23 Οκτ 2012

Υπάλληλος ΔΘ: Στα 18 εκ. η υπεξαίρεση!

- Τι έγινε σήμερα στη Δίκη για την υπεξαίρεση στο Δήμο Θεσσαλονίκης
- Νέα "βόμβα" θέλησε να πετάξει σήμερα ο Παν. Σαξώνης
- Κανένα στοιχείο για τη Διοίκηση

Το ύψος της υπεξαίρεσης φτάνει τα 18 εκ. ευρώ. Αυτό έδειξε ειδική έρευνα που έκαναν δύο υπάλληλοι του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι κατέθεσαν σήμερα, 11η μέρα της πολύκροτης δίκης για τη λαμογιά στα ταμεία του Δήμου...
Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την κατάθεση του ενός υπαλλήλου. Συγκεκριμένα ο κ. Φώτης Σκαμπαρδώνης, που ήταν ένα από τα δύο άτομα τα οποία συνέδραμαν στους ελέγχους της επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά, κατέθεσε ότι έπειτα από εντολή της και μαζί με την υπάλληλο Μόσχογλου έκαναν ειδικό έλεγχο για να διαπιστώσουν το έλλειμμα.
Συγκεκριμένα, με επιστολές τους ζήτησαν από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και την Δ.Ο.Υ. να απαντήσουν με έγγραφα για τις πληρωμές που δέχθηκαν από το Δήμο Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια. Τα περισσότερα απάντησαν αλλά όχι όλα, είπε ο μάρτυς. Στη συνέχεια έκαναν αντιπαραβολή τα στοιχεία αυτά με τις καταστάσεις πληρωμών του Δήμου για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι τα λεφτά που λείπουν από τον ΔΘ αγγίζουν τα 18 εκ. ευρώ.
Η μαρτυρία αυτή έχει μεγάλη σημασία γιατί η επιθεωρήτρια Τσεμπερά επέμεινε σε όλη την κατάθεσή της, όπως άλλωστε και στα πορίσματα της, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για να εκδοθούν τα βουλεύματα και το κατηγορητήριο, ότι υπεξαιρέθηκαν 51,4 εκ. ευρώ. 
Σύμφωνα με την υπεράσπιση των κατηγορουμένων, γύρω από το τεράστιο αυτό νούμερο στήθηκε ένας χορός δημοσιότητας, από τον οποίο ο απλός πολίτης, ιδίως μέσα σε καιρό κρίσης, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι "τα τόσα πολλά λεφτά φτάνουν για να φάνε όλοι"!!!
Σίγουρα, ο επικοινωνιακός αντίκτυπος των 51,4 εκ. ευρώ είναι πολύ διαφορετικός από τον αντίστοιχο που προκαλεί το ποσό των 18 εκ. ευρώ!
Ένας από τους τρόπους που χρησιμοποιήθηκαν για να φουσκώσει το έλλειμμα, περιγράφηκε και σήμερα από την μάρτυρα Μόσχογλου, επίσης υπάλληλο του Δήμου Θεσσαλονίκης: η κ. Μόσχογλου ρωτήθηκε εάν τα τιμολόγια για τα οποία είχαν εκδοθεί πέραν του ενός εντάλματα είχαν πληρωθεί δύο φορές, όπως γράφει στο πόρισμά της η Αναστασία Τσεμπερά. Η μάρτυρας απάντησε κατηγορηματικά αρνητικά.

Πουθενά η Διοίκηση!
Καθ' όλη τη διάρκεια της (περίπου) τετράωρης συνεδρίασης πουθενά δεν καταδείχθηκαν ευθύνες της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης. Οι δύο μάρτυρες συνεχώς εξηγούσαν τις διαδικασίες και τη γραφειοκρατία, με την εμπλοκή υπαλλήλων, διαχειριστών, προϊσταμένων και διευθυντών, χωρίς ωστόσο να ακουστεί έστω το όνομα του τότε δημάρχου ή των αντιδημάρχων!
Όταν μάλιστα κλήθηκαν από τους συνηγόρους των τελευταίων, οι δύο μάρτυρες τόνισαν ότι πουθενά στη διαδικασία (έκδοση ενταλμάτων, έλεγχος παραστατικών, εκταμίευση χρημάτων κλπ), δεν εμπλέκονται οι αρμοδιότητες των αιρετών και της πολιτικής Διοίκησης γενικά. 

"Βόμβα" ήθελα να ρίξει ο Σαξώνης!
Κατά την προσφιλή του τακτική ο καταχραστής και πλαστογράφος Σαξώνης θέλησε και σήμερα να θολώσει τα νερά και να ισχυριστεί ότι έχει κι άλλους συνεργούς, "ζωγραφίζοντας" συγκεκριμένα έναν. Δια του συνηγόρου του, Μάκη Καυκόπουλου, θέλησε, όπως είπε να υποδείξει ακόμη έναν τρόπο με τον οποίο υπεξαιρούσε χρήματα, υπονοώντας ευθέως ότι στον τρόπο αυτό τον βοηθούσε ο πρώην προϊστάμενός και συγκατηγορούμενός του. Ισχυρίστηκε συγκεκριμένα ότι όταν ένα ένταλμα δεν εξοφλούνταν και για το λόγο αυτό εκδίδονταν ένα ακόμη, τότε δημιουργούνταν μία λογιστική αταξία, που επέτρεπε στον Σαξώνη να ζητά να εκταμιεύει κι άλλα χρήματα, συνεπώς να διευκολύνονταν στην υπεξαίρεση!
Την πυρκαγιά που πήγε να ανάψει ο προφυλακισμένος κατηγορούμενος έσπευσε να σβήσει το κατηγορούμενος Γκαϊτατζής, που είχε με την μάρτυρα Μόσχογλου τον παρακάτω διάλογο:

- Γκαϊτατζής: Η πίστωση είναι χρήμα;
- Μόσχογλου: Όχι
- (Γ) Αυτά τα εντάλματα (που παρουσίασε ο Καυκόπουλος), δεν αφορούσαν επιχορηγούμενα έργα;
- (Μ) Ναι, για επιχορούμενα έργα από τα υπουργεία.
- (Γ) Αυτά τα χρήματα δεν πήγαιναν στην Τράπεζα της Ελλάδας;
- (Μ): Ναι, εκεί πήγαιναν...
- (Γ): Μπορούσε να τα ακουμπήσει κανείς από την Τράπεζα της Ελλάδας;
- (Μ): Όχι, ακόμη και τις κρατήσεις γι' αυτά τα έργα τα έκανε ο εργολάβος και όχι ο Δήμος Θεσσαλονίκης...
- (Γ): Έχουν καμία σχέση αυτά τα εντάλματα με τη διαχείριση του κατηγορούμενου Σαξώνη;
- (Μ): Όχι.

Στη συνέχεια κατέθεσε ο Φώτης Σκαμπαρδώνης, που ήταν διαχειριστής πληρωμών, όπως και ο Σαξώνης. Αυτός, μεταξύ άλλων, είπε ότι ο Σαξώνης δικαιολογούνταν για την καλή οικονομική του κατάσταση, τα μαγαζιά που διατηρούσε και το υπερπολυτελές τζιπ που είχε ότι είχε κληρονομιές! Τον θεωρούσαν καλό συνάδελφο, που βοηθούσε ακόμη και οικονομικά τους υπαλλήλους, ενώ κάποιους, όπως τον νυν βουλευτή της Χρυσής Αυγής Αντ. Γρέγο (δες την αναλυτική ανάρτηση εδώ),  τους είχε προσλάβει στα νυχτερινά μαγαζιά που είχε.
"Νιώσαμε έκπληξη όταν μάθαμε για την υπεξαίρεση. Εμείς τον είχαμε εμπιστοσύνη επειδή ακριβώς οικονομικά στεκόταν καλά", κατέθεσε ο μάρτυρας, που είπε ότι ο Σαξώνης σίγουρα γνωριζόταν με τον ΓΓ του ΔΘ Μιχάλη Λεμούσια, αφού τους είχε δει να μιλάνε στο γραφείο του Διευθυντή.
Ο Σκαμπαρδώνης είπε ότι έπαιρνε μετρητά για να κάνει πληρωμές αλλά μικρά ποσά και 1-2 φορές το χρόνο! Ωστόσο, απαντώντας σε πιεστικές ερωτήσεις του συνηγόρου του κ. Γκόλα, Γ. Δημήτραινα, είπε ότι κάποιες φορές είχε εισπράξει και μεγάλα ποσά, ιδίως όταν έπρεπε να πληρωθούν αναδρομικά μισθών. Ο ίδιος κατέθεσε ότι ποτέ δεν αντιλήφθηκε εάν ο Σαξώνης του έδινε πλαστά παραστατικά, όταν έκανε πληρωμές γι' αυτόν, ενώ τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όπως και ο καταχραστής, όπως άλλωστε και ο κάθε διαχειριστής δε θα μπορούσε μόνος του και δίχως την απόφαση του διευθυντή να πάρει για πληρωμές μετρητά.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η στιχομυθία που είχε με τον μάρτυρα ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου. Ήταν φανερό ότι ήθελε να τσεκάρει την αξιοπιστία της Αν. Τσεμπερά και πιο συγκεκριμένα μία... "πιασάρικη" έκφραση που χρησιμοποίησε τη δεύτερη μέρα της κατάθεσής της ("Ο Σαξώνης ήταν το αγαπημένο παιδί της Διοίκησης. Παναγιωτάκη τον έλεγαν όλοι εκεί. Και είχε και διακριτική μεταχείριση. Πρώτα να πάρει λεφτά ο Παναγιωτάκης και μετά όλοι οι υπόλοιποι, έλεγαν", είχε καταθέσει η κ. Τσεμπερά, κάτι που είχε κάνει τεράστια εντύπωση στο κοινό, αλλά και τους δημοσιογράφους, που δημοσίευσαν εξαιρετικά εμφαντικά αυτήν την παράγραφο)...
Έτσι ο Πρόεδρος ρώτησε τον μάρτυρα εάν είχε ακούσει ποτέ να φωνάζουν τον Σαξώνη... "Παναγιωτάκη"! Όχι, Σαξώνη τον φώναζαν όλοι είπε. Μετά ρωτήθηκε πάλι από τον πρόεδρο, εάν ποτέ ο ίδιος περίμενε ώστε να πάρει λεφτά μετά τον Σαξώνη. "Όχι, δεν αντιλήφθηκα κάτι τέτοιο" απάντησε. Τέλος, ρωτήθηκε εάν ο Σαξώνης έπαιρνε πολλά μετρητά και μάλιστα περισσότερα από αυτόν. "Δεν μπορώ να ξέρω τι έκανε ο Σαξώνης", είπε...

ΧΕΝ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη