24 Αυγ 2012

Απάντηση του Κ. Ζέρβα για τα δέντρα που ξεραίνονται στην παραλία

"η προστασία του φυτικού υλικού δένδρων και θάμνων είναι μια διαρκής αγωνία των ανθρώπων που υπηρετούν στις υπηρεσίες της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος Ποιότητας Ζωής και Ελευθέρων Χώρων", απαντά ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, στο δημοσίευμα του ...
Thessalonikimesaapoeikones (εδώ).

Και εξηγεί: 

"Αυτό συμβαίνει και με τα δένδρα στο έργο που αυτή τη στιγμή γίνεται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης. Από την έναρξη του έργου καταβλήθηκε προσπάθεια έτσι ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε φυτικό υλικό, έτσι ώστε με τις επιπλέον φυτεύσεις που προβλέπει η μελέτη να παραδοθεί στους δημότες ένας δημόσιος χώρος που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες τους και παράλληλα θα βελτιώνει ουσιαστικά το περιβάλλον της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό επισημάνθηκαν αδυναμίες, έγιναν τροποποιήσεις στον αρχικό σχεδιασμό και πραγματοποιήθηκαν μεταφυτεύσεις μικρών και μεγάλων δένδρων έτσι ώστε να έχουμε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Δυστυχώς όμως παρ’ όλα αυτά είχαμε απώλειες οι οποίες δεν υπολογιζόταν και δεν προβλεπόταν στα πλαίσια εκτέλεσης των έργων. Οι ξηράνσεις που παρατηρούνται οφείλονται στην απομάκρυνση μέρους του ριζικού συστήματος, λόγω υψομετρικών αλλαγών που έγιναν στις επιφάνειες των πάρκων, που σε συνδυασμό με τις παρατεταμένα υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού είχε ως αποτέλεσμα τη νέκρωση των δένδρων. 
Εξαιτίας του παραπάνω γεγονότος έγινε πριν ένα μήνα έκτακτη συνάντηση στην Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος Ποιότητας Ζωής και Ελευθέρων χώρων μεταξύ των μελετητών, των κατασκευαστών και της επιβλέπουσας για το πράσινο υπηρεσίας για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων. Μεταξύ των άλλων υπήρξε και η δέσμευση εκ μέρους των κατασκευαστών για την αντικατάσταση των απωλειών καθώς συμπληρωματικές φυτεύσεις, έτσι ώστε το συνολικό φυτικό κεφάλαιο να είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από την προηγούμενη κατάσταση."
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη