3 Νοε 2012

Τελική ευθεία για την κρίσιμη ψηφοφορία

Ανοιχτοί παραμένουν οι δίαυλοι επικοινωνίας του Μεγάρου Μαξίμου με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για το πακέτο των μέτρων, που θα γίνει, όπως όλα δείχνουν, την ερχόμενη Τετάρτη.
Παρότι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εκφράζουν
αισιοδοξία ότι τα μέτρα θα περάσουν από τη Βουλή, δεν κρύβουν παράλληλα την ανησυχία τους για τον αριθμό των βουλευτών που μπορεί να καταψηφίσουν, μετά τις διαρροές που σημειώθηκαν κατά την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός συναντηθηκε δύο φορές την Παρασκευή με τον υπουργό Οικονομικών.
Αργά το βράδυ, ο Γιάννης Στουρνάρας, βγαίνοντας από την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, είπε στους δημοσιογράφους ότι η εβδομάδα που έρχεται είναι γεμάτη και για το λόγο αυτό έγινε ενημέρωση για τα μέτρα και για τον προϋπολογισμό. Σε ερώτηση αν υπάρχει περιθώριο πολιτικής διαπραγμάτευσης, απάντηση «αυτό κάνουμε συνέχεια...»
«Εάν η Δημοκρατική Αριστερά δεν ψηφίσει, θα σημαίνει ότι δεν στηρίζει και την κυβέρνηση;» ήταν το δεύτερο ερώτημε που τέθηκε στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος απέφυγε να απαντήσει. «Δεν τα γνωρίζω αυτά. Θα φανεί» δήλωσε.
Χαρακτηριστική ήταν πάντως και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, μετά την πρωινή συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό. Μετά το ελληνικό κοινοβούλιο, τόνισε ο κ.Στουρνάρας, θα πρέπει να ψηφίσουν και τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια για την εκταμίευση της δόσης για την χώρα μας.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, φέρεται να επιμένει στις ενστάσεις του για τα εργασιακά. Ηδη, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Αντώνη Σαμαρά, του επεσήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαίους εταίρους, παραπέμποντας στις δηλώσεις που κάνουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι τις τελευταίες ημέρες.
Για την Δευτέρα έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όπου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ στην ψηφοφορία του πακέτου.
Τα ηγετικά στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου αποκλείουν, ωστόσο, το ενδεχόμενο της αποχής κατά την κρίσιμη ψηφοφορία. Υποστηρίζουν, δε, ότι «η ΔΗΜΑΡ έχει συμφωνήσει με τα δημοσιονομικά και έχει αντιρρήσεις μόνο με τα εργασιακά», κάτι που ερμηνεύεται ως θετική ψήφο στον προϋπολογισμό, γεγονός που θα αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις σε περίπτωση που ψηφίσει «παρών» στο πολυνομοσχέδιο.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ.Σαμαράς επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους την κρισιμότητα του όλου εγχειρήματος που είναι να εκταμιευτεί ολόκληρη η δόση και να προχωρήσει η διαδικασία για να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ και να μειωθεί το δημόσιο χρέος της.
Την Κυριακή το μεσημέρι ανακοινώθηκε ότι συγκαλείται η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, στον κορμό της οποίας φαίνεται πως δεν θα υπάρξουν απώλειες.
Στο ΠΑΣΟΚ, εν τω μεταξύ, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Ιπποκράτους, συζητήθηκε η στάση που θα τηρήσει το κόμμα. Οπως εκτιμούν στελέχη του κινήματος, η απόφαση που έλαβε χθες η Κοινοβουλευτική Ομάδα για την έγκριση του πακέτου των μέτρων θα λειτουργήσει «ευεργετικά» για την πορεία της χώρας, την πολιτική σταθερότητα, την εφαρμογή μιας καθαρής εθνικής στρατηγικής, αλλά και για τη φυσιογνωμία και την προοπτική της παράταξης.
Οι ίδιες πηγές της Ιπποκράτους κάνουν λόγο για «καθαρή, θαρραλέα, συνεπή και έντιμη στάση», που εκτιμούν ότι «θα εκτιμηθεί τελικά από τους πολίτες, σε αντίθεση με αντιφατικές ή υποκριτικές «ενδιάμεσες» θέσεις που δεν αρμόζουν στην κρισιμότητα των περιστάσεων.
Επιπλέον, εκτιμούν ότι «η συντριπτική πλειοψηφία που διαμορφώθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα έστειλε ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας, παρά τον παραπολιτικό θόρυβο, τις περισπούδαστες αναλύσεις, τις συνεχείς προβοκάτσιες αυτών που έχουν αναλάβει εργολαβικά την επιχείρηση διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, αλλά ματαιοπονούν», όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος θα συνεχίσει με προσωπικές επαφές την προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει τις διαφοροποιήσεις, ενώ κύκλοι που βρίσκονται πολύ κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι ο Κώστας Σκανδαλίδης «που είναι ιστορικό στέλεχος της παράταξης και ενεργεί με πολιτικά κριτήρια θα ακολουθήσει την απόφαση της ΚΟ».
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές ασκούν κριτική στη στάση της ΔΗΜΑΡ, αναφέροντας ότι «το ΠΑΣΟΚ με την καθαρή απόφασή του έστειλε και στο εξωτερικό ένα μήνυμα που βοηθά στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μετά την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η στάση της ΔΗΜΑΡ».
Συνεχίζοντας την κριτική, επισημαίνουν ότι για το ΠΑΣΟΚ οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά δεν έχουν μεγαλύτερη σημασία από άλλες που αφορούν σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα ή τη φορολογία εισοδήματος και προσθέτουν ότι «η τελική στάση απέναντι στο πακέτο, είναι πολιτικού και στρατηγικού χαρακτήρα πέραν των επιμέρους αντιρρήσεων ή παρατηρήσεων τόσο επί της διαπραγματευτικής τακτικής όσο και επί της ουσίας».
Στο ίδιο πλαίσιο, στην Ιπποκράτους χαρακτηρίζουν συνεπώς ως «προφανές» ότι η ΔΗΜΑΡ «εφόσον θέλει να μείνει σταθερή στη γραμμή στήριξης της κυβέρνησης, θα βρει τελικά τρόπο να υπερψηφίσει τα μέτρα», συμπληρώνοντας ότι «διαφορετικά θα έχει μεταβληθεί ο χαρακτήρας της σημερινής κυβέρνησης και η ΔΗΜΑΡ θα έχει αλλάξει ριζικά τη στρατηγική της μέσα σε τέσσερις μήνες».
http://gr.news.yahoo.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη