9 Αυγ 2012

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

του Βλάση Γωγούση

Αυτό να είναι τ’ όνομά της (Ούτε ΔΕΘ, ούτε ΜΕΘ, ούτε ΟΠΕ, ούτε HELEXPO).
Και βέβαια ο τίτλος να μεταφρασθεί ΕΠΙ ΛΕΞΕΙ και στα …
Αγγλικά!

(Άλλο πάλι τούτο, αντί ολόκληρος ο πλανήτης να μεταφράζει τις δικές του επιγραφές στην γλώσσα των Θεών, «στην γλώσσα την Ελληνικήν» που λέει στο αριστούργημά του «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ», ο Ελύτης , την ξεπουλάμε πρώτοι και καλύτεροι, εμείς οι….Γενίτσαροι !).

Λοιπόν ακούστε τώρα φίλοι μου, θα σας τα πω απλά, όπως τα έχω τόσα χρόνια στο μυαλό μου και …αρρωσταίνω !.
Θα σας τα γράψω εγώ, ένα γνήσιος Θεσσαλονικιός, που ανάμεσα στα ωραιότερα παιδικά μου όνειρα την πρώτη θέση κατέχει η υπέροχη, η πανέμορφη, η γοητευτική ΔΙΕΘΝΗΣ ΈΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Και βέβαια, οι δήθεν εκσυγχρονιστές και κουλτουριάρηδες του Κλεινού Άστεως, «έσπασαν» την Εκθεσάρα μας, το καμάρι μας, σε τρία μπριζολάκια για να τα τραγανίσουν ένα-ένα στο αχόρταγο φαγάδικο της Αθήνας (έχουν ήδη, από καιρό, εγκαταστήσει κεντρικά γραφεία της HELEXPO και στην πρωτεύουσα).
Γι` αυτό πάνε κι` έρχονται χρόνια τώρα Πρωθυπουργοί, Υπουργοί , Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι και κοινοτάρχες και μαλλιοτραβιούνται: «ΌΧΙ στη ΣΙΝΔΟ, όχι στη ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ, στο ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ, στα ΛΟΥΤΡΑ ΤΗΣ ΘΕΡΜΗΣ», άλλοτε συμφωνούν κι` άλλοτε διαφωνούν δεκαετίες τώρα και εν τω μεταξύ τα εγκαίνια της εκθέσεως έχουν μετατρέψει την πόλη σε…ΒΑΓΔΑΤΗ !!
Κι` έρχεται χθες το Θείο δώρο (κάτω από την επιταγή της ΤΡΟΪΚΑΣ , είμαι σίγουρος) και γίνονται τα τρία ….ένα !
Να γίνει ένα, όμως, έτσι όπως το θέλουμε εμείς, κι` όχι όπως ζητάει με χθεσινή της ανακοίνωση – γρίφο, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.
Μια ανακοίνωση με 10 προτάσεις με αμιγώς τεχνο-οικονομικά κριτήρια κι` ούτε μια λέξη για την έκθεση που αναπολώ εγώ, αγαπημένοι μου αναγνώστες.
Μια ανακοίνωση γεμάτη από διάσπαρτες ξενικές εκφράσεις (Brand Repositioning, Nichemarkets, business with pleasure κ.α) μια ανακοίνωση του ΣΕΒΕ, που μου έστειλε το μήνυμα :
«Θα …..πεθάνεις ΒΛΑΣΗ, θα αποδημήσεις εις Κύριον γιατρέ μας, αλλά την έκθεση των παιδικών σου ονείρων δεν θα την ξαναδείς».
Και ’γω απαντώ :
«Φίλοι μου Θεσσαλονικείς, συστρατευθείτε όλοι κι` όλες σας μαζί μου, να αναγκάσουμε τους κυβερνώντες να γίνει η Έκθεση μας όπως προτείνω παρακάτω»:
{Κάποια απ` αυτά τα βρήκα και στις δηλώσεις του Γιάννη του Μπουτάρη, κάποια στο άρθρο της (όμορφης) Άννας Ευθυμίου, αναπληρώτριας εκπροσώπου τύπου της Ν.Δ. για θέματα Β. Ελλάδας , κάπου συμφωνούν οι δυό τους, κάπου …κονταροχτυπιούνται}.

ΕΓΩ, λοιπόν, ΠΡΟΤΕΙΝΩ:

ΟΧΙ, ΟΧΙ και πάλι ΟΧΙ προσέλευση του ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ για την κήρυξη των εγκαινίων!
Δεν θα πλατειάσω, τα υπέρ και τα κατά - ένθεν και εκείθεν - τα έχετε ακούσει εκατό φορές.
Ξέρουμε ΟΛΟΙ όμως, πως αν έρθει ο Πρωθυπουργός με την (πολυάριθμη και δραχμοβόρα) ακολουθία του, η πόλη θα μετατραπεί σε μια απέραντη στρατοκρατούμενη περιοχή.
Οι κάτοικοι θα κλειστούν στα σπίτια τους, οι … συνέλληνες που παλιά προσέρχονταν κατά χιλιάδες, ούτε σκέψη, και οι…αλλοδαποί (εκτός απ` τους εργαζομένους στα περίπτερά τους μες την έκθεση) δεν θα πατήσουν !
Τότε γιατί να έρθετε κύριε Σαμαρά; για να επαναλάβετε, ενδεχομένως, την ιστορική φράση του…..Χαρίλαου Τρικούπη;;;
Θερμή παράκληση κύριε Πρωθυπουργέ, βάλτε το χέρι στην καρδιά και πάρτε τη μεγάλη απόφαση,
Θα είναι δύσκολη, θα ’ναι πικρή, θα γράψετε όμως ιστορία.
Ας πάμε παρακάτω :

-Η διάρκεια της Έκθεσης να ’ναι 3 εβδομάδες, ναι, τόσο διαρκούσε κάποτε, αργότερα έγινε …Φάστ Φούντ !!
-Να μένουν ανοιχτά τα Σαββατοκύριακα ΟΣΑ καταστήματα το επιθυμούν σε ΟΛΟΚΛΗΡΗ την πόλη (έτσι γίνεται παντού στον κόσμο, όπου λειτουργούν Εκθέσεις)
-Να προαναγγέλλεται και να οργανώνεται την ίδια περίοδο ένα διεθνές Συνέδριο υψηλού κύρους (πρόταση Μπουτάρη).

Και τώρα να σας πω πώς ονειρεύτηκε την Έκθεση ο Δημιουργός της, ο εκ Πολυγύρου Χαλκιδικής καθηγητής Πανεπιστημίου ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ και πώς λειτούργησε τα πρώτα χρόνια :
(1926 …. 150.000 επισκέπτες, 1936….300.000 επισκέψεις!)
Α) Ελληνικές Συμμετοχές:
Βιομηχανίες, Εμπορικοί οίκοι, Εργοστάσια, Παραγωγοί ελληνικών προϊόντων, Ιδρύματα (ΧΑΝΘ, Αδελφότητες ) με έκθεση χειροτεχνικών προϊόντων , Αγροτικοί Συνεταιρισμοί με τα προϊόντα τους, «Έκθεση Τύπου και Βιβλίου» κ.π.ά.
Β) Ξένες Συμμετοχές:
Παράλληλα σημαντική συμμετοχή ξένων χωρών με καταπληκτικά περίπτερα.

Το τελευταίο, το καλύτερο αναγνώστες μου, τ` άφησα για το τέλος:

¨Ένα τεράστιο Λούνα Πάρκ, ένα λαϊκό πανηγύρι, ένας Παράδεισος για μικρούς και μεγάλους (κυρίως για τους …μεγάλους, γιατί όπως έλεγε ένας αξέχαστος καθηγητής μου της ιατρικής: «οι μαστοί των γυναικών και τα παιχνίδια, προορίζονται για τα μικρά παιδιά αλλά τα χρησιμοποιούν συνήθως οι….μεγάλοι» !)
Με το μαλλί της γριάς, τους σαλεπιτζήδες, τους παγωτατζήδες, τους καστανάδες, τους καλαμποκάδες, τις παγωμένες λεμονάδες, τις γκαζόζες, τους στραγαλατζήδες.
Και τις μεγάλες …ατραξιόν:
Τον γύρο του θανάτου, τους ακροβάτες, την περιβόητη Ταμάρα με τα …..φίδια, το τραίνο - φάντασμα, την τεράστια ρόδα που γυρνούσε (και που πάνω της κινηματογραφήθηκαν όλοι σχεδόν οι πρωταγωνιστές του κινηματογράφου που βλέπετε και σήμερα ακόμα στις παλιές ελληνικές ταινίες), το τρελό τραινάκι που κατηφόριζε με απίθανη ταχύτητα κι` άκουγες τις έξαλλες …τσιρίδες των ( μαζοχο) επιβατών του!
Τι να πρωτοθυμηθώ, τα σκοπευτήρια με τις πανέμορφες κοπέλλες-υπαλλήλους, τα συγκρουόμενα αυτοκινητάκια, τα περιστρεφόμενα αλογάκια, τις κούνιες, το κανονάκι – δυναμόμετρο - που στα κρυφά το ρύθμιζε με το πόδι του ο ιδιοκτήτης και σ`έκανε ήρωα γιατί ο δείκτης της δυνάμεώς σου χτυπούσε στο…τέρμα !
Ξέχασα πολλούς, ξέχασα τους….μάγους και τους …παπατζήδες, τους τομπολατζήδες, χαρά Θεού σας λέω για μικρούς και μεγάλους.
Να βλέπεις σκορπισμένες παντού μπυραρίες με μαύρη μπύρα και την περίφημη μπύρα ΦΙΞ της εποχής, τα γυράδικα και σουβλατζίδικα, τα παραρτήματα των κέντρων διασκεδάσεως και των γνωστών εστιατορίων της πόλεως.
Με ένα φαντασμαγορικό «κλείσιμο» την τελευταία βραδυά , με χορευτικά συγκροτήματα και γνωστούς τραγουδιστές και με έναν ουρανό με εκατομμύρια αστέρια - τα πυροτεχνήματα - που πέφτοντας κάλυπταν με την λαμπρότητά τους τον ουρανό της πόλης.
Παράδεισος επίγειος, πώς να μην καταφθάνουν καραβάνια απ` όλη την Ελλάδα κι` απ` το εξωτερικό..
Και τώρα, τώρα φίλοι αναγνώστες, οι μόνοι που χειροκροτούν είναι οι…..οφθαλμίατροι , που δέχονται ομαδικώς τους δυστυχείς κατοίκους της Θεσσαλονίκης που κλαίν’ από των ΜΑΤ τα …..δακρυγόνα !!.

Σας κούρασα. Θέλω, όμως , τελειώνοντας να πω, πως πρωτοποριακά στην Έκθεση Θεσσαλονίκης καθιερώθηκε ο περίφημος θεσμός του
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ καθώς επίσης και η ΕΒΔΟΜΑΔΑ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.
Από τη Έκθεση Θεσσαλονίκης ξεκίνησε κι` ο πρώτος ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ (τον εγκατέστησε ο αείμνηστος Χρήστος Τσιγγιρίδης) και σ` αυτήν εγκαταστάθηκε πειραματικά (από την ΔΕΗ) κι`ο πρώτος ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ (ΕΙΡ).
Μια τέτοια ¨Εκθεση συμπολίτες μου θα ’θελα να δω πρίν κλείσω τα…ματάκια μου (θ` αργήσω, μην ανησυχείτε , έχω πολλούς να …..θάψω ακόμα!).
Τι λέτε μπορεί ν` ανοίξει ένας από σας που ξέρει από προγράμματα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών μία «σελίδα» με το άρθρο μου και από κάτω να μαζεύονται υπογραφές;
(Εκτός, εκτός λέω, αν η πονηρά αυτή πρότασή μου καλαρέσει και πάλι στα αγαπημένα μουTAXALIA και επαναλάβουν αυτά την επιτυχημένη δημοσκόπηση τύπου ΒΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ).

Δρ Βλάσης Γωγούσης

Υστερόγραφο :
Πρίν κάμποσα χρόνια πήγα οικογενειακώς στην Κοπεγχάγη, στη Δανία, στο περιβόητο Λούνα Παρκ του TIVOLI !.
Το TIVOLI, το PRATER και η DISNEYLAND είναι τα πιο μεγάλα της Ευρώπης.
Μπήκαμε, μας είπαν ν` αγοράσουμε μεταλλικά νομίσματα (= χρήμα κοπής που ισχύει μόνο για το Λούνα Πάρκ, και …ορμήσαμε !)
Διασκεδάσαμε, ανεβήκαμε στη τεράστια ρόδα του, φάγαμε, ήπιαμε, χορέψαμε και….παίξαμε στην αίθουσα με τα αμέτρητα “φρουτάκια ” του καζίνου. ¨Επαιξα, έπαιξα, (όταν μου τύχει γίνομαι φανατικός ) και κέρδισα περίπου …..1700 Δολλάρια!!.
Θεέ μου είπα, άνοιξε η τύχη μου.
Πανευτυχής πηγαίνω στο….ταμείο.
Και τότε , μούπεσε τ`…αστροπελέκι:
«Αυτά κύριε είναι χρήματα που πρέπει να τα ξοδέψετε ΜΟΝΟ μέσα στο Λούνα Παρκ, έξω ΔΕΝ περνάνε». Ο ουρανός σφονδύλι μού ’ρθε, αλλά τι να κάναμε; ..…Ξαναπαίξαμε , ξαναφάγαμε, κοιμηθήκαμε δυό νύχτες στο Ξενοδοχείο του Λούνα Παρκ, αγοράσαμε ρούχα, δώρα και…..την «κάναμε» !!
Το TIVOLI έχει κάθε χρόνο πολλά εκατομμύρια επισκέπτες φίλοι μου, από λίγα δολάρια να ξοδεύει ο καθένας μιλάμε για ασύλληπτα ποσά-κέρδη.

Μήπως κύριε Πρωθυπουργέ, μπορούσατε να νομοθετήσετε έκδοση ειδικού νομίσματος - μόνο για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης;

Τότε θα ξαναγράψετε ιστορία !!.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη