξει μονομερής καταγγελία του μνημονίου οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν θα μείνουν αδρανείς. Ακόμη και όσοι θεωρητικά βρίσκονται στο πλευρό μας, όσοι διαφωνούν με τη συνταγή της μονομερούς λιτότητας όπως ο νέος Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, θα στραφούν εναντίον μας.
Το αποτέλεσμα των εκλογών ενδεχομένως να κρίνει την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ. Αυτό όμως δεν είναι κάτι που πρέπει να διαπραγματευτούμε: έχουμε χρέος η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ και ότι σε κάθε περίπτωση, ότι και να συμβεί στην Ευρώπη να μην συμβεί εξαιτίας μας!
Η απάνθρωπη και στείρα πολιτική της Γερμανίας στην οποία επιμένει η Άνκελα Μέρκελ δεν βρίσκει σύμφωνο κανέναν Έλληνα. Χρειάζεται πολλά να αλλάξουν! Φανταστείτε, όμως το χειρότερο από όλα είναι να χρεωθούμε ως χώρα τις συνέπειες μιας παγκόσμιας κρίσης.
Θα ήταν ολέθριο να ακολουθήσουμε μια ακραία πολιτική, όπως αυτή που επαγγέλλεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καθώς σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, κινδυνεύουμε να φανούμε ότι εμείς πυροδοτήσαμε μία κρίση με συνέπειες πολύ πέρα από τα σύνορά μας. Οι Ευρωπαίοι δεν θα μας το συγχωρέσουν ποτέ.
Η άσκηση σοβαρής πολιτικής εμπεριέχει ασφαλώς ρίσκο και σθένος, αλλά δεν είναι μία παρτίδα πόκερ, χρειάζεται σοβαρότητα. Οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, αυστηρά κοστολογημένες και η πρόθεση της ηγεσίας της να προχωρήσει σε σοβαρή επαναδιαπραγμάτευση χωρίς… επαναστατικές φανφάρες δείχνουν τον ορθό δρόμο! Έχουμε χρέος απέναντι στην πατρίδα, στην κοινωνία και στα παιδιά μας, τούτη την κρίσιμη ώρα, να σκεφτούμε και να αποφασίσουμε σωστά… Να επιλέξουμε την Ευρώπη αντί να χάους!
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη