19 Ιουν 2012

Το βατερλώ των εταιρειών δημοσκοπήσεων πλην της interview

Προσθήκη λεζάντας
Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου συνοδεύτηκαν από την παταγώδη αποτυχία των εταιρειών δημοσκοπήσεων της Αθήνας που είδαν τα exit polls τους να πέφτουν πολύ μακριά από το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Η μόνη εταιρεία που μπορεί σήμερα, δικαίως, να περηφανεύεται ότι έπιασε καλύτερα το σφυγμό και την επιθυμία του εκλογικού σώματος είναι η...
«Interview», του Δημήτρη Βασιλειάδη, από τη Θεσσαλονίκη.

Αθήνα-Θεσσαλονίκη, λοιπόν, 0-1, για να μιλήσουμε και με όρους ποδοσφαίρου ημέρες που είναι…

Η αποτυχία των περισσότερων exit polls είναι ίσως περισσότερο εντυπωσιακή διότι, πέρα από το γεγονός ότι έπεσαν πολύ έξω, ορισμένοι έφτασαν στο σημείο να χάσουν ακόμα και το νικητή των εκλογών. Ιδίως όταν η τελική διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι τελικά μεγαλύτερη της μιας μονάδας.

Ήταν 7 το απόγευμα της Κυριακής όταν τα πρώτα exit polls των εταρειών Opinion, Alco, GPO, Marc, Metron Analysis και MRB, έδειχναν μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥ.ΡΙΖ.Α για την πρώτη θέση και το μπόνους των 50 εδρών.

Αυτή η εξέλιξη, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε ένα μούδιασμα στα κομματικά επιτελεία, στις Βρυξέλλες, καθώς και στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Υπενθυμίζουμε ότι τα exit polls έδειχναν τη ΝΔ να κινείται μεταξύ του 27,5% - 30,5%, με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α να ακολουθεί, σε απόσταση αναπνοής, με ποσοστά που κινούνται μεταξύ 27% και 30%, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Για τη δε Public Issue και τον ΣΚΑΪ τι να πει κανείς; Έδωσαν την πρωτιά στο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό από 25 έως 31% και εμφάνισαν δεύτερο κόμμα τη ΝΔ με 25 έως 30%.

Η μόνη εταιρεία, λοιπόν, που βγήκε ανοικτά, πηγαίνοντας κόντρα στα ποσοστά της Αθήνας, και μίλησε για «καθαρή» νίκη της ΝΔ ήταν η Θεσσαλονικιώτικη Interview.

Τι ποσοστά έδινε; ΝΔ 28-30% και ΣΥΡΙΖΑ 22,5 έως 24,5% με τον Δημήτρη Βασιλειάδη να είναι ο μόνος δημοσκόπος που έδινε διαφορά ασφαλείας ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο κόμμα.

Το γιατί έγινε αυτό, μάλλον εξηγείται από τα λόγια του Jacques Seguela ο οποίος συνήθιζε να λέει ότι: « Ο ασφαλέστερος δρόμος για την αποτυχία είναι να τα έχεις καλά με όλους».


ΕΝΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη