4 Σεπ 2012

Επιστολή Τανιμανίδη σε Μπουτάρη, για τη δίωξη της Π.Ο.Ε.

Προς κο Γιάννη Μπουτάρη
Αξιότιμε κε. Δήμαρχε

Είναι γνωστό ότι η Π.Ο.Π.Σ από το 1988, μετά τις αποφάσεις του Β Παγκόσμιου Ποντιακού συνεδρίου, πρώτη σε όλη την Ελλάδα, μέχρι και το 2012 διοργάνωσε με τη συνεργασία των 200 Σωματείων μελών της, στις 19 Μάιου κάθε χρόνου, την κεντρική εκδήλωση μνήμης..
της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Θεσσαλονίκη ,παρουσία χιλιάδων ποντίων και φιλοποντίων, αποδίδοντας φόρο τιμής στους 353.000 νεκρούς συμπατριώτες μας, ενδυναμώνοντας την μνήμη Ελλήνων και ξένων, διεκδικώντας την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας και την αναγνώριση της από την Τουρκία και την Διεθνή κοινότητα.
Αποτέλεσμα αυτών των πρωτοβουλιών, ήταν η ενημέρωση για τα τραγικά γεγονότα που υπέστη ο Ελληνισμός του Πόντου και της Μικράς Ασίας την περίοδο 1915-1922(προφανώς πλην κας Ρεπούση), αλλά και η ευαισθητοποίηση του συνόλου του Ελληνισμού και η πραγματοποίηση κάθε χρόνο, σειράς εκδηλώσεων μνήμης από τους εκατοντάδες ποντιακούς φορείς σε όλο τον κόσμο.
Η καθιέρωση στις 24/2/1994 ,ύστερα από πρόταση που η Π.Ο.Π.Σ. κατέθεσε από το 1990,υπόψη της εθνικής αντιπροσωπείας,της19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας. Η έκδοση ανάλογων αποφάσεων και ψηφισμάτων, από Πολιτειακούς, Δημόσιους, Δημοτικούς , Πανεπιστημιακούς και άλλους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η ανέγερση μνημείων σε κεντρικές πλατείες πόλεων και χωριών. Όπως το μνημείο της Γενοκτονίας που ο Δήμος Θεσσαλονίκης τοποθέτησε ,ύστερα από πρόταση και πάλι της Π.Ο.Π.Σ .στην πλατεία Αγίας Σοφίας(βλ. σχετικά πρακτικά Δημοτικού Συμβουλίου 2000) παρά τις αδικαιολόγητες τότε αντιρρήσεις ποντιακών φορέων για την μη ανέγερσή του, που στη συνέχεια ατυχώς επιχείρησαν να οικειοποιηθούν την τότε πρωτοβουλία.
Μετά τη διάσπαση των Ποντιακών Δευτεροβάθμιων φορέων στην Ελλάδα και τη δημιουργία μετά το 2003 και μιας δεύτερης Ομοσπονδίας, παρατηρήθηκε το φαινόμενο της πραγματοποίησης δυο παράλληλων εκδηλώσεων μνήμης την ίδια μέρα στην πόλη μας. Μια στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ από την Π.Ο.Π.Σ ,με ομιλητές όπως οι Αντ. Σαμαράς. Ευαγ. Βενιζέλος, Κων. Καραμανλής, Χαρ. Καστανίδης, Λιάνα Κανέλη, Αλέκος Αλαβάνος, Πολυχρόνης Ενεπεκίδης, Νεοκλής Σαρρής ,Χάρης Τσιρκινίδης, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου και άλλες επιστημονικές και πολιτικές προσωπικότητες .Ενώ η νεοσυσταθείσα Ομοσπονδία συνέχισε να πραγματοποιεί σχετική εκδήλωση, στην πλατεία Αγίας Σοφίας.
Είναι γνωστό επίσης ότι στην προσπάθεια για ενιαία παρουσία ,τουλάχιστον την ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας, η Π.Ο.Π.Σ .πρότεινε στον τότε Δήμαρχο να θέσει υπό την αιγίδα του την εκδήλωση και να κληθούν να συμμετέχουν σ αυτήν όλες οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις.
Δυστυχώς αυτό δεν έγινε δεκτό από όλους τους εμπλεκόμενούς φορείς και ο Δήμαρχος μεροληπτώντας τότε , ενώ υπήρχε σχετικό αίτημα από την Π.Ο.Π.Σ. για παραχώρηση της πλατείας Αγ. Σοφίας, το απέρριπτε ,ενώ παραχωρούσε σχετική άδεια μόνο στη νέα Ομοσπονδία, για λόγους που ποτέ δεν εξήγησε, ούτε στο Δ.Σ. της Π.Ο.Π.Σ. αλλά ούτε και στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Έτσι η πρόταση για την πραγματοποίηση κοινής εκδήλωσης κατετέθει το 2010 και το 2011 από την Π.Ο.Π.Σ. και στη νέα Διοίκηση του Δήμου σας και έτυχε σχετικής αποδοχής, όπως πληροφορηθήκαμε από τον κ. Δήμαρχο .
Από όσο γνωρίζω ο κ. Δήμαρχος και πάλι απευθύνθηκε στους εμπλεκόμενους φορείς και πρότεινε την πραγματοποίηση μιας κοινής εκδήλωσης με τη δική του αρωγή και υποστήριξη. Πρόταση που δυστυχώς και πάλι απερρίφθη από τους εκπροσώπους της Π.Ο.Ε.
Ο ίδιος μάλιστα ο Δήμαρχος, θέλοντας προφανώς να τονίσει την πρόθεση του Δ.Σ. της πραγματοποίησης, τουλάχιστον την ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας μιας εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησε, παρά τις όποιες καλές προθέσεις του, εντελώς πρόχειρα και ανοργάνωτα θα πρέπει να επισημάνει κανείς, το 2010-2011, τρισάγιο στο μνημείο της Ποντιακής Γενοκτονίας.
Είναι γνωστό μάλιστα ότι το 2011 δεν παραχωρήθηκε σχετική άδεια, για χρησιμοποίηση της πλατείας, από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου ( προφανώς η άρνηση αυτή επιχειρήθηκε να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης) στο αίτημα της Π.Ο.Ε., η οποία παρόλο αυτά οργάνωσε και πραγματοποίησε της σχετική εκδήλωση μνήμης και κατά την άποψή μου καλώς έπραξε.
Μετά τα παραπάνω γεγονότα έκπληκτος διάβασα αυτές τις μέρες στο διαδίκτυο, ότι η αρμόδια αντιδημαρχία ενεργοποίησε σχετικό άρθρο, απευθυνόμενη προς το δημόσιο κατήγορο ο οποίος και έστειλε σχετική δικαστική εντολή για το ανάλογο αδίκημα στο οποίο περιέπεσε ο Γεν. Γραμματέας της Π.Ο.Ε.
Αξιότιμε κ. Δήμαρχε όπως και προφορικά σας είπα, θεωρώ ότι η ενέργεια αυτή εκτός από ατυχής, θα μπορούσε να θεωρηθεί. ότι βάλει κατά των Ποντίων και των φορέων τους. Θα μπορούσε ,όπως ήδη επιχειρείται στο διαδίκτυο ,να σας εμφανίσουν αρχικά ως διώκτη των ποντίων και της ιστορίας τους, και στη συνέχεια ως μετανοών
Σε όποιον μάλιστα δεν γνωρίζει την ιστορία και τους αγώνες φορέων και προσώπων ιδιαίτερα της πόλης μας, για την καθιέρωση της 19ης Μάιου ως μέρας μνήμης , του εορτασμού της και της ανέγερσης του μνημείου της ποντιακής Γενοκτονίας, να αναγορεύσει διωκομένους, ως αγωνιστές, ήρωες, φορείς και πρόσωπα, που ενώ τις δεκαετίες που η Π.Ο.Π.Σ, με την συμπαράσταση των ποντιακών σωματείων μελών της έδωσε αγώνες στην Ελλάδα το εξωτερικό και τους διεθνείς οργανισμούς για την καθιέρωση της 19ης Μάιου ως ημέρα μνήμης, αυτοί όχι μόνον απείχαν ηχηρά ,αλλά από όσο θυμάμαι ήσαν αντίθετοι σε μια σειρά θετικών πρωτοβουλιών για την προώθηση συναφών θεμάτων.(βλ. μνημείο Γενοκτονίας)
Αξιότιμε κε Δήμαρχε
θεωρώ ότι θα πρέπει άμεσα να βρείτε το νόμιμο εκείνο τρόπο για την άρση της απόφασης δίωξης όσων εμπλέκονται στην υπόθεση. Εφόσον μάλιστα επιθυμείτε τον ενιαίο εορτασμό της ημέρας μνήμης για τον επόμενο χρόνο, θα σας πρότεινα να απευθυνθείτε από λήψεως της παρούσης σε Δημόσιους, Δημοτικούς, εθνικοτοπικούς κ.α. φορείς και να οργανώσετε από τώρα τη σχετική εκδήλωση.
Τέλος σας προτρέπω να πάρετε πρωτοβουλία να καταθέσετε σχετικό αίτημα αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ,από το Δ. Σ. της αδελφοποιημένης πόλης, της Κωνσταντινούπολης.

Στέφανος Τανιμανίδης
Επίτιμος Πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ.
. imereos@hotmail.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη