21 Νοε 2012

Φύλλο και φτερό έκαναν την κατάθεση Μπουτάρη οι συνήγοροι

"Ο Μπουτάρης ήρθε εδώ όχι ως μάρτυρας αλλά ως πολιτικός. Ήρθε για να κερδίσει τον τρίτο κατηγορούμενο (Βασ. Παπαγεωργόπουλο) εδώ γιατί ποτέ δεν κατάφερε να τον κερδίσει σε πολιτική αναμέτρηση", τόνισε ο...
συνήγορος των Παπαγεωργόπουλου και Λεμούσια Δημήτρης Τσάκος (φωτο), που μαζί με τον Σωτήρη Καπετανόπουλο ζήτησαν το λόγο για να κάνουν δηλώσεις επί της κατάθεσης του Δημάρχου. Ο κ. Τσάκος αποκάλεσε τον κ. Μπουτάρη «φερόμενο ως μάρτυρα» και τόνισε ότι η κατάθεση του κ. Μπουτάρη δεν είχε καμία σχέση με τα γεγονότα. Ήταν μία κραυγή πολιιτκής αντιπαράθεσης. Και όσες φορές μπήκε η πολιτική στη Δικαιοσύνη τότε τα Δικαστήρια έκαναν ζημιά, είπε.

Ο κ. Τσάκος αναφέρθηκε στα βασικά σημεία της «φερόμενης ως κατάθεσης» του Δημάρχου Θεσσαλονίκης για να τονίσει ότι ο κ. Μπουτάρης δεν συνεισέφερε καθόλου με στοιχεία και ντοκουμέντα αλλά έμεινε στις εκτιμήσεις του και την αίσθηση που έχει για τα πράγματα, όχι την μαρτυρία του επ’ αυτών.

Για την κατάθεση Μπουτάρη «ότι δεν μπορεί ο Σαξώνης να έδρασε μόνος του» ο κ. Τσάκος είπε ότι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν έφερε κάποια απόδειξη ότι όντως ο καταχραστής δεν έδρασε μόνος του. Αλλά έμεινε στην αίσθηση που έχει, αίσθηση η οποία δεν είναι καθόλου σοβαρό στοιχείο!
Για την κατάθεση Μπουτάρη ότι δεν ήταν δυνατό να δίνονται μετρητά στον Σαξώνη, κάτι που το παρουσίασε ως έγκλημα, ο υπερασπιστής τόνισε ότι ο Δήμαρχος αποκρύπτει το γεγονός ότι μετρητά έπαιρναν όλοι οι διαχειριστές, γιατί αυτό ήταν νόμιμο και κοινή πρακτική επί δεκαετίες.
Για την κατάθεση Μπουτάρη ότι ο Σαξώνης ήταν το αγαπημένο παιδί της Διοίκησης, ο κ. Τσάκος είπε ότι αυτό δεν προκύπτει από στοιχεία, πολύ δε περισσότερο όταν υπάρχει η μαρτυρία της γραμματέως του τέως Γενικού Γραμματέα ότι ο καταχραστής ποτέ δεν μπήκε στο γραφείο ή τηλεφώνησε στον κ. Λεμούσια.
Για την κατάθεση ότι ο κ. Παπαγεωργόπουλος προσπάθησε να συγκαλύψει την έρευνα, με επιστολή του προς τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας, ο συνήγορος είπε ότι ευτυχώς αναγνώστηκε όλη η επιστολή και όχι μόνο το κομμάτι που ήθελε η Πολιτική Αγωγή και όλοι κατάλαβαν ότι επρόκειτο για μία κίνηση με την οποία ο τότε Δήμαρχος ήθελε να προχωρήσει πιο γρήγορα και σε περισσότερες κατευθύνσεις η δικαστική έρευνα, που καθυστερούσε και περιοριζόταν μόνο στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο Σωτ. Καπετανόπουλος
Παίρνοντας το λόγο ο συνήγορος του τέως Αντιδημάρχου Αν. Γερογιάννη, κ. Σωτ. Καπετανόπουλος, τόνισε ότι «περιμέναμε από τον κ. Μπουτάρη να διευκολύνει με μαρτυρία του».
Για την κατάθεση του κ. Μπουτάρη ότι υπήρχε «ομερτά», ο κ. Καπετανόπουλος τόνισε ότι μάλλον η ομερτά υπήρχε αλλού. Υπάρχει εκεί που όταν ΕΔΕ δε σε ικανοποιεί μεταθέτεις τρεις φορές αυτόν που την έκανε και την βάζεις στο συρτάρι. (Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Μπουτάρης είπε ότι η ΕΔΕ που διενήργησε η υπάλληλος Τατάγια δεν τον ικανοποίησε, ενώ όπως κατέθεσε η ίδια, μετά το τέλος της πήρε τρεις μεταθέσεις!).
Ομερτά υπάρχει, πρόσθεσε ο ίδιος, εκεί που χρησιμοποιείς τον λογιστή και σήμερα ενώ τον χρησιμοποιείς σε ίδρυμα του Δήμου, ενώ λες ότι αυτός έχει βρεγμένη τη φωλιά του. (Η αναφορά πηγαίνει στην κατάθεση του λογιστή Δημ. Πανοζάχου για τον οποίο ο Μπουτάρης είπε την παροιμιώδη έκφραση, αλλά τον διατηρεί στον «Άγιο Στυλιανό»).

Ο Γιώργος Δημήτραινας
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο συνήγορος του τέως Διευθυντή της Ταμειακής Υπηρεσίας Γιώργος Δημήτραινας, που τόνισε ότι η αξιοπιστία κινδυνεύει να συνθλιβεί εάν κανείς αισθάνεται το ειδικό βάρος να απαντήσει με κλισέ πολιτικές φράσεις (όπως έκανε χθες ο Γ. Μπουτάρης). Η χθεσινή κατάθεση είχε αποδέκτη το κοινό και σκόπευε να φτάσει σήμερα στο κοινό. Επετεύχθη γιατί σημερινά πρωτοσέλιδα αφορούν τα όσα είπε. Δεν ξέρω εάν έμεινε ο απόηχος εδώ στο Δικαστήριο, είπε.
«Θα περίμενα να ακούσω συγκεκριμένα επιχειρήματα ή αποδεικτικό υλικό ή να εισφερθεί νέο» τόνισε ο συνήγορος και είπε για τη λέξη «ομερτά» που χρησιμοποίησε ο Δήμαρχος.
«Στην ομερτά, δίνει ουσιαστικό περιεχόμενο όταν καταγγέλλει 21 μάρτυρες ότι συγκαλύπτουν τους κατηγορούμενους. Στηρίζοντας το συλλογισμό του για το δημαρχοκεντρικό σύστημα έφερε ως επιχείρημα ότι εκώφευσε η πολιτική ηγεσία και ότι ο υπάλληλος που ξέρει πρέπει να αντιδράσει. Τα αποσιώπησε. Αποσιώπησε επίσης το ποιο είναι το όφελος του κ. Γκόλα για να είναι συμμέτοχος. Δεν είπε τίποτε. Ο ίδιος γνωρίζει ότι ο Γκόλας δεν είναι άνθρωπος που θα βάλει λεφτά στην τσέπη. Ότι ποτέ δεν άλλαξε τη ζωή του. Απέκρυψε επίσης ότι ο Γκόλας ανήκει σε άλλον πολιτικό χώρο. Ότι δεν έχει επιχειρηματικές δραστηριότητες. Και ενώ τα αποκρύπτει όλα λέει ότι είναι στην εκτίμηση του είναι συνένοχος. Απ όλα αυτά κατέληξε ότι οι κατηγορούμενοι είναι συμμορία που έχουν ένα κοινό δόλο να μη σας αποκαλύψουν εσάς την αλήθεια. Αυτό αποδεικνύει ότι πρόκειται για πολιτικό λόγο με όλη την ουσία και την βαρύτητα που έχει ο καταγγελτικός πολιτικός λόγος», κατέληξε ο κ. Δημήτραινας.

Η Δίκη συνεχίζεται με την κατάθεση της πρώην βουλευτίνας του ΠΑΣΟΚ Χρύσας Αράπογλου.

ΧΕΝ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη