4 Ιουν 2012

Ποιοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν φορολογική δήλωση;

Υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης έχουν τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον το ετήσιο φορολογούμενο εισόδημά τους υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ, δικό του ή της συζύγου του, καθώς και όταν αυτό είναι μικρότερο από 3.000 ευρώ εφόσον στο συνολικό εισόδημα του..
υπόχρεου περιλαμβάνεται και ζημία από εμπορική ή γεωργική επιχείρηση.
Μισθωτοί
Επίσης, τα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν αποκλειστικά και μόνο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες λόγω της μείωσης του αφορολογήτου ορίου της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος στο ποσό των 5.000 ευρώ δεν έχουν υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση μέχρι το ποσό αυτό. Μπορεί από το εισόδημα να μην προκύπτει υποχρέωση υποβολής δήλωσης. Ωστόσο, μετά τον συνυπολογισμό των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης το τεκμαρτό εισόδημα πιθανόν να ξεπερνά το ποσό των 5.000 ευρώ, οπότε θα κληθούν να υποβάλουν δήλωση. Για τον υπολογισμό του ποσού των 5.000 ευρώ λαμβάνεται υπόψη και η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση. 
Αγρότες
Τα φυσικά πρόσωπα που κατά κύριο επάγγελμα είναι αγρότες υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση, εφόσον το ετήσιο καθαρό γεωργικό εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία ο φόρος καταβάλλεται σε τρεις ίσες δόσεις. Ωστόσο, αν ο φόρος βεβαιώνεται τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο καταβάλλεται σε δύο ίσες δόσεις. Αν ο φόρος βεβαιώνεται τον Οκτώβριο καταβάλλεται εφάπαξ. Βέβαια λόγω της καθυστέρησης υποβολής των δηλώσεων οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τους φόρους τους σε δύο δόσεις ή εφάπαξ. Στην περίπτωση που ο φόρος καταβληθεί εφάπαξ παρέχεται έκπτωση στο συνολικό ποσό 1,5%. Αν προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο αυτό θα επιστραφεί μέσω των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι το αφορολόγητο όριο ανέρχεται για τα εισοδήματα του 2011 στα 5.000 ευρώ. Για τους νέους ηλικίας έως και 30 ετών και για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών το αφορολόγητο όριο ανέρχεται στα 9.000 ευρώ εφόσον βέβαια το δηλωθέν εισόδημα δεν ξεπερνάει το ποσό αυτό. Το ποσό των αποδείξεων που απαιτείται να προσκομισθούν έχει ορισθεί στο 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου. Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων υπολείπεται, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη