18 Οκτ 2012

Ο Σάββας Αναστασιάδης για το ρόλο του Σ.Α.Ε και τους απόδημους

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης στην εισήγησή στις 17 Οκτωβρίου, κατά την διάρκεια της 1ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Ελληνισμού της διασποράς στην οποία συμμετέχει μεταξύ άλλων είπε:

«Συμφωνούμε όλοι ότι η ομογένεια και μέσω του Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), παίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά τη λειτουργία του ελληνικού κράτους, και νομίζω ότι η Ελληνική ομογένεια ανά τον κόσμο, είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του ελληνικού κράτους».

Στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στον ρόλο του ΣΑΕ και τη σημαντικότητα της ανεξάρτητης λειτουργίας του, χωρίς παρεμβάσεις προς τα συμφέροντα της ομογένειας. Είπε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής: «Άκουσα μόνο τον επίλογο του κ. Υπουργού για το ΣΑΕ, θα συμφωνήσω απόλυτα σε αυτά τα σημεία που άκουσα και θα συμφωνήσω απόλυτα στο ότι το ΣΑΕ πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα για τα συμφέροντα της ομογένειας χωρίς καμία παρέμβαση. Το λέω αυτό γιατί όσοι έχουμε την εμπειρία της λειτουργίας των πρώτων συμβουλίων του ΣΑΕ, όπου η ελληνική κοινωνία, η ελληνική πολιτική, τα ελληνικά κόμματα μετέφεραν και εκεί τη διχόνοια την ντόπια. Άρα, ας αποφασίσουμε να ξεκαθαρίσουμε το θέμα αυτό να αφήσουμε το ΣΑΕ να λειτουργεί ανεξάρτητα και πέρα από κομματικές ή άλλες παρεμβάσεις, κομματικές κυρίως όπως έγιναν ».

Ο κ. Αναστασιάδης συμφώνησε σε όσα είπε ο Υπουργός για την γλώσσα και την παιδεία των ομογενών ανά τον κόσμο λέγοντας: «Θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό κ. Υπουργέ αυτό που αναφέρατε όσον αφορά τη γλώσσα και την παιδεία. Νομίζω ότι είναι το κυρίαρχο θέμα η παιδεία μέσα σε ένα γενικό σύνολο. Και το λέω αυτό διότι έχουμε την εμπειρία στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 όπου από τις χώρες της πρώην σοβιετικής ένωσης, Έλληνες στη συνείδηση, δεν γνώριζαν γλώσσα, διότι στην περιοχή της Τιφλίδας ας πούμε που υπήρχαν 43 ελληνικά χωριά, μπορούσαν να μιλήσουν μόνο τρία χωριά ελληνικά και όλα τα άλλα, παρότι ελληνικά χωριά, μιλούσαν ή την τουρκική κάτω από την πίεση ή την γεωργιανή γλώσσα. Στη συνείδηση όμως ήταν έλληνες και αυτό δημιουργούσε βέβαια ένα θέμα και στο εσωτερικό της χώρας.
Μην ζήσουμε λοιπόν τέτοια θέματα και με τους ομογενείς μας στις άλλες χώρες από δικές μας ευθύνες, από ευθύνες της ελληνικής πολιτείας, να δούμε μετά από μερικές δεκαετίες ανθρώπους από την Αμερική, από την Αφρική, από άλλες χώρες, οι οποίοι να αισθάνονται Έλληνες αλλά να μην μπορούν να αρθρώσουν μια ελληνική γλώσσα. Και εδώ η ευθύνη μας είναι τεράστια, η ευθύνη των κομμάτων και των κυβερνήσεων και της πολιτείας».

Κλείνοντας την ομιλία του έκανε πρόταση για δύο θέματα πολύ σημαντικά για την ομογένεια 1) Να αξιοποιηθούν εκπαιδευτικοί, ομογενείς οι οποίοι έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα και μπορούν καλύτερα να μεταφέρουν την ελληνική παιδεία στα παιδιά της ομογένειας και 2) Να εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος η οποία είναι διαχρονική απαίτηση των ομογενών και δική μας υποχρέωση όπως είπε ο Βουλευτής και πρέπει αυτό το θέμα να λυθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη