19 Αυγ 2012

Οι Pussy Riot και οι «έγκυρες» και «έγκριτες» εφημερίδες

Ολόκληρος ο πλανήτης χορεύει τις τελευταίες ημέρες στους ρυθμούς του ρωσικού συγκροτήματος Pussy Riot. Ακόμη και η κατά τεκμήριον έγκυρη και έγκριτη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» [όπως έγκυρες και έγκριτες χαρακτηρίζονται γενικώς οι ελληνικές «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»] καυτηριάζει την καταδίκη των τριών νεανίδων που τραγούδησαν αντιπουτινικό τραγούδι εντός..
του [ορθόδοξου χριστιανικού] καθεδρικού ναού της Μόσχας. Ιδιαίτερη αναφορά, μάλιστα, κάνει η εφημερίδα στην έκκληση του Πατριάρχη Μόσχας να αντιμετωπισθούν οι νεάνιδες με επιείκεια, πράγμα συνάδον με τα χριστιανικά διδάγματα. Και συνεχίζει η εφημερίδα γράφοντας ότι η δικαστική καταδίκη των τριών νεανίδων απεδείχθη μπούμεραγκ για τον Πούτιν.
Μέχρι και η αρμόδια για την εξωτερική πολιτική τής ΕΕ κυρία ΄Αστον [ανάλογο πρότυπο για τη θέση αυτή τού Ρομπάι που το παίζει πρόεδρος της ΕΕ] εξέδωσε ανακοίνωση σημειώνοντας ότι η επιβληθείσα ποινή τής διετούς φυλάκισης είναι δυσανάλογη. Έπρεπε, δηλαδή, να καταδικασθούν κατά την κυρία Άστον, αλλά όχι σε τόσο βαρειά ποινή. Μάλλον της ξέφυγε της επί κεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας [εδώ γελάμε].
Για την καταδίκη αυτή θα μπορούσα να αραδιάσω δεκάδες δηλώσεις διαμαρτυρίας επώνυμων και ανώνυμων, οι οποίοι πάντοτε βρίσκουν χρόνο να ασχοληθούν με βλακείες, στο περιθώριο της σοβαρής ενασχόλησής τους με την εφαρμογή τού σχεδίου διάλυσης της Συρίας. Θα προσέθετα, όμως, στο τέλος και τη δήλωση του ίδιου του Πούτιν που έγινε πριν από την έκδοση της δικαστικής απόφασης και σύμφωνα μ την οποίαν εκείνος δεν θα ήθελε να καταδικασθούν οι νεάνιδες. Η δήλωση αυτή βεβαίως δεν έκανε τον γύρο του κόσμου. ΄Ισως διότι θεωρήθηκε υποκριτική, ενώ οι εναντίον του δηλώσεις όλων των άλλων είναι ειλικρινείς και άσχετες με την πολιτική και το ζόρι που τραβάνε με την εξωτερική πολιτική που ασκεί ο Ρώσος Πρόεδρος.
Το καλό για τις ανεγκέφαλες νεάνιδες είναι ότι τραγούδησαν εντός ορθόδοξου ιερού ναού, με αποτέλεσμα να τους επιβληθεί απλώς ποινή φυλακίσεως. Γιατί άραγε δεν σκέφθηκαν τα κοριτσάκια αυτά να τραγουδήσουν εντός μουσουλμανικού τεμένους; Μάλλον για τους ακόλουθους δύο πολύ απλούς λόγους
α] η συντριπτική πλειονότητα του ρωσικού λαού και ο Πρόεδρός του είναι ορθόδοξοι χριστιανοί. Άρα, δεν θα άγγιζε η ενέργειά τους τον ρωσικό λαό και δεν θα έπληττε τον Πούτιν, αν ερμήνευαν το άσμα τους εντός μουσουλμανικού τεμένους.
β] εάν είχαν τολμήσει να κάνουν το ίδιο πράγμα εντός τεμένους, δεν θα βρίσκονταν τώρα πίσω από τα σίδερα, αλλά θα είχεν εφαρμοσθεί επ’ αυτών ακαριαίως η του Οθωμανικού δικαίου αρχή της εμπεπηγμένης δοκού.
Αυτά περί του κύρους των έγκυρων και έγκριτων εφημερίδων.

Σωτήριος Καλαμίτσης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη