28 Αυγ 2012

H Galerucella luteola φταίει για όλα

Απάντηση του Αντιδημάρχου Κ.Ζέρβα για το θέμα της ξήρανσης των δέντρων στην παραλία
Σχετικά με το θέμα των δένδρων της ΧΑΝΘ θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στην περίπτωση αυτή έχουμε προσβολή από το έντομο Galerucella luteola. Πρόκειται για φυλλοφάγο έντομο οι προνύμφες του οποίου αποσκελετώνουν τα φύλλα με αποτέλεσμα τη μείωση της φωτοσυνθετικής ικανότητας των δένδρων. Το έντομο αυτό..
προσβάλλει αποκλειστικά τα φύλλα της φτελιάς γι’ αυτό και δεν έχουμε την ίδια εικόνα στα άλλα δένδρα του πάρκου.
Η Διεύθυνση πρασίνου, τόσο στις συγκεκριμένες φτελιές, όσο και σ’ αυτές που βρίσκονται στις δενδροστοιχίες της οδού Τσιμισκή και Λ. Στρατού κάνει καταπολέμηση με βιολογικά σκευάσματα, έτσι ώστε να περιορίσει την προσβολή. Δυστυχώς η αποτελεσματικότητα της καταπολέμησης στα μεγάλα κυρίως δένδρα δεν είναι πάντα η αναμενόμενη.
Η εικόνα συνεπώς που εμφανίζουν τα δένδρα δεν οφείλεται στην νέκρωση των δένδρων αλλά στην πρόωρη ξήρανση και νέκρωση των φύλλων.
Τέλος θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι το υλικό των χώρων πρασίνου που η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος Ποιότητας Ζωής και Ελευθέρων Χώρων διαχειρίζεται, είναι ζωντανό υλικό το οποίο επηρεάζεται από τη φθορά του χρόνου, αλλά και άλλους απρόβλεπτους παράγοντες σε ένα δυσμενές τις περισσότερες φορές αστικό περιβάλλον.
Κανείς βέβαια δεν θα ισχυριστεί ότι δεν γίνονται λάθη και αστοχίες, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι εργαζόμενοι στις αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν την καθημερινή έγνοια και αγωνία, αλλά και τη γνώση που απαιτείται για το αντικείμενο που διακονούν.
Και σε καμία περίπτωση δεν αμελούμε την καθημερινή φροντίδα του υπάρχοντος – λίγου είναι η αλήθεια – πρασίνου του Δήμου μας σε βάρος των νέων αναπλάσεων κα των προσπαθειών μας για περισσότερο πράσινο και καλύτερη ποιότητα ζωής.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση.Με εκτίμησηΟ Αντιδήμαρχος
Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής
& Ελεύθερων Χώρων
Κωνσταντίνος Ζέρβας

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη