20 Νοε 2012

ΧΟΡΤΑΣΤΕ ΑΡΤΟΝ και ..ΘΕΑΜΑΤΑ…ΠΤΩΧΟΙ !

του Βλάση Γωγούση
Καλά ρε παιδιά, μήνες ολόκληρους τώρα άλλο τίποτα δεν ακούμε, άλλο τίποτα δεν διαβάζουμε , από το «πόσα δισεκατομμύρια θα πάρουΝΕ ( αυτοί θα πάρουνε, γιατί εγώ και σεις θα σας έλεγα τι θα...
πάρουμε ) , πως αν δεν τα πάρουμε θα πέσει το ταβάνι να μας πλακώσει, δεν θάχουμε ΕΥΡΩ για μισθούς και για συντάξεις , δεν θάχουμε λεφτά για φάρμακα, και να τα 25ρια στα Νοσοκομεία, να το ΕΥΡΟυλάκι στα φάρμακα ( φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι - και αδειάζει η τσέπη μας !) , και να τα « 14.900, ο γιατρόόόόός μας » = 1 ΕΥΡΩ κάθε φορά , άλλο καζίκι τούτο πάλι!
Για «εκταμίευση της Β δόσης» , για «βιωσιμότητα του χρέους »(;;) , για « περαιτέρω διαπραγμάτευση» , για «πρόγραμμα προσαρμογής» και όλο τέτοια πολύπλοκα, δυσνόητα και ακαταλαβίστικα . μας λένε.
Κι` `ύστερα μας τρομοκρατούν, γυρνάν σελίδα και` αρχίζουνε το …δεύτερο τροπάρι :
Τόσα θα χάσετε απ` το μισθό, τόσα από τα επιδόματα , τέρμα 12ος και 13ος, 50% κάτω το εφ` άπαξ , και σύνταξη στα….100 !! .
Λεν στην αρχή πολλά και τραγικά κι` ύστερα « άϊντε, δεν θα σας κόψουμε 50% μόνο 35, τυχεράκηδες !!
Γνωστό το σύστημα, θυμάμαι πριν να καταργηθεί η θανατική ποινή , καταδικάζονταν …ισόβια ο πελάτης του κι` ο δικηγόρος πανηγύριζε στους συγγενείς για το κατόρθωμά του ! ( είχε εισπράξει προκαταβολικά την αμοιβή του !).
Αυτά για τη …μονέδα , το σίριαλ όμως έχει και συνέχεια ! : Καζάνι έγινε το κεφάλι μας :
Από τα φεστιβάλ, τις συναυλίες, τα θέατρα δεκάδες , ατέλειωτες οι ……σούπερ …λίγκες και - πως τις θυμηθήκαν τελευταίως - η μια πίσω από την άλλη …τιμώνται οι επέτειες όλων των κοσμοϊστορικών συμβάντων !
« Ποντικός στην τρύπα δεν χωρούσε , κολοκύθια κουβαλούσε » , λένε στο χωριό μου !
Λοιπόν ξέρετε τι μου θυμίζουν όλα αυτά αγαπητοί αναγνώστες ; , το περιβόητο «άρτον και θεάματα».
Στα παλιά τα χρόνια , οι άρχοντες γεμίζαν τις αρένες και τα στάδια με …λιμοκτονούντες υπηκόους και τους αποχαύνωναν …ταϊζοντάς τους…θέαμα !
Έτσι και τώρα : από τη μια μας καζικώνουνε με ΔΙΣ , δις που πηγαίνουνε στις Τράπεζες ( ξέρετε μήπως τι σημαίνει « ανακεφαλαίωση» ; γιατί εγώ δεν ξέρω ) , ένα μεγάλο μέρος επιστρέφεται σ` αυτούς που μας τα....δίνουνε , στους τοκογλύφους δηλαδή – ( τώρα τους λένε …πιστωτές μας !), - και κάτι, ψίχουλα που περισσεύουν – κάτι στραγάλια δηλαδή - θα πάν στις άλλες τρύπες , - γράφε ελεημοσύνη !) .
Κι` έτσι , περνάν οι μέρες, περνάν οι μήνες, περνάν τα χρόνια και η Ελλάδα στην τέλεια απραξία, η Ελλάδα στην …Εντατική !
Με χιλιάδες απολύσεις, με τεράστια ανεργία, με πτωχεύσεις , κατασχέσεις , εξώσεις, διακοπές ρεύματος, παγωνιά στα σπίτια , ( κατοχή θυμίζουνε κουκουλωμένοι με κουβέρτες μες στα σπίτια τους οι ένοικοι- κι` ακόμα δεν μας σφίξανε τα κρύα ) - με τις βιοτεχνίες και τα μαγαζιά να κλείνουν σωρηδόν , με την αφρόκρεμα της νεολαίας μετανάστες, και οι T.V. απ` το πρωί μέχρι το βράδυ τα ίδια Παντελάκη μου – αυτά που γράφω παραπάνω μας σερβίρουν-!.
Ολόκληρη η χώρα άπραγη και παγωμένη.
Κανείς δεν σκέφτεται και δεν μιλάει για παραγωγή, για επενδύσεις, για κάτι τέλος πάντων - εκτός απ` το καζίκι με τους φόρους- που να αποδίδει έσοδα στο κράτος.
Κανείς δεν λέει πως θα επενδύσουμε σε τουρισμό - απ `άκρη σ` άκρη σ`όλες τις πόλεις και χωριά - σε εκμετάλευση των θαυμαστών αρχαιολογικών μας χώρων και μουσείων, στα όμορφα νησιά , τις παραλίες μας και τα θαυμάσα χιονοδρομικά μας κέντρα, για τυποποίηση σε πανελλήνια κλίμακα του εκλεκτού μας ελαιόλαδου , της φέτας και των άλλων πεντανόστιμων τυριών και των κρασιών μας , που με μια μεθοδευμένη κρατική επιδότηση , οργάνωση και προστασία μπορούν να φέρουν άφθονο συνάλλαγμα στον τόπο.
Δεν θάπρεπε τα ΜΜΕ να κάνουνε μια πανελλήνια συνεχή καμπάνια, μια στην Κυβέρνηση για παρότρυνση και και μια για κίνητρα στους άνεργους και τους ξεσηκωμένους για την ξενητειά ; .
Κίνητρα για επιστροφή στην ύπαιθρο και ενασχόληση με τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία- η χώρα μας μπορεί και πρέπει σίγουρα να ξαναγίνει αυτάρκης σε όλα τα είδη διατροφής , όπως συνέβαινε πριν λίγα χρόνια. ( σε κρέας, σε δημητριακά, σε ρύζι, ζάχαρη, σε ψάρια και κηπευτικά, σε φρούτα και λαχανικά, σε όσπρια , σε καπνά ) αλλά και σε παραγωγή υφασμάτων, υποδημάτων, ειδών ενδύσεως και υποδύσεως , ταπήτων, επιπλοποιίας.
Να ζωντανέψουνε ( επιδοτούμενα) ένα σωρό επαγγέλματα, τσαγκάρηδες, επιπλοποιοί, βαφείς, λαμαρινάδες, σιδεράδες !
Δεν θάπρεπε η όμορφη Ελλάδα μας με έναν υπεύθυνο κρατικό προγραμματισμό να γίνει ένας απέραντος τόπος για την οργάνωση εκατοντάδων μεγάλων συνεδρίων σε ετήσια βάση σε συνδιασμό με επίσκεψη αρχαιολογικών χάρων και σε τόπους θερινών ή χειμερινών θερέτρων .
Ξέρετε τι πακτωλό χρημάτων αντλούν φίλοι μου οι ξένες χώρες από παρόμοιες εκδηλώσεις`
Αυτά κι` άλλα πολλά δεν θάπρεπε να σκέφτονται , να προωθούν και να οργανώνουν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι , οι και ηγέτες του Λαού αυτοτιτλοφορούμενοι., πολιτικοί μας ;
Μα που μυαλό , αυτοί μονάχα για ξεπούλημα των ( κερδοφόρων ) κρατικών επιχειρήσεων , των ακινήτων , των εκτάσεων ( βλ. πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού , Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ) σε λίγο και νησιά κι` ίσως χερσαίες εκτάσεις θα πουλάνε. !
Εγώ, αναγνώστες μου, χωρίς ιδιαίτερες σπουδές και γνώσεις, πέντ`έξι ιδέες έριξα.
Και σεις σκεφθείτε και προτείνετε.
¨Όμως σκοπός του άρθρου μου είναι κυρίως τα ΜΜΕ ν`αλλάξουνε χαβά και η παρότρυνση προς τις εκατοντάδες ειδικών και… οικονομολόγων ( που ξεφυτρώσανε τα τελευταία χρόνια σαν ….ραδίκια ) τέτοιες ιδέες να σκεφθούν και να προτείνουν μέσα από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις, ασκώντας πίεση και παροτρύνοντας λαό και εξουσία προς τέτοιες παραγωγικές διαδικασίες κα όχι σε όνειρα και οπτασίες του τύπου «αν όλα παν καλά το …2044 το χρέος χαμηλώνει και τ`άλλο , το..ΑΕΠ, αυτό θα…. μεγαλώνει»» !!

Δρ Βλάσης Γωγούσης

Υστερόγραφο : Δε πρόλαβα να στείλω το άρθρο , το διάβασε ο…εγγονός μου : «αυτά που λεν στην τηλόραση παππού, για τα….δικά μου τα παιδιά τα λένε !!»
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη