16 Αυγ 2012

Ωχχχ!!! Ο Μαυραγάνης εξήγγειλε απλούστευση του φορολογικού συστήματος!

Το ξέρετε καλά πλέον: όταν ο αρμόδιος Υφυπουργός, εξαγγέλλει απλούστευση του φορολογικού συστήματος, εσείς ξέρετε ότι επίκειται ένα νέο κύμα πολύπλοκων γραφειοκρατικών ρυθμίσεων, χιλιάδες νέες αλλαγές-πονοκέφαλος και μετάθεση των λιγοστών ευνοϊκών μέτρων στο μέλλον (ό,τι τσούζει τον πολίτη εφαρμόζεται αναδρομικά, ό,τι .ανακουφίζει "ισχύει από την επόμενη χρονιά").
Φυσικά και αυτός ο κατακαημένος Υφυπουργός θα..
ξεκινήσει φορτσάτος για να κάνει το περίφημο "σταθερό φορολογικό σύστημα" και θα το αλλάξει 30 φορές σε ένα χρόνο (μην έχετε καμία αμφιβολία). Θα προσθέσει κι αυτός τη δική του πινελιά, στο πιό πολύπλοκο, γελοίο, εμετικό φορολογικό σύστημα του πλανήτη, κάνοντάς το ακόμη πιό πολύπλοκο.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΟ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΕΙΣ.
Αλλά για αυτή την απίστευτη ελληνική γελοιότητα, να αλλάζει 30 φορές το χρόνο η φορολογία, η τρόικα δεν έχει να κάνει καμία παρατήρηση και δυστυχώς η κοινωνία δεν φρόντισε να επιβάλλεται η θανατική ποινή σε όσους άχρηστους προσθέτουν συνεχώς ρυθμίσεις. Και μόνο για αυτή την αδιανόητη αδυναμία του ελληνικού -γελοίου- κράτους, να φτιάξει επιτέλους ένα φορολογικό νόμο, που δεν θα αλλάζει κάθε βδομάδα και θα τον γνωρίζουν οι φορολογούμενοι, η Ελλάδα θα έπρεπε να εξοριστεί από τα πολιτισμένα κράτη.

Γράφει η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:
Καταργούνται τα τεκμήρια διαβίωσης, θεσπίζεται νέο σύστημα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών, «ανατρέπονται» οι αποδείξεις, μειώνονται οι φόροι μεταβίβασης, έρχεται νέο, «φιλικότερο» ποινολόγιο με λογικά πρόστιμα και τόκους από το 2013. Αυτά αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ν».

Ο υφυπουργός Οικονομικών προανήγγειλε τη θέσπιση απλούστερης φορολογικής κλίμακας με απλοποίηση των κλιμακίων και σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου ορίου, ώστε να ευνοηθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά και μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις με στόχο την ανάπτυξη που είναι πλέον το ζητούμενο για την κυβέρνηση.

Ωστόσο ο αρμόδιος επί των εσόδων υφυπουργός δεν κρύβει την ανησυχία του για τα αποτελέσματα από τη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής, αφού όπως παραδέχεται χωρίς να κρύβεται πίσω από τις λέξεις: «αν δεν πετύχουμε στην προσπάθεια αυτή που ομολογώ ότι απαιτεί κάποιο χρόνο για να αποφέρει αποτελέσματα, αλλά αποτελεί και την τελευταία ευκαιρία μας τότε θα οδηγηθούμε σε οικονομικό αδιέξοδο και θα συνεχίσουμε να αδικούμε τους συνεπείς και έντιμους φορολογούμενους».

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι η μη επίτευξη του στόχου των εσόδων δεν οφείλεται μόνο στη φοροδιαφυγή, διότι τα έσοδα που έχουν προϋπολογισθεί από την καταπολέμησή της δεν είναι αυτά που έχουν τη σημαντική επίπτωση, αλλά κυρίως στην ύπαρξη ύφεσης που είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχε προβλεφθεί, γεγονός που έχει σοβαρό αντίκτυπο στα έσοδα των φορολογούμενων στις συναλλαγές και κατά συνέπεια στους φόρους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ξεκαθαρίζει ότι από το σημείο που παρέλαβε η κυβέρνηση το «προβληματικό φορολογικό μας σύστημα» θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις που στοχεύουν στη βελτίωση των εσόδων όπως:

* τον έλεγχο των ανέλεγκτων υποθέσεων,

* την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων,

* τους ελέγχους φυσικών προσώπων για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις δυσαρμονίας βιοτικού επιπέδου και δηλώσεων.

Είναι φανερό ότι η λογική του κ. Μαυραγάνη κινείται στη φορολόγηση όσων δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα και όχι στην αύξηση της φορολόγησης όσων συμμορφώνονται.

Προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων ο κ. Μαυραγάνης στηρίζει πολλά στη δημιουργία, μέσα στο 2013 του περιουσιολογίου, ώστε από το 2014 να υπάρχει μια σαφής εικόνα της περιουσίας των φορολογουμένων που θα συσχετίζεται με τις ετήσιες φορολογικές δηλώσεις τους για να εντοπίζονται αποκλίσεις.

Για τους ανωτέρω, άλλωστε, λόγους αποκλείει κατηγορηματικά τη λήψη νέων φορολογικών μέτρων, με εξαίρεση τις αλλαγές στη φορολογία προϊόντων καπνού, αλλά και την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης οι οποίες παραδέχεται ότι θα επιφέρουν μία αύξηση της τιμής ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης και μία μείωση στο πετρέλαιο κίνησης που θα έχει θετική επίπτωση στις μεταφορές. Για να ενισχυθούν, όμως, οι οικονομικά ασθενέστεροι θα χορηγηθεί άμεσα το επίδομα θέρμανσης σε κοινωνικές ομάδες με βάση εισοδηματικά, οικογενειακά και γεωγραφικά κριτήρια.

Ο κ. Μαυραγάνης κρατά, πάντως, κλειστά τα χαρτιά του για το πότε θα μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση αφού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η εφαρμογή του μέτρου είναι συνάρτηση της σταθεροποίησης των δημοσιονομικών δεδομένων, ενώ για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών υπογραμμίζει ότι στόχος θα είναι να ενισχυθούν «οι έχοντες ανάγκη».

Όσον αφορά τη φορολογία κεφαλαίου ο υφυπουργός Οικονομικών αποκλείει την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, προαναγγέλλει ριζικές αλλαγές με κατεύθυνση την εύκολη μεταβίβαση σε συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού και μείωση των φόρων μεταβίβασης.

Στο πλαίσιο αυτό θα κινηθεί και ο νέος φόρος που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος επί των ακινήτων που επιβάλλεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά και το ΦΑΠ, όμως σε κάθε περίπτωση θα έχει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα με δικαιότερη κατανομή του βάρους, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και κλιμάκωση της φορολογίας.


Πότε θα μειώσετε το φόρο των επιχειρήσεων κ.Σαμαρά; Στο αγελαδοκούρεμα;

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη