16 Οκτ 2012

ΟΜΟΘΥΜΟ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΣΜΑ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ

Η ομόθυμη θέση της Αυτοδιοίκησης, των επιστημονικών συλλόγων της Θεσσαλονίκης και των εργαζομένων του Συνδέσμου ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης υπέρ της άμεσης επανέναρξης των εργασιών κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, εκφράστηκε από τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων στην κοινή Συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε σήμερα, με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και του ..
Συνδέσμου ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης.

Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της ΠΕΔΚΜ, του ΣΟΤΑΘ, του Ιατρικού και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, του Τεχνικού Επιμελητηρίου, των 14 Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και των εργαζομένων στον ΦΟΣΔΑ τόνισαν στις παρεμβάσεις τους ότι το έργο είναι εντελώς απαραίτητο για την καλύτερη οργάνωση των προγραμμάτων διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση πόρων για τους Δήμους. Χαρακτήρισαν δε, παντελώς αδικαιολόγητες και αβάσιμες τις αντιδράσεις των κατοίκων και ζήτησαν την άμεση συνέχιση των εργασιών κατασκευής.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και Δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτο ακόμη και να λέγεται ότι θα χυθεί αίμα εάν τολμήσουν να προχωρήσουν στην κατασκευή του ΣΜΑ. Είναι αντιδημοκρατικό να υπάρχουν τέτοιες απειλές για κινήσεις απολύτως νόμιμες από τους νόμιμους εκπροσώπους των πολιτών. Θέλω να πιστεύω ότι η διατύπωση έγινε από λάθος, αν και δεν έγινε μία φορά». Ο κ. Δανιηλίδηςπρόσθεσε ότι διάφοροι κομματικοί ή συνδικαλιστικοί φορείς, που εμφανίζονται να προασπίζουν το δημόσιο χαρακτήρα των συστημάτων διαχείρισης των απορριμμάτων στην ουσία εξυπηρετούν τα αντίθετα συμφέροντα πολεμώντας το συγκεκριμένο έργο. Είμαστε εδώ, ενωμένοι και αποφασισμένοι να κατασκευάσουμε ένα δημόσιο έργο που θα ωφελήσει το περιβάλλον, τους δήμους και τους πολίτες μας. Ένα έργο που πέρασε 71 ελέγχους., κρίσεις και αδειοδοτήσεις. Ένα εργο που θα προστατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, όπως τονίζεται στην πρόσφατη ομόφωνη απόφαση το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, που απέρριψε τις αιτιάσεις των κατοίκων» τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης και Δήμαρχος Βόλβης κ. Δημήτρης Γαλαμάτης τόνισε ότι έχει προηγηθεί μία πλατιά διαδικασία ενημέρωσης των πολιτών για το τι πραγματικά είναι το έργο αλλά και μια μεγάλη κοινωνική διαβούλευση, από την οποία προέκυψαν 15 βελτιωτικά μέτρα. «Αν σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα μας δεν καταφέρουμε να εμπεδώσουμε μία τέτοια νέα κουλτούρα στη μελέτη και κατασκευή έργων, για την οπισθοδρομική κατάσταση που έχουμε στη διαχείριση των απορριμμάτων, τότε φοβάμαι ότι θα ζήσουμε στιγμές του προηγούμενου αιώνα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μίμης Φωτόπουλος εξέφρασε το φόβο ότι η Π.Κ.Μ. δε θα μπορέσει να διεκδικήσει πρόσθετους πόρους για περιβαλλοντικά και άλλα έργα όταν δεν μπορεί να απορροφήσει πόρους από εγκεκριμένα έργα, που έχουν σταματήσει, όπως ο ΣΜΑ Ευκαρπίας.

Η εκπρόσωπος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Άννα Μίχου σημείωσε ότι ο φορέας που εκπροσωπεί είναι έτοιμος να προσφέρει, πέρα από τις διαδικασίες της τεχνικής παρακολούθησης και σε αυτές της κοινωνικής παρακολούθησης, που μπορεί να προσφέρει ένα «Κοινωνικό Παρατηρητήριο» για την κατασκευή και λειτουργία του έργου.

Ο Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Τσάμης υπογράμμισε από την πλευρά του ότι ο ΙΣΘ προσθέτει τη συνηγορία του για την κατασκευή του έργου, καθώς είναι απόλυτη η βεβαιότητά του για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Την απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης θα διαθέσει τις δυνάμεις του στην υπηρεσία των φορέων, ώστε το έργο να είναι ό,τι καλύτερο για τους πολίτες, το περιβάλλον και την κοινωνία, μετέφερε ο Πρόεδρος του κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Συνδέσμου ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Ζέρβας τόνισε ότι οι εργαζόμενοι ομόφωνα τάσσονται υπέρ του έργου για τρεις λόγους:
1. γιατί ένα τέτοιο έργο θα πρέπει να είναι δημόσιο, καθώς μόνο έτσι μπορεί να υπαχθεί σε έλεγχο από τους πολίτες, σε αντίθεση με το εάν είναι ιδιωτικό.
2. Γιατί απομακρύνει τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης του Συνδέσμου, κάτι που εάν γίνει θα επιβαρύνει με σημαντικό πρόσθετο οικονομικό κόστος τους πολίτες.
3. Γιατί έχει σημαντικά περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά οφέλη, που θα το καταστήσουν αποσβεσμένο σε μόλις δύο χρόνια.
«Καλούμε συνεπώς όσους αντιδρούν να έρθουν μαζί μας για να ελέγχουμε μαζί τόσο την κατασκευή όσο και τη λειτουργία του ΣΜΑ, ώστε αυτή να γίνει σωστά», τόνισε ο κ. Ζέρβας.

Οι Δήμαρχοι

Ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και Δήμαρχος Θέρμης κ. Θόδωρος Παπαδόπουλος από την πλευρά του τόνισε ότι όσοι αντιδρούν το κάνουν γιατί διαφωνούν με τους τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων στα μετά-ΣΜΑ στάδια, ενώ εκφράζουν αντιρρήσεις και με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, που όντως θα πρέπει να επικαιροποιηθεί. «Θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζουν ότι ο συγκεκριμένος ΣΜΑ “κουμπώνει “ σε κάθε Περιφερειακό Σχεδιασμό», τόνισε.

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Θανάσης Παππάς υπογράμμισε ότι «εάν επιτρέψουμε ως κοινωνία να επικρατήσουν οι στρεβλές θέσεις και οι δυναμικές μειοψηφίες να επιβάλουν τις απόψεις τους τότε κινδυνεύουμε όλοι». Επίσης ανακοίνωσε ότι στον ΣΜΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται πλάι στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος», και πλέον διαθέτει άδεια για όλες του τις λειτουργίες, θα τοποθετηθεί σύντομα και τέταρτη πρέσα για να αυξηθεί η δυναμικότητά του και να εξυπηρετεί εκτός από τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς και αυτούς της Θέρμης και του Πυλαίας- Χορτιάτη. «Αυτός ο ΣΜΑ είναι παράδειγμα γιατί λειτουργεί εντός του αστικού ιστού χωρίς καμία όχληση, ούτε καν στο παρακείμενο νοσοκομείο», σημείωσε ο κ. Παππάς.

Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Θεοδόσης Μπακογλίδης τόνισε ότι δυστυχώς η Ελλάδα είναι η μόνη αναπτυγμένη χώρα που δεν έχει λύσει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και πρόσθετε ότι «αντιλαμβάνεται τα θέματα υποβάθμισης της Δυτικής Θεσσαλονίκης που προβάλουν οι δήμαρχοι της περιοχής, ωστόσο αυτά δεν θα πρέπει να μπαίνουν στη ζυγαριά με την κατασκευή του ΣΜΑ Ευκαρπίας».

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στα 10 σημεία που αποτελούν διεκδικήσεις του Δήμου του και όλης της δυτικής Θεσσαλονίκης και σημείωσε ότι «όταν η Πολιτεία δεσμευτεί για το τι θα πρέπει να γίνει στη Δυτική Θεσσαλονίκη προκειμένου να αποκατασταθούν οι αδικίες 50 ετών, τότε οι κάτοικοι της περιοχής θα δουν το θέμα του ΣΜΑ Ευκαρπίας ξανά. Το πρόβλημα δεν είναι ο ΣΜΑ αλλά η εγκατάλειψη της περιοχής μας επί 50 χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο ίδιος στηρίζει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του.

Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου σημείωσε ότι ο ίδιος ήταν επιφυλακτικός για το έργο, ωστόσο μόλις ενημερώθηκε πλήρως για την ταυτότητά του συνειδητοποίησε ότι η σχετική κουβέντα γινόταν περί όνου σκιάς. «Χωρίς να παραγνωρίζεται η αναγκαιότητα κατασκευής του έργου, θα πρέπει να αναδειχθούν και τα δίκαια αιτήματα της Δυτικής Θεσσαλονίκης», τόνισε.

Ο Δήμαρχος Χαλκηδόνας κ. Παν. Δαϊκούδης πρόσθεσε ότι η ίδια αγωνία που κατακλύζει τους Δημάρχους της Δυτικής Θεσσαλονίκης υπάρχει και στους Δημάρχους της Δυτικής Υπαίθρου, όπου επίσης τα προβλήματα είναι τεράστια.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πυλαίας- Χορτιάτη κ. Μιχάλης Γεράνης συνεχάρη τη Διοίκηση του Συνδέσμου ΟΤΑΝΘ για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την κοινωνική διαβούλευση, σημειώνοντας ότι οι διαδικασίες αυτές, που ανήκουν σε μία νέα κουλτούρα, δημιουργούν ένα νέο μοντέλο για την προώθηση των δημοσίων έργων.

Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δέλτα κ. Παν. Αποστόλου τόνισε ότι τα θέματα που τίθενται από τους Δήμους και τους πολίτες της Δυτικής Θεσσαλονίκης δε θα πρέπει να παραμερίζονται, καθώς η περιοχή αυτή έχει σηκώσει μεγάλο βάρος τις προηγούμενες δεκαετίες.

Την εμπειρία του από τη συμμετοχή του σε πρόσφατο διεθνές συνέδριο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετέφερε ο Αντιδήμαρχος Ωραιοκάστρου Θεόδ. Ματσουκατίδης, όπου διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη δυσχερέστερη θέση στη διαχείριση των απορριμμάτων. «Ένιωσα ότι ζω σε αφρικανική χώρα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Γιάννης Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη μεγάλη επιβάρυνση που προκαλεί στις περιοχές του Δήμου του η κίνηση των απορριμματοφόρων προς τον ΧΥΤΑ, ενώ θα έπρεπε τα δρομολόγια να γίνονται μόνο από τράκτορες μετά τη συμπίεση των απορριμμάτων στον ΣΜΑ. «Καθημερινά περνούν από τους βασικούς άξονες του Δήμου μας περίπου 300 απορριμματοφόρα, κυρίως παλαιάς τεχνολογίας. Έχουμε τέσσερα θανατηφόρα δυστυχήματα λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος, που προκαλείται από τα στραγγίσματα των απορριμματοφόρων. Δυστυχώς την πλάτη που βάζει ο Δήμος μας δεν την βάζουν άλλοι Δήμαρχοι», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, που ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να κλείσει ο ΧΥΤΑ, ως κίνηση διαμαρτυρίας για τη διακοπή των έργων στο ΣΜΑ Ευκαρπίας.

Στο σημείο αυτό τόσο ο κ. Δανιηλίδης όσο και ο κ. Γαλαμάτης απηύθυναν έκκληση στον Δήμαρχο Λαγκαδά να μην επιμείνει σε μία τέτοια κινητοποίηση, γιατί αυτή θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών και τη λειτουργία των Δήμων.

Τέλος, ο Αντιδήμαρχος Θερμαϊκού Κων. Βογιατζής χαρακτήρισε τον ΣΜΑ «έργο πολιτισμού» και κάλεσε όσους θέλουν να πληροφορηθούν σωστά τις λειτουργίες του να επισκεφθούν αυτόν που λειτουργεί στον Δήμο του.

Στο κλείσιμο της διαδικασίας ο κ. Δανιηλίδης τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνηγορεί στα αιτήματα των Δημάρχων της Δυτικής Θεσσαλονίκης και συνδράμει τις προσπάθειές τους για την προώθηση έργων και πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και άλλων προβλημάτων της περιοχής της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Θεσσαλονίκης. «Τα οποία έργα δεν θα πρέπει να προωθηθούν ως αντιστάθμισμα σε κάτι αρνητικό αλλά ως υποχρέωση της Πολιτείας να αντιμετωπίζει τα προβλήματα μίας υποβαθμισμένης περιοχής», τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη