Ρεπορτάζ της Μαρία Λίτου στην εφημερίδα "Αγγελιοφόρος"
Χωρίς σύριγγες, καθετήρες και φάρμακα έμειναν εν μέσω καλοκαιριού το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας Χαλκιδικής και οι γιατροί σε ένδειξη διαμαρτυρίας ξεκινούν από τη Δευτέρα... 23 Ιουλίου επίσχεση εργασίας. Εν μέσω τουριστικής περιόδου και με τη δημόσια υγεία να «βράζει» στα προβλήματά της, οι γιατροί του νοσοκομείου Πολυγύρου και των κέντρων υγείας του νομού Χαλκιδικής αποφάσισαν την έναρξη νέων κινητοποιήσεων, προχτές σε έκτακτη γενική συνέλευση, προειδοποιώντας ότι το σύστημα υγείας καταρρέει. Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι παγώνουν όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού για εξετάσεις ή χειρουργικές επεμβάσεις, αφού στη διάρκεια της επίσχεσης θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά!Η κατάσταση είναι παραπάνω από δραματική, αφού τα προβλήματα χειροτερεύουν και η προσέλευση έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 30%. «Οι κλινικές και τα άλλα τμήματα του νοσοκομείου Πολυγύρου καθώς και των κέντρων υγείας υποστελεχώνονται. Ετσι δεν μπορούν να καταρτιστούν ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης. Αν εφαρμόζαμε το πλαφόν στις εφημερίες και δεν κάναμε απλήρωτες εφημερίες εδώ και ένα χρόνο, τότε οι περισσότερες κλινικές θα εφημέρευαν μόλις για 10- 15 μέρες το μήνα. Στο νοσοκομείο έχουν μείνει μόνο τρεις αναισθησιολόγοι, τέσσερις καρδιολόγοι και τέσσερις παθολόγοι. Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, τραυματιοφορείς αλλά και ασθενοφόρα», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής, Αρης Τσαχουρίδης.
«Ντροπή!»
Το νοσοκομείο Πολυγύρου δανείζεται παθολόγους από κέντρα υγείας, όπου επίσης η στελέχωση είναι ελλιπής και ενώ οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω της τουριστικής κίνησης. Σύμφωνα με τους γιατρούς, το Κέντρο Υγείας Μουδανιών διαθέτει μόνον έναν παιδίατρο από τέσσερις που υπηρετούσαν εκεί, ενώ στην Κασσανδρεία δεν υπάρχει κανένας. «Στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών υπήρχαν τρεις εμφανιστές στο ακτινολογικό εργαστήριο. Εδώ και ενάμιση χρόνο δε δουλεύει διότι δεν έχει χειριστή. Το ίδιο συμβαίνει και στην Κασσανδρεία. Ο αξονικός τομογράφος στο νοσοκομείο δε λειτουργεί όταν λείπει ο χειριστής. Οι ελλείψεις σε σύριγγες είναι ντροπή. Ερχεται ο ασθενής να του κάνουμε μια ένεση και του ζητάμε να αγοράσει τη σύριγγα από το φαρμακείο. Δεν έχουμε καθετήρες ούτε φάρμακα», τονίζει ο κ. Τσαχουρίδης.
Την ήδη τραγική εικόνα των δημόσιων υπηρεσιών υγείας στη Χαλκιδική επιδεινώνει η μείωση των κονδυλίων για τις εφημερίες του 2012 αλλά και η διαφαινόμενη περικοπή στα ειδικά μισθολόγια. Οι γιατροί καταγγέλλουν ότι παραμένουν απλήρωτοι για τις εφημερίες από τον Ιούνιο του 2011.