6 Νοε 2012

«Τι να πεις στους νέους, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα…»




Της Μαρίας Πασχαλίδου* 

Παραφράζοντας τους στίχους του γνωστού τραγουδιού δηλώνω τη συγκίνηση, την αμηχανία και τις ενοχές μου για τα τεράστια προβλήματα που ακουμπάμε, εμείς οι μεγαλύτεροι στις νεανικές πλάτες, στα χέρια των παιδιών μας.

Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, στον ηλεκτρισμό και ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο τη μέρα ενώ το είκοσι πέντε τοις εκατό του πληθυσμού της γης δεν είναι σε θέση να χορτάσει την πείνα του και οι επιπτώσεις της οικολογικής καταστροφής απειλούν όλους και όλα. Μέσα σε αυτό το ζοφερό τοπίο, οι νέοι κρατούν τα σκήπτρα των πιο αδικημένων κοινωνικών ομάδων.

Οι νέοι που προσπαθούν να ανοίξουν τα φτερά τους, να ξεδιπλώσουν τις ιδέες και τη δημιουργικότητά τους έρχονται αντιμέτωποι με μια σκληρή πραγματικότητα «φτιαγμένη» από μας τους ίδιους: γονείς, δασκάλους, εργοδότες, πολιτικούς και «πνευματικούς» ανθρώπους!

Ο νεανικός ενθουσιασμός χτυπιέται με νομιμοφανείς καθωσπρεπισμούς, η νεανική ορμή αντιμετωπίζεται με καχυποψία , η εργατικότητα τους προσκρούει στο τείχος της ανεργίας, οι καινοτόμες ιδέες και οι πειραματισμοί τους αγωνίζονται, συχνά μάταια, να δημιουργήσουν ρωγμές στην «καθεστηκυία τάξη» του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της καθημερινότητας που δημιουργήσαμε δήθεν γι αυτούς, πάντα με τις καλύτερες των προθέσεων!

Θεσσαλονίκη, φανταστείτε να κατοικείται μόνο από νέους. Αγόρια και κορίτσια να πλημμυρίζουν τους δρόμους. Αυτή είναι η φοβερή «δύναμη» που διαθέτει αυτή η πόλη κι αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει το όχημα που θα έβγαζε την πόλη από πολλά αδιέξοδα. Οι δράσεις των νέων είναι η απάντηση απέναντι στη σύγχρονη εποχή της σύγχυσης, της μιζέριας και της κοινωνικής απομόνωσης.

Λοιπόν ακούστε πως το βλέπω παιδιά : Οργανωθείτε σε ομάδες, παρέες, σχήματα και ό,τι άλλο σας εκφράζει. Διεκδικήστε. Βρείτε τους κανόνες, τους δικούς σας κανόνες, που θα δημιουργήσουν την ασφάλεια και την προστασία μιας «φωλιάς» και ταυτόχρονα κτίστε θύλακες μάθησης, εξάσκησης, εργασίας, συνεύρεσης, συμμετοχής και προσωπικής ζωής.

Με λίγα λόγια αμφισβητήστε τα συνηθισμένα και επιλέξτε αυτό που νιώθετε πιο κοντά στα όνειρά σας. Κάντε το τώρα που έχετε δυνάμεις. Μην εγκλωβίζεστε σε στερεότυπα. Μην αδιαφορήσετε γιατί θα χάσετε την ευκαιρία να δείξετε τη διαφορετικότητά σας, να μας υποδείξετε το δικό σας δρόμο και τελικά να διεκδικήσετε τη συνδρομή όλων μας. Ελάτε να διαμορφώσουμε το πλαίσιο εκείνο που θα παρασύρει, εμπνεύσει, κινητοποιήσει και επαναδραστηριοποιήσει το μεγαλύτερο κομμάτι της νεολαίας, της κοινωνίας. Μην το κάνετε για μας, καντε το για σας…

*Η κ. Πασχαλίδου είναι αντιδήμαρχος Νεότητας και Εθελοντισμού του δήμου Θεσσαλονίκης. To  άρθρο δημοσιεύθηκε στην karfitsa


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη