11 Σεπ 2012

Από τη ΔΕΘ στο Οικονομικό FORUM της Μεσογείου

του Δημήτρη Πανοζάχου
Η ΔΕΘ το θέλουμε δεν το θέλουμε έχει σημαδέψει τη Θεσσαλονίκη τον τελευταίο αιώνα. Έχει περάσει από διάφορα στάδια. Παρά τις αλλαγές και μεταβολές που υπέστη παρέμεινε ένα σημαντικό οικονομικό γεγονός για την πόλη μας και..
την περιοχή της Βορείου Ελλάδος. Βεβαίως και όλα όσα πραγματεύονταν δεν ήταν πάντα ορθά.
Η προσφορά της όμως στην πόλη της Θεσσαλονίκης είναι αδιαμφισβήτητη. Μόνο κατά τη διάρκεια της γενικής εκθέσεως η Θεσσαλονίκη μετατρέπονταν σε πραγματική «συμπρωτεύουσα».
Ήρθε όμως το πλήρωμα του χρόνου για να επανεξεταστεί η λειτουργία της.
Σε διοικητικό επίπεδο κανείς πλέον δεν διαφωνεί με τη συγχώνευση της ΔΕΘ με τη HELEXPO. Υπάρχουν όμως διαφορές στις απόψεις που εκφράζονται για τις εκθέσεις και ειδικά για τη γενική έκθεση που οργανώνεται κάθε Σεπτέμβριο.
Είναι αλήθεια ότι παγκοσμίως οι γενικές εκθέσεις δεν αποδίδουν. Οι κλαδικές εκθέσεις είναι οι προσφορότερες. Συνεπώς πρέπει και εμείς να στοχεύουμε σε αυτές και να προβληματιστούμε για την αντικατάστασή της.
Μπορούμε αντί για γενική έκθεση να οργανώνουμε ένα οικονομικό Forum. Ένα βαλκανικό οικονομικό FORUM. Ένα FORUM συνάντησης Δύσης – Ανατολής. Ένα μεσογειακό οικονομικό FORUM.
Μια πολυήμερη οικονομική συνάντηση όπου και ο πρωθυπουργός αλλά και οι υπόλοιποι πολιτικοί παράγοντες θα συμμετέχουν για να διατυπώνουν την οικονομική τους πρόταση.
Σ΄ αυτήν θα μπορούν πραγματικά να κερδίσουν και οι επιχειρήσεις με συναντήσεις B2B, με ειδικές ημερίδες, με ειδικές συζητήσεις κλπ.
Μια διοργάνωση που θα στοχεύει στην εξωστρέφεια με την πρόσκληση συμμετοχής σ’ αυτήν πολιτικών από χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Μια πολυήμερη διοργάνωση που θα επιδιώκουμε να συναναστραφούν οι ελληνικές επιχειρήσεις με ξένες, τις οποίες θα έχουμε προσκαλέσει σε ειδική συμμετοχή.
Θα είναι μια πραγματική μεταρρύθμιση – από αυτές που συνεχώς αναζητούμε αλλά δεν προχωρούμε – και η οποία θα βοηθήσει τη Θεσσαλονίκη στην επανάκτηση του χαρακτήρα του «οικονομικού πόλου» και στην πραγματική τοπική οικονομική ανάπτυξη. Θα αποδώσει στη Θεσσαλονίκη τον πραγματικό τίτλο της «συμπρωτεύουσας» για μερικές τουλάχιστον ημέρες.

ΠΑΝΟΖΑΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Οικονομολόγος
Μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας ΝΔ

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη