12 Οκτ 2012

Το μήνυμα με τη "δήλωση στο Facebook"

Τον τελευταίο καιρό ένα από τα χιλιάδες αλυσιδωτά μηνύματα, που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, αναπαράγεται από τους χρήστες του Facebook και λοιπούς επαναστάτες του πληκτρολογίου.
Μια δήλωση εναντίωσης στους όρους χρήσης της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, που υποτίθεται ότι...
ανατρέπει τους όρους που έβαλε η ίδια η εταιρεία.
Μόνο που τους όρους τους καθορίζει ο πάροχος κι όχι οι επιθυμίες του χρήστη και όταν κάποιος γίνεται μέλος, δηλώνει ταυτόχρονα ότι αποδέχεται τους όρους χρήσης της πλατφόρμας. Κι αν δεν τους αποδέχεται έχει την επιλογή να αποχωρήσει. Τόσο απλά!
Και φυσικά, γελοιότητες του τύπου "Εάν δεν αναρτήσετε την παρακάτω ή μια παρόμοια δήλωση για μία τουλάχιστον φορά, τότε επιτρέπετε, εμμέσως, την δημόσια χρήση και επεξεργασία στοιχείων σας, όπως φωτογραφίες και πληροφορίες που περιέχονται στις ενημερώσεις της κατάστασής σας", είναι για γέλια.

Τι λέει το αλυσιδωτό μήνυμα:
Σας ενημερώνω πως το Facebook είναι πλέον μια δημόσια εισηγμένη εταιρεία στις ΗΠΑ. Έτσι αν δεν δημοσιευτεί εφάπαξ μια ρητή απαγόρευση από οποιοδήποτε μέλος του Facebook, ο καθένας μπορεί να παραβιάσει ατιμώρητα το δικαίωμα στην ιδιωτική σας ζωή σας μόλις δημοσιεύσετε οτιδήποτε σε αυτό το δικτυακό τόπο. Σας προτείνω λοιπόν κι εγώ να δημοσιεύετε μια παρόμοια δήλωση, ή απλά να αντιγράψετε και να επικολλήσετε αυτήν εδώ (όπως έκανα κι εγώ). Εάν δεν αναρτήσετε την παρακάτω ή μια παρόμοια δήλωση για μία τουλάχιστον φορά, τότε επιτρέπετε, εμμέσως, την δημόσια χρήση και επεξεργασία στοιχείων σας, όπως φωτογραφίες και πληροφορίες που περιέχονται στις ενημερώσεις της κατάστασής σας.

Δήλωση-προειδοποίηση προς κάθε πρόσωπο, ίδρυμα, πράκτορα, φορέα ή οργανισμό ιδιωτικό ή δημόσιο ή κάθε άλλη κυβερνητική δομή συμπεριλαμβανομένης μη περιοριστικά της Ελληνικής κυβέρνησης ή οποιαδήποτε άλλης κυβέρνησης, ή επίσημης ή ανεπίσημης αρχής που κάνει χρήση ή παρακολουθεί αυτόν τον δικτυακό τόπο ή οποιονδήποτε από τους συνδεδεμένους με αυτόν τρίτους δικτυακούς τόπους της: ΔΕΝ έχετε την άδεια μου να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε από τα στοιχεία του προφίλ μου ούτε οποιαδήποτε από το περιεχόμενο που περιέχονται στο παρόν, συμπεριλαμβανομένων και των φωτογραφιών μου ή των σχολίων που έγιναν σχετικά με τις φωτογραφίες μου ή οποιαδήποτε άλλη εικόνα, φωτογραφία ή προϊόν τέχνης αναρτήθηκε στο προφίλ μου. Ως εκ τούτου απαγορεύεται αυστηρά η αποκάλυψη, αντιγραφή, διανομή, διάδοση ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια εναντίον μου σχετικά με αυτό το προφίλ και το περιεχόμενο του. Οι ανωτέρω απαγορεύσεις ισχύουν και για κάθε εργαζόμενο, πράκτορά, φοιτητή ή άλλο προσωπικό υπό την καθοδήγηση σας. Το περιεχόμενο αυτού του προφίλ είναι ιδιωτικό και προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία περί δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (Ν.2472/1997, Ν. 3783/2009, Ν. 3917/2011 και Ν. 4070/2012), καθώς επίσης από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή και αμερικάνικη νομοθεσία.

Τι λένε οι όροι χρήσης του facebook
Δήλωση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων

Η παρούσα Δήλωση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων ("Δήλωση", "Όροι" ή "ΔΔΥ") βασίζεται στις Αρχές του Facebook και αποτελεί τους όρους υπηρεσίας μας, οι οποίοι διέπουν τις σχέσεις μας με τους χρήστες και άλλα πρόσωπα που χρησιμοποιούν το Facebook. Η από πλευράς σας χρήση ή προσπέλαση του Facebook συνεπάγεται ότι συμφωνείτε με τους όρους της παρούσας Δήλωσης, όπως αυτή δύναται να τροποποιείται κατά καιρούς, σύμφωνα με την Ενότητα 14 παρακάτω. Επιπλέον, στο τέλος του παρόντος εγγράφου θα βρείτε διάφορους πόρους που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε το Facebook και τη λειτουργία του.
Απόρρητο

Για εμάς, η προστασία του απορρήτου αποτελεί υπόθεση κρίσιμης σημασίας. Η Πολιτική χρήσης δεδομένων που έχουμε καταρτίσει περιέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε το Facebook για να μοιράζεστε πληροφορίες με άλλους χρήστες, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο συγκεντρώνουμε και μπορούμε να χρησιμοποιούμε το περιεχόμενο και τις πληροφορίες σας. Σας συνιστούμε θερμά να διαβάσετε την Πολιτική χρήσης δεδομένων και να τη χρησιμοποιείτε ως γνώμονα για τη λήψη σωστών αποφάσεων.
Κοινοποίηση περιεχομένου και πληροφοριών

Το σύνολο του περιεχομένου και των πληροφοριών που δημοσιεύετε στο Facebook σάς ανήκει και μπορείτε να ελέγχετε τον τρόπο με τον οποίο κοινοποιείται σε τρίτους μέσω των ρυθμίσεων απορρήτου και εφαρμογών. Επιπρόσθετα:
Για οποιοδήποτε περιεχόμενο το οποίο προστατεύεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως φωτογραφίες και βίντεο (περιεχόμενο IP), μας παρέχετε ρητώς την ακόλουθη άδεια, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις απορρήτου και εφαρμογών σας: 
μας παρέχετε δωρεάν μια μη αποκλειστική, μεταβιβάσιμη, περαιτέρω εκχωρήσιμη, παγκόσμια άδεια χρήσης οποιουδήποτε περιεχομένου IP που δημοσιεύετε στο Facebook ή σε σχέση με αυτό (Άδεια χρήσης IP). Η συγκεκριμένη Άδεια χρήσης IP παύει να ισχύει σε περίπτωση που διαγράψετε το περιεχόμενο IP ή το λογαριασμό σας, εκτός εάν το εν λόγω περιεχόμενο έχει κοινοποιηθεί σε τρίτους, οι οποίοι δεν το έχουν διαγράψει.
Όταν επιλέγετε τη διαγραφή περιεχομένου IP, το περιεχόμενο διαγράφεται όπως ακριβώς και όταν αδειάζετε τον κάδο ανακύκλωσης ενός υπολογιστή. Ωστόσο, αντιλαμβάνεστε ότι το διαγραμμένο περιεχόμενο ενδέχεται να παραμείνει αποθηκευμένο σε αντίγραφα ασφαλείας για εύλογο χρονικό διάστημα (χωρίς όμως να είναι διαθέσιμο σε τρίτους).
Όταν χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή, η εφαρμογή αυτή ενδέχεται να σας ζητήσει άδεια πρόσβασης στο περιεχόμενο και τις πληροφορίες σας, καθώς και σε περιεχόμενο και πληροφορίες που άλλοι χρήστες μοιράζονται μαζί σας. Απαιτούμε από τις εφαρμογές το σεβασμό του προσωπικού απορρήτου των χρηστών, ενώ η συμφωνία που συνάπτετε με την εκάστοτε εφαρμογή καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο η συγκεκριμένη εφαρμογή δύναται να χρησιμοποιεί, να αποθηκεύει και να μεταβιβάζει το εν λόγω περιεχόμενο και τις πληροφορίες. (Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την Πλατφόρμα, συμπεριλαμβανομένων των μεθόδων με τις οποίες ελέγχουμε τις πληροφορίες που άλλοι χρήστες ενδέχεται να κοινοποιούν σε εφαρμογές, ανατρέξτε στην Πολιτική χρήσης δεδομένων και στη Σελίδα Πλατφόρμας.)
Όταν δημοσιεύετε περιεχόμενο ή πληροφορίες χρησιμοποιώντας τη ρύθμιση "Δημόσια", επιτρέπετε σε όλους, συμπεριλαμβανομένων προσώπων που δεν διαθέτουν λογαριασμό στο Facebook, την προσπέλαση και τη χρήση των εν λόγω πληροφοριών και το συσχετισμό τους με το πρόσωπό σας (π.χ. το όνομα και τη φωτογραφία του προφίλ σας).
Εκτιμούμε ιδιαίτερα τα σχόλια και τις προτάσεις σας σχετικά με το Facebook, ωστόσο κατανοείτε ότι μπορούμε να αξιοποιούμε αυτά τα στοιχεία χωρίς καμία υποχρέωση αποζημίωσής σας (όπως ακριβώς και εσείς δεν έχετε καμία υποχρέωση να μας τα παρέχετε).
...
...
περισσότερα για το πολύπλοκο αυτό νομικό θέμα και την κριτική στο facebook και την ιδιωτικότητα, μπορείτε να βρείτε στο http://en.wikipedia.org/wiki/Criticism_of_Facebook
Η ουσία όμως είναι, ότι οποιος ανησυχεί για τα προσωπικά του δεδομένα, δεν τα εκθέτει σε δημόσια θέα ! 
Οι όροι της υπηρεσίας είναι σαφείς. Αν δεν συμφωνείς, δεν κάνεις χρήση της! Τόσο απλά.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη