28 Αυγ 2012

Επιμένει ο Μάτης, ότι όλα τα παιδιά χωράνε στους παιδικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης

Χρήστος Μάτης: Κι όμως μπορούν να εξυπηρετηθούν όλες οι οικογένειες που υπέβαλλαν αίτηση στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με τον οικονομικό απολογισμό του Οργανισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης που ..
διαχειρίζεται τους πρώην κρατικούς παιδικούς σταθμούς (ΟΒΡΕΠΟΜ) για το 2011, τα συνολικά έξοδα του ήταν 2.992.000 ευρώ και φιλοξένησε συνολικά 700 παιδιά.
Αυτό σημαίνει ότι το κατά κεφαλή κόστος για κάθε παιδί ήταν 4.275 ευρώ, τουλάχιστον 30% πιο πάνω από το μέσο όρο των ιδιωτικών παιδικών σταθμών.
Συγχρόνως στον απολογισμό του Οργανισμού εμφανίζεται θετικό ταμειακό υπόλοιπο 1.480.000 ευρώ.

Εφέτος στον Οργανισμό υπέβαλαν αίτημα εγγραφής 935 παιδιά, από τα οποία έγιναν δεκτά 765, δηλαδή το 81%.
Με βάση τα ταμειακά δεδομένα και με 0 έσοδα από τροφεία για τα υπόλοιπα παιδιά (κάτι που αποκλείεται) ο ΟΒΡΕΠΟΜ θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το σύνολο των παιδιών που υπέβαλαν αίτηση και να διατηρήσει ταμειακό υπόλοιπο περίπου 700.000 ευρώ.
Στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν είναι δυνατό να αφήνουμε ανεκμετάλλευτους πόρους.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει δύο δυνατότητες:
1. να κατανείμει τα υπόλοιπα παιδιά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, εάν δεν έχει άλλες διαθέσιμες θέσεις
2. να δώσει στους γονείς κουπόνια για να τα χρησιμοποιήσουν σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, εφόσον δεν υπάρχουν άλλες κενές θέσεις

Το πρώτιστο, όμως, που πρέπει να γίνει είναι να μειωθεί το κόστος και να εξορθολογιστεί η λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών.
Μπορεί στις οικογένειες ο δημοτικός παιδικός σταθμός να κοστίζει λιγότερο από τον ιδιωτικό, όμως στην πραγματικότητα, για το δημόσιο ταμείο, είναι ακριβότερος γιατί επιδοτείται από τον προϋπολογισμό.
Αν είχε επιτευχθεί μείωση 10% στα λειτουργικά έξοδα, που και πάλι θα διατηρούσε το κόστος υψηλότερα από το σύνολο σχεδόν των ιδιωτικών παιδικών σταθμών, θα είχε δοθεί η δυνατότητα να καλυφθούν σχεδόν άλλα 100 παιδιά.
Αν είχε επιτευχθεί μείωση 20%, που θα ήταν στο μέσο όρο των ιδιωτικών, θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν όλες οι οικογένειες που υπέβαλαν αίτημα, χωρίς καμία αύξηση λειτουργικού κόστους και με πλήρη διατήρηση του ταμειακού υπολοίπου για να χρησιμοποιηθεί σε επενδύσεις.

Αυτό πρέπει να γίνει αμέσως! Οι κοινωνικές υπηρεσίες που προσφέρει ο δήμος πρέπει να ενισχυθούν αμέσως!
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη