21 Αυγ 2012

Το παπατζιλίκι πάει σύννεφο

Καλά ρε παλληκάρια και κουκλάρες δημοσιογράφοι, τινές των οποίων δηλώνετε και δικηγόροι, πού διδαχθήκατε ότι με τον Προϋπολογισμό μπορούν να επιβληθούν φόροι ή περικοπές μισθών και συντάξεων;
του Σωτήριου Καλαμίτση
Η είδηση ήταν, και εξακολουθεί να είναι, ότι ο Στουρνάρας σκέφθηκε να περάσει το πακέτο των ληστρικών μέτρων μέσω του προϋπολογισμού, η ψήφιση του οποίου αποτελεί κατά παράδοση [ουδείς νόμος προβλέπει κάτι σχετικό, ούτε το Σύνταγμα φυσικά] και διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Με τον τρόπο αυτό, λέει, θα [παρα]κάμψει ο ..
Υπουργός Οικονομικών τις αντιδράσεις βουλευτών που σκέφτονται [λένε τώρα και καμμιά μαλακία να περνάει η ώρα] να καταψηφίσουν το πακέτο, μόλις έλθει στη Βουλή. Και η είδηση αναπαράγεται και στο διαδίκτυο, δυστυχώς, από τα παπαγλαράκια.
Καλά ρε παλληκάρια και κουκλάρες δημοσιογράφοι, τινές των οποίων δηλώνετε και δικηγόροι, πού διδαχθήκατε ότι με τον Προϋπολογισμό μπορούν να επιβληθούν φόροι ή περικοπές μισθών και συντάξεων; Αλλά τόση σχέση έχετε με τη νομική και τη δικηγορία όση έχετε και με τη δημοσιογραφία. Διαβάστε, λοιπόν, για να μη νομίσετε πως εγώ ερμηνεύω κατά το δοκούν το Σύνταγμα:
«Άρθρο 75. 1. Κάθε νομοσχέδιο και κάθε πρόταση νόμου που συνεπάγονται επιβάρυνση του προϋπολογισμού, εφόσον υποβάλλεται από Υπουργούς, δεν εισάγεται για συζήτηση, αν δεν συνοδεύεται υπό έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που καθορίζει η δαπάνη. . 3. Νομοσχέδιο που συνεπάγεται δαπάνη ή ελάττωση εσόδων δεν εισάγεται για συζήτηση, αν δεν συνοδεύεται από ειδική έκθεση για τον τρόπο που θα καλυφθούν, η οποία υπογράφεται από τον αρμόδιο Υπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών.
Αρθρο 78. 1. Κανένας φόρος δεν επιβάλλεται ούτε εισπράττεται χωρίς τυπικό νόμο που καθορίζει το υποκείμενο της φορολογίας και το εισόδημα, το είδος της περιουσίας, τις δαπάνες και τις συναλλαγές ή τις κατηγορίες τους, στις οποίες αναφέρεται ο φόρος.
……………
4. Το αντικείμενο της φορολογίας, ο φορολογικός συντελεστής, οι απαλλαγές ή εξαιρέσεις από τη φορολογία και η απονομή των συντάξεων δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο νομοθετικής εξουσιοδότησης.
Αρθρο 79 1. Η Βουλή κατά την τακτική ετήσια σύνοδό της ψηφίζει τον προϋπολογισμό των εσόδων και εξόδων του Κράτους για το επόμενο έτος. Η Βουλή μπορεί να υποβάλλει προτάσεις τροποποίησης επιμέρους κονδυλίων του προϋπολογισμού κατά τη συζήτηση του Προσχεδίου της παραγράφου 3, οι οποίες εισάγονται στην Ολομέλεια και τίθενται σε ψηφοφορία, εφόσον οι τροποποιήσεις δεν έχουν επιπτώσεις στο σύνολο των δαπανών και των εσόδων του Κράτους.
………….
2. Ολα τα έσοδα και έξοδα του Κράτους πρέπει να αναγράφονται στον ετήσιο προϋπολογισμό και τον απολογισμό.
3. Προσχέδιο του προϋπολογισμού κατατίθεται από τον Υπουργό Οικονομικών στην αρμόδια διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου και συζητείται, όπως ορίζει ο Κανονισμός. Ο Υπουργός Oικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη και τις παρατηρήσεις της επιτροπής, εισάγει τον προϋπολογισμό στη Βουλή σαράντα τουλάχιστον ημέρες πριν αρχίσει το οικονομικό έτος. Ο προϋπολογισμός συζητείται και ψηφίζεται από την Ολομέλεια σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός, ο οποίος και εξασφαλίζει το δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους όλες οι πολιτικές μερίδες της Βουλής.
4. Αν για οποιονδήποτε λόγο είναι ανέφικτη η διοίκηση των εσόδων και των εξόδων βάσει του προϋπολογισμού, αυτή ενεργείται με βάση ειδικό κάθε φορά νόμο.
Αρθρο 80 1. Μισθός, σύνταξη, χορηγία ή αμοιβή ούτε εγγράφεται στον προϋπολογισμό του Κράτους ούτε παρέχεται χωρίς οργανικό ή άλλο ειδικό νόμο. …»

Τέλος, οι φοιτητές του πρώτου έτους σε όλες τις Σχολές της Νομικής μαθαίνουν ότι ο προϋπολογισμός αποτελεί κλασικό παράδειγμα τυπικού, αλλ’ όχι ουσιαστικού, νόμου. Δηλαδή, ο προϋπολογισμός πρέπει να ψηφισθεί από τη Βουλή, εξ ου και ονομάζεται τυπικός, αλλά δεν περιέχει κανόνες δικαίου, ήτοι αρχές γενικής και ομοιόμορφης εφαρμογής σε όλους τους πολίτες ή σε κατηγορίες πολιτών. Αντιθέτως, οι φορολογικοί νόμοι είναι όχι μόνον τυπικοί, αλλά και ουσιαστικοί, επειδή περιέχουν αρχές γενικής και ομοιόμορφης εφαρμογής εφ’ όλων των πολιτών ή κατηγοριών αυτών.
Πώς, λοιπόν, θα περάσει ο κ. Στουρνάρας το πακέτο των μέτρων μέσω του Προϋπολογισμού; Μόνον με βάση την αρχή ότι ξεσκίζουμε το Σύνταγμα, το οποίο υποχωρεί προς του εθνικού συμφέροντος, ήτοι του ξεσκίσματος του λαού προς τέρψιν των λαμογίων, θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο. Ίσως να το δούμε και αυτό.
Σωτήριος Καλαμίτσης
Υ.Γ. Το γράμμα «κ» της πρόθεσης «εκ» τρέπεται σε «ξ» χάριν ευφωνίας, όταν της πρόθεσης έπεται λέξη που αρχίζει από φωνήεν. Παρακαλούνται, λοιπόν, οι πανεπιστήμονες να μη γράφουν «εξ΄», ήτοι την πρόθεση με απόστροφο, διότι βλάπτεται η όρασή μου τα μέγιστα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται αδικαιολογήτως η μυωπία μου.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη