2 Οκτ 2012

Η σπατάλη στο μεγαλείο της

ΠΕΤΟΥΝ 2,5 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΝΩ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΜΕΝΟΥΝ ΑΔΕΙΑ!!!!
Ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ της εφημερίδας "Καρφίτσα"


Την ώρα που η κυβέρνηση κλείνει το πακέτο των νέων μέτρων λιτότητας επιβαρύνοντας για μία ακόμη φορά κυρίως όσους …δεν τα έφαγαν μαζί, προκαλεί αλγεινή εντύπωση η προκλητική, τουλάχιστον, αδιαφορία από την πλευρά των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας για την...
εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων αυτή την κρίσιμη χρονικά περίοδο.

Όπως προκύπτει στο ρεπορτάζ της «Κ», οι αναιτιολόγητες σπατάλες συνεχίζονται, δικαιώνοντας εν μέρει, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, τους επικεφαλής της Τρόικα που επιμένουν ότι η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει εξαγγείλει και αρνείται πεισματικά να ακολουθήσει το δρόμο της λογικής…

Μετά την έρευνα για το καινούργιο κτίριο που επρόκειτο να στεγάσει τη ΔΟΥ Σταυρουπόλεως αλλά παραμένει άδειο γιατί δεν θέλουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι… υπάλληλοι να μετακινηθούν, αποκαλύπτουμε σήμερα ότι η αιρετή Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης δαπανά ετησίως ένα ποσό της τάξης των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για τη στέγαση των υπηρεσιών της που είναι διάσπαρτες στο νομό, παρά τις επανειλημμένες γραπτές εκκλήσεις της τότε γενικής γραμματέας της Περιφέρειας Μαρίας Λιονή και του Παναγιώτη Ψωμιάδη κυρίως στη συνέχεια προς τα αρμόδια υπουργεία για τη μετακίνηση των υπηρεσιών σε κτίρια του Δημοσίου που είναι άδεια.

Με τις περικοπές πόρων προς την περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να έχουν φτάσει το 44% σε σχέση με το 2009, η διοίκηση της Περιφέρειας προσπάθησε να συμμαζέψει τα οικονομικά της, ξεκινώντας από τις περικοπές στα ποσά που δίνονται για την ενοικίαση κτιρίων, με τη μεταφορά των υπηρεσιών σε διαθέσιμα δημόσια ακίνητα εντός του νομού.



Κτίρια – και λεφτά - υπάρχουν
Η συντονισμένη προσπάθεια ξεκίνησε αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με την αποκεντρωμένη Περιφερειάρχη Μαρία Λιονή να στέλνει σχετική επιστολή στους τότε υπουργούς Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, Εργασίας Λούκα Κατσέλη, και Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη.

Στην επιστολή αυτή η κ. Λιονή κατέγραψε και παρουσίασε συγκεκριμένα κτίρια ιδιοκτησίας του ελληνικού Δημοσίου με στόχο, όπως αναφέρεται, «να αποτελέσει (η καταγραφή) την κατάλληλη βάση στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αναδιοργάνωσης των υφιστάμενων υπηρεσιών, η οποία θα ήταν δυνατό να οδηγήσει στη στέγαση όσο το δυνατό περισσότερων υπηρεσιών του ελληνικού Δημοσίου στα διαθέσιμα ακίνητα».



Έμειναν με τις επιστολές

Αμέσως μετά, στις 13 Ιανουαρίου του 2011, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης με δύο επιστολές του στον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη και στο διευθύνοντα σύμβουλο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου Δημήτρη Μαρζάβα ζητά να εξεταστεί το ενδεχόμενο παραχώρησης συγκεκριμένων κτιρίων (τα στοιχεία είναι στη διάθεση της «Κ») με σκοπό τη στέγαση υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως επισημαίνει μάλιστα στην επιστολή του, η παραχώρηση θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, μέχρι τη μεταστέγαση όλων των υπηρεσιών στο νέο Περιφερειακό μέγαρο που είναι υπό κατασκευή στην περιοχή του ΦΙΞ στα Σφαγεία.

Ακολουθεί νέα επιστολή, το Φεβρουάριο του 2011, στον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, με την οποία η Περιφέρεια ζητά την παραχώρηση κτιρίων επιφάνειας 3.000 τ.μ. σε πρώην στρατόπεδο της, έτσι ώστε να επιτευχθεί «η εξοικονόμηση πόρων σε μια κρίσιμη για τη χώρα μας περίοδο».

Ποια ήταν η τύχη των επιστολών αυτών; «¨Φωνή βοώντος εν τη ερήμω¨», σχολιάζει ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρης Λευκόπουλος. «Το ζήτημα το θέτουμε και προφορικά, στις συναντήσεις που έχουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα με τους αρμόδιους υπουργούς στην Αθήνα, συζητήθηκε μάλιστα και πρόσφατα, τον Ιούλιο, κατά τη διάρκεια παρουσίας κλιμακίου της ΠΚΜ στην Αθήνα. Δυστυχώς, δεν έχουμε κάτι απτό στα χέρια μας. Γεγονός είναι, πως εάν η κυβέρνηση ανάγκαζε όλους τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, περιφέρειες και δήμους, μέχρι τις 31/12 να φύγουν από τα ενοίκια και να αναζητήσουν στέγη σε δημόσια κτίρια και το Δημόσιο ανταποκρινόταν, τότε θα είχαμε εξοικονομήσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ», επισημαίνει ο κ. Λευκόπουλος. Και θα είχαμε ίσως γλιτώσει ένα σημαντικό κομμάτι από τις νέες περικοπές, προσθέτουμε εμείς…    
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη