6 Αυγ 2012

Μπαράζ κλοπών στο Μέτσοβo...

.... σε ιστορικά κειμήλια, εκκλησιές, σπίτια, μαγαζιά.


Δεν έχουν τελειωμό οι κλοπές στο ορεινό Μέτσοβο και τα περίχωρα του, πρωτόγνωρα πράγματα για αρκετές κλοπές καταγγέλλουν κάτοικοι και απο άλλα χωριά του Δήμου.

Οι Κλοπές  συμβαίνουν κατά τακτά χρονικά διαστήματα εδώ και..
5-6 μήνες, κυρίως σε κατοικίες αλλά και μαγαζιά, τελευταία και σε δυο εκκλησιές μέσα στο χωριό του Μετσόβου.
Στον 'Αγιο Γεώργιο και την Αγία Τριάδα άγνωστοι ενώ οι εκκλησιές ήταν κλειστές, μπούκαραν και πήραν χρήματα απο τα παγκάρια.

 Τελευταίο κρούσμα κλοπών σημειώθηκε πριν  απο λίγες μέρες στην κοινότητα Μηλιάς Μετσόβου. Βράδυ  και σε υψόμετρο 1700μ οπου εκείνη την ώρα στο χωριό ήταν σε εξέλιξη πανηγύρι των κάτοικων, άγνωστοι μπήκαν σε 2 κατοικίες.

Εδώ να υπενθυμίσουμε και την  μεγάλη κινηματογραφική ληστεία που έλαβε χώρα και έκταση προ καιρού ακόμα και στα αθηναϊκά τηλεοπτικά ΜΜΕ, όταν σε κεντρικότατο ξενοδοχείο του Μετσόβου άγνωστοι μπούκαραν με όπλα στο κοσμηματοπολείο του ξενοδοχείου και οι σφαίρες εκείνο το βράδυ έπεφταν σαν το χαλάζι.


Μια ανεξιχνίαστη ακόμα κλοπή όμως, που έχει κάνει  μεγάλο 'μπάμ' προ ολίγων εβδομάδων και έχει προκαλέσει θόρυβο μέχρι και στην Κρήτη,  είναι η εξαφάνιση  μιας σειράς ιστορικών κειμηλίων μέσα στο δημαρχιακό μέγαρο του Μετσόβου, απ την αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.

Εκεί λοιπόν φυλασσόταν σε ειδική γυάλινη κλειστή βιτρίνα ιστορικά κειμήλια της απελευθερώσεως του Μετσόβου του 1912-13 του Κρητικού οπλαρχηγού Εμμανουήλ Στυλιανού Μπαλαντίνου - ένα πολυβόλο τουφέκι, ενα ξίφος και ενα καριοφίλι -  που δώθηκαν τιμής ένεκεν στους Μετσοβίτες απο τους  συγγενείς του οπλαρχηγού Εμ.Μπάλαντινού.

Ο Μπαλαντίνος (1876-1962) καταγόταν από τα Δελιανά και ήταν ο αρχηγός της Ιππικής Φάλαγγας Κισάμου και είχε διατελέσει μέλος της Κρητικής Βουλής. Συμμετείχε στο τάγμα των Κρητών εθελοντών που πολέμησε στην Ήπειρο κατά το 1912-13 και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση του Μετσόβου.


Φέτος το Μέτσοβο συμπληρώνει 100 χρόνια της  Απελευθέρωσης του απ τον τουρκικό ζυγό και βρίσκεται στο έλεος των παρανόμων..

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη